Načítám...

Proslov při předávání VII. Bludných balvanů SISYFA za r. 2004

(středa 20. dubna 2005, MFF UK Praha, Ke Karlovu 5, posluchárna F1)

Vážení příznivci patafyziky,

naši úhlavní nepřátelé fyzici vyhlásili letošní rok Rokem fyziky, jelikož právě před sto lety publikoval jejich guru Albert několik zcela pochybných prací, které zavedly fyziku XX. století na mělčinu a do bažiny, jak ve svých objevných studiích přesvědčivě prokázal nositel bronzového bludného balvanu Sisyfa za r. 1999 Arthur Bolstein (= Bolšoj Kameň).

Proto se náš Komitét pro matení české veřejnosti a podporu blátivého způsobu myšlení (důvěrně přezdívaný výbor BlB) rozhodl vyhlásit přímo v doupěti zkostnatělé ortodoxní fyziky Světový rok patafyziky 2005 s cílem přinést útěchu lidstvu, trpícímu nesnesitelnou diktaturou přírodních věd, jež si osobují právo na pravdu v otázkách, které patafyzika už dávno rozřešila.

Jako příklad uveďme předpověď nositele zlatého Bludného balvanu za r. 1999 a našeho předního astrologa Doc. Ing. Antonína Baudyše, CSc., zveřejněnou v našem tisku v říjnu r. 2001, že americký president George W. Bush zemře v úřadu v polovině r. 2003, nebo nejpozději do konce toho roku, což snadno vyčetl z konjukce Saturnu s Jupiterem.

Výbor BlB vycházeje z nesporného splnění této odvážné předpovědi proto navrhuje rozvinout tzv. inverzní astrologii, v níž místo obtížných výpočtů přesných budoucích poloh planet sluneční soustavy na nákladných superpočítačích stačí jednoduše porovnat osudy několika málo celebrit a odtud spočíst, kde musejí být na obloze planety, aby ty osudy proběhly tak, jak proběhly.

První testy jsou více než slibné. Tak např. polohu Jupiteru 20. dubna 2105 se podařilo určit s chybou necelých 180 stupňů v ekliptikálni délce a pouhých 45 stupňů v ekliptikální šířce, pochopitelně měřeno v absolutní hodnotě. Testování předpovědi poloh pro planetu Mars je ztíženo výskytem vozítek Spirit a Opportunity na povrchu Marsu, protože jejich horoskopy nedávají dobrý smysl. To však jistě do příštího udílení Bludných Balvanů vyřešíme.

Děkuji vám, že svou hojnou účastí na dnešním slavnostním ceremoniálu jste poskytli záštitu Světovém roku patafyziky, který pro víceméně jistý úspěch nepochybně posléze rozšíříme na Světovou patafyzickou dekádu a možná i celé století. Ostatně dnešní přehlídka laureátů cen Bludný Balvan 2004, která bude vzápětí následovat, vás nepochybně s drtivou jistotou přesvědčí, že se nemáme zač stydět.

Jiří Grygar
Mimořádný a zplnomocněný velvyslanec Strašného Sisyfa

fotogalerie

Kam dál?

Bronzový Bludný balvan v kategorii družstev za rok 2020 - redakce a spolupracovníci Jesenického týdeníku Zobrazit

Bronzový Bludný balvan v kategorii družstev za rok 2020 - redakce a spolupracovníci Jesenického týdeníku

Redakce a spolupracovníci Jesenického týdeníku za to, že díky jejich práci budou obyvatelé Jesenicka v učebnicích historie stát po boku těch, kdo se báli bleskosvodu.
Út 27. 7. 2021 Přečíst
Stříbrný Bludný balvan za rok 2022 v kategorii jednotlivců - JUDr. Jindřich Rajchl Zobrazit

Stříbrný Bludný balvan za rok 2022 v kategorii jednotlivců - JUDr. Jindřich Rajchl

Český klub skeptiků Sisyfos uděluje stříbrný Bludný balvan za rok 2022 v kategorii jednotlivců JUDr. Jindřichovi Rajchlovi za úspěšné přetavení strachu, zloby a dezinformace na zboží.
Pá 12. 5. 2023 Přečíst
Proslov při předávání XXIII. Bludných balvanů Sisyfa za rok 2020 Zobrazit

Proslov při předávání XXIII. Bludných balvanů Sisyfa za rok 2020

Slovutní laureáti a jejich fanynky, vzácní hosté, příznivci i odpůrci kritického skeptického myšlení, dámy a pánové!
Út 27. 7. 2021 Přečíst
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie.
Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.
Další informace