Načítám...

Kontaktéři

Kontaktéři jsou různě velká a nábožensky nebo společensky různě orientovaná společenství, která se snaží navázat nebo údajně už navázali kontakt s mimozemšťany a přinášejí k nám jejich poselství. Navazování kontaktů s mimozemskými bytostmi jim umožňuje channeling, moderní forma spiritismu. V České republice se kontaktérům daří spojovat se zejména s Plejáďany a s jejich vůdci Aštarem Šoranem, Ptaahem a krásnou Semjase. Plejáďané si totiž naši zem a její kulturu velice oblíbili. Mimozemšťané milují především „Babičku“ Boženy Němcové a večerníček „O krtečkovi“. V Českých zemích je několik desítek kontaktérů, většinou sdružených kolem osoby Ivo Bendy, který sepsal o mimozemšťanech a o komunikaci s nimi třídílné „Rozhovory s poučením od mých přátel z vesmíru“. V poslední době se Benda stýká i se Stvořitelem. Názory ani knihy pana Bendy však nejsou originální, většinu „informací“ a názvů, ale i fotografií mimozemských bytostí převzal od švýcarského kontaktéra Billyho Meiera nebo z knihy pana Hesselmana. Kontaktéři tvrdí, že se lidstvo dostává do krizové situace, protože naše Země je zatěžována hrubými vibracemi způsobenými konzumním chováním lidstva, a bude se proto bránit velkými přírodními katastrofami. Lidstvo se může zachránit jen odstěhováním na jiné planety, nejprve na Jupiter. Údajně je už připravená flotila velkých létacích talířů a vesmírných korábů, která zachrání až pětinu lidstva, především nezkažených dětí. V r.1998 udělil Český klub skeptiků SISYFOS panu Ivo Bendovi za jeho významnou kontaktérskou činnost bronzový Bludný Balvan.

Hodnocení: Kontaktéři jsou málo organizovaná společenství různého charakteru. Některé skupiny jsou fanatickou náboženskou sektou s pevnou vírou v možnost kontaktů s mimozemšťany a v přestěhování do jejich světa, která je může dovést až k absurdním hromadným sebevraždám. Jindy, např. v případě kontaktérů kolem Ivo Bendy, jde nejspíše jen o zajímavého koníčka, o recesi, kterou mnozí lidé, kterým kontaktéři posílají mnohomluvné a mnohobarevné varovné spamy, jistě příliš nadšeni nejsou. Jsou i jiné názory na činnost kontaktérů. Mohl by to být i projev podvědomé touhy po jiném duchovním životě ve zdravém životním prostředí, který není na Zemi uskutečnitelný. Někteří naivní lidé proto takový život hledají iracionálně na jiných planetách.

Odkazy: Kracíková O: Přišli z Plejád a navštívili ČVUT v Praze. Zpravodaj SISYFOS 3, 3/1997
Vojtíšek Z.: Encyklopedie náboženských směrů. Portál, Praha 2004
Vojtíšek Z.: Iracionální představy v některých sektách. In: Věda kontra iracionalita 2. Sborník. Academia, Praha 2002, 162-168

Kam dál?

(Ne)úspěch naší výzvy ČLK aneb „ať žije a vzkvétá alternativní medicína“ Zobrazit

(Ne)úspěch naší výzvy ČLK aneb „ať žije a vzkvétá alternativní medicína“

Před měsícem jsme si postěžovali, že většina oslovených orgánů na naši výzvu České lékařské komoře (...
Pá 16. 3. 2012 Přečíst
Ben Goldacre: Prolhaná věda a Zkorumpovaná farmacie Zobrazit

Ben Goldacre: Prolhaná věda a Zkorumpovaná farmacie

V r. 2008 a 2012 napsal Ben Goldacre, lékař, komentátor a spisovatel, dvě knihy, které se setkaly s ...
Čt 6. 2. 2014 Přečíst
A. Strunecká, J. Patočka: Doba jedová (Triton, Praha 2011) Zobrazit

A. Strunecká, J. Patočka: Doba jedová (Triton, Praha 2011)

Prof. RNDr. Anna Strunecká, DrSc. oslovila v letošním roce veřejnost další knihou s provokativním ná...
Po 13. 2. 2012 Přečíst
Oznámení akce: THE SISYPHUS PRIZE – 1 milion Euro Zobrazit

Oznámení akce: THE SISYPHUS PRIZE – 1 milion Euro

Dne 1. října 2012 vyhlásili belgičtí skeptici ve spolupráci s evropskou skeptickou společností ECSO ...
St 24. 10. 2012 Přečíst
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie.
Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.
Další informace