Načítám...

Däniken

Erich v. Däniken (1935), spisovatel a fantasta, propaguje ve svých četných knihách názor, že Zemi kdysi navštívili astronauti z jiných planet a zanechali zde stopy, které svědčí o jejich existenci. Tvrdí, že astronauti předali našim předkům své zkušenosti a že jim proto vděčíme na civilizaci a kulturu lidstva. Do češtiny bylo přeloženo více než deset jeho knih. Dänikenovy „důkazy“ mají velice spornou hodnotu, některé jsou zřejmými podvody. Däniken např. publikoval fotografie keramiky nalezené údajně na archeologickém nalezišti. Nádoby měly pocházet z biblických dob a byly na nich zobrazeny motivy s létajícími talíři. Investigativní novináři z televize NOVA v USA však objevili hrnčíře, který nádoby zhotovil. Většinou se však Däniken opíral o skutečné zajímavé a nezvyklé archeologické nálezy, které zdánlivě byly vysvětlitelné jen přítomností mimozemšťanů. O možnostech, že byly takové artefakty vytvořeny lidmi, prostě neuvažoval. K nejznámějším „důkazům“ přítomnosti astronautů mají podle něj patřit egyptské pyramidy, zdi v Baalbeku, planina Nazca, křišťálová lebka aj.

Däniken nebyl sám, kdo se snažil přetvářet názory na minulost lidstva. Existují dokonce celé organizace, které pěstují tuto „pseudoarcheologii“ (viz Astronauti archaičtí). U nás přišel s podobnými názory Ludvík Souček v knihách Tušení stínu, Tušení souvislostí, Velké otazníky.

Hodnocení: Dänikenovy knihy spadají do oblasti science fiction, i když sám je předkládal jako vědecké hypotézy a důkazy. Žádné z jeho tvrzení se nepodařilo ověřit. Naopak, většinu „záhadných“ nálezů se podařilo vysvětlit přirozeným způsobem. Mnozí kritici nesouhlasí také s tím, že Däniken považuje staré národy za neschopné vytvořit vlastní sociální organizaci, techniku, kulturu a její mýty. Z evolučního i archeologického hlediska je takový názor nesprávný. Je dostatek důkazů, že prehistorický člověk měl téměř stejné schopnosti jako člověk dnešní, a měl jistě i dostatečnou paměť, aby se alespoň v některých mýtech zpráva o případné návštěvě z Vesmíru zachovala. Je pravda, že smysl ani způsob stavby některých technologicky i fyzicky náročných děl (stavby z megalitického období aj.) dosud neumíme přesně vysvětlit, to ale není důvod předpokládat účast mimozemšťanů. Přestože některé Dänikenovy názory byly vyvráceny a byly mu prokázány i podvody, on trvá na svých názorech dodnes a neustává ve své publikační a přednáškové činnosti. V r.2006 navštívil i ČR. Účast na jeho přednáškách byla obrovská. Zda je Däniken povodník nebo zda skutečně svým teoriím věří, zůstane asi neobjasněno.

Kam dál?

Ben Goldacre: Prolhaná věda a Zkorumpovaná farmacie Zobrazit

Ben Goldacre: Prolhaná věda a Zkorumpovaná farmacie

V r. 2008 a 2012 napsal Ben Goldacre, lékař, komentátor a spisovatel, dvě knihy, které se setkaly s ...
Čt 6. 2. 2014 Přečíst
Oznámení akce: THE SISYPHUS PRIZE – 1 milion Euro Zobrazit

Oznámení akce: THE SISYPHUS PRIZE – 1 milion Euro

Dne 1. října 2012 vyhlásili belgičtí skeptici ve spolupráci s evropskou skeptickou společností ECSO ...
St 24. 10. 2012 Přečíst
Autismus a prof. Strunecká Zobrazit

Autismus a prof. Strunecká

V poslední době se nás stále častěji obracejí rodiče autistických dětí s prosbou, abychom se vyjádři...
Ne 25. 11. 2012 Přečíst
(Ne)úspěch naší výzvy ČLK aneb „ať žije a vzkvétá alternativní medicína“ Zobrazit

(Ne)úspěch naší výzvy ČLK aneb „ať žije a vzkvétá alternativní medicína“

Před měsícem jsme si postěžovali, že většina oslovených orgánů na naši výzvu České lékařské komoře (...
Pá 16. 3. 2012 Přečíst
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie.
Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.
Další informace