Načítám...

Mimozemšťané

Představa o existenci mimozemšťanů je stará. Vždy si lidé kladli otázku, zda existuje inteligentní život a lidé nám podobní i jinde ve vesmíru. Moderní podobu dostala tato představa v souvislosti s fenoménem UFO a únosy lidí mimozemšťany. Koncem 20. století se možnost výskytu mimozemšťanů v blízkosti Země nebo přímo na Zemi stala populární. Prosazoval ji především Erich von Däniken, u nás L. Souček, kteří existenci mimozemšťanů dokládali nálezy různých předmětů a staveb, které podle jejich názoru nemohly být výtvorem pozemských lidí. Domnělá existence UFO měla také dokazovat jejich existenci. Podstatnou roli v rozšíření víry v existenci mimozemšťanů hrála média a různé filmy, např. Blízká setkání třetího druhu, které také přispěly k vytvoření konkrétní představy o podobě mimozemšťanů. Mají to být bytosti obvykle zelené barvy, menší než my, s nápadně velkou holou lebkou, špičatou bradou a výraznýma, mandlovýma a šikmo posazenýma očima. Představy o jejich cílech jsou rozmanité. Podle některých jsou mimozemšťané jen na průzkumu, a proto unášejí lidi, aby je mohli podrobně zkoumat. Podle jiných nás chtějí zničit, podle dalších nám naopak chtějí pomoci a v minulosti už také pomohli předáváním zkušeností a technologií. Snad nejrozšířenější je víra v mimozemšťany v USA, kde v jejich existenci věří 1/3 občanů, a většina z nich si myslí, že americká vláda skrývá důkazy o jejich přítomnosti na Zemi. Nejpádnějším takovým důkazem měla být údajná havárie UFO v blízkosti Roswellu v Novém Mexiku, kde se údajně našlo i tělo jednoho mimozemšťna, které bylo podrobeno pitvě. I kruhy v obilí mají být důkazem jejich přítomnosti na Zemi.

Hodnocení:ra v existenci mimozemšťanů a zejména hysterie kolem jejich předpokládané přítomnosti na Zemi a kolem „únosů“ lidí nemá s realitou nic společného. Jde o víru prostých lidí, vyvolanou různými fantasty, podvodníky a ziskuchtivými médii i autory science fiction literatury. Naivita, sugestibilita, hypnabilita, iracionální myšlení a jiné psychologické fenomény snadno vysvětlují masové šíření víry v mimozemšťany. Teoreticky sice nelze přítomnost mimozemšťanů v blízkosti Země nebo na Zemi vyloučit, ale z mnoha důvodů se pravděpodobnost jejich výskytu blíží nule, nehledě k tomu, že se zatím přes veškeré úsilí (program SETI) nepodařilo prokázat známky života mimo Zemi. Vzdálenosti mezi vesmírnými objekty jsou tak obrovské, že možnost přežití při cestě k Zemi je téměř vyloučena. A konečně náklady na takovou cestu by byly v naprostém nepoměru ke smyslu a zisku z takové vesmírné expedice. Pokud jde o „doklady o jejich existenci“, tak bylo dokázáno, že pitva mimozemšťana byla podvodem, a právě tak byly plagiátem nalezené trosky UFO v Roswellu. Nicméně o možnosti existence mimozemských civilizací lze vážně diskutovat, jak demonstrují autoři knihy Trialog o mimozemšťanech, v níž jsou shromážděna všechna fakta pro i kontra.

Odkazy: Fleissig J.: Zázraky a podvody. Bohemia, Praha 1995
Grün M.: Mimozemské civilizace. Horizont, Praha 1987
Grygar J.: Možnosti existence cizích civilizací ve vesmíru. In: Věda kontra iracionalita 2. Sborník. Academia, Praha 2002
Grygar J., Grün M., Ramešová St. : Trialog o mimozemšťanech. Paseka, Praha 2006
Malina J., Malinová R.: Zasáhli mimozemšťané a katastrofy do minulosti lidstva? Pro-fil, Ostrava 1988
Story R.: Podvržené poselství bohů. Panorama, Praha 1982
The Skeptic´s Dictionary, www.skepdic.com

Kam dál?

Autismus a prof. Strunecká Zobrazit

Autismus a prof. Strunecká

V poslední době se nás stále častěji obracejí rodiče autistických dětí s prosbou, abychom se vyjádři...
Ne 25. 11. 2012 Přečíst
A. Strunecká, J. Patočka: Doba jedová (Triton, Praha 2011) Zobrazit

A. Strunecká, J. Patočka: Doba jedová (Triton, Praha 2011)

Prof. RNDr. Anna Strunecká, DrSc. oslovila v letošním roce veřejnost další knihou s provokativním ná...
Po 13. 2. 2012 Přečíst
(Ne)úspěch naší výzvy ČLK aneb „ať žije a vzkvétá alternativní medicína“ Zobrazit

(Ne)úspěch naší výzvy ČLK aneb „ať žije a vzkvétá alternativní medicína“

Před měsícem jsme si postěžovali, že většina oslovených orgánů na naši výzvu České lékařské komoře (...
Pá 16. 3. 2012 Přečíst
Oznámení akce: THE SISYPHUS PRIZE – 1 milion Euro Zobrazit

Oznámení akce: THE SISYPHUS PRIZE – 1 milion Euro

Dne 1. října 2012 vyhlásili belgičtí skeptici ve spolupráci s evropskou skeptickou společností ECSO ...
St 24. 10. 2012 Přečíst
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie.
Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.
Další informace