Načítám...

Zlatý Bludný balvan za rok 2003 - deník MF DNES a deník ROVNOST

Komise pro udělování Bludných balvanů při Českém klubu skeptiků Sisyfos oznamuje, že v kategorii družstev získávají za rok 2003

zlatý Bludný balvan
deník MF DNES - příloha Zdraví a životní styl
a deník ROVNOST
za nekritickou propagaci alternativní medicíny
a za šíření neověřených zpráv a dezinformací

V deníku MF DNES se v rozšířené páteční příloze “Zdraví a životní styl” (od dubna 2003) objevila rubrika “Alternativní medicína”. Zprvu vycházela nepravidelně, měla různé autory, a občas se v ní objevil i rozumný text označený jako “názor protistrany”. Od září vychází tato rubrika téměř pravidelně, s jednostranným, často dezinformačním obsahem. Autorem je Jiří Kuchař z Regenerace. V tomto duchu ale vyšel i rozsáhlý článek Radky Wallerové “Léčitelé stále pomáhají lidem”(12.12.2003).

Noviny MF DNES tak poskytují encyklopedický přehled o homeopatii, klasické akupunktuře, elektroakupunktuře, fytoterapii, irisdiagnostice, kineziologii, bezdotykové masáži, přikládání baněk, potírání krví a dalších metodách. Čtenář se tu dovídá o pohnutých životech a zásluhách našich slavných léčitelů - od Břetislava Kavky a pátera Ferdy až po Jiřího Janču a Tomáše Pfeiffera. Ti přetrumfli vědeckou medicínu jasnozřivým, celostním pohledem na člověka a jeho úspěšnou léčbou pomocí tajemné, vědě neznámé, bioenergie a duchovních sil.

Skeptikovi se vtírá otázka: k čemu nám nákladná vědecká medicína vlastně je? Ale vážně: jak je možné, že si solidní noviny troufají systematicky propagovat nezákonné léčitelství?

Deník ROVNOST (sledovali jsme od srpna 2003) publikovala podobné iracionální příspěvky sice nepravidelně, ale přibližně stejně četně jako MF DNES. Čtenář si tu mohl doplnit vzdělání v astrologii, a to v pravidelné rubrice Astrozdraví a dokonce v grafologii, jako spolehlivé metodě zjišťování pracovních předpokladů, nemocí či sexuální orientace pisatele. Předmětem našeho skeptického zájmu byly také další články ukazující kamsi “mezi nebe a zemi”, například “Mučednice vydržela třicet šest let bez jídla a pití” (30.8.2003), “Draupadí uctívají chůzí po žhavých uhlících” (30.9.2003), “Něco na tom Dänikenovi je!” (25.9.2003). “Paranormální jevy provázejí lidstvo odjakživa” (8.11.2003).

Několik příkladů:

Utonulý mladý muž ležel v nemocnici v hlubokém bezvědomí s trvale poškozeným mozkem, lékaři nedávali rodině žádnou šanci. Mladíka zachránil děčínský léčitel Valdemar Grešík jakýmsi záhadným působením na dálku. Grešík pomohl též jinému nemocnému v Austrálii – zbavil ho autismu tím, že narušil pevnou slupku jeho aury. (MF DNES, 12.12.2003)

V distanční diagnóze vynikl i brněnský psychotronik, “mistr podvědomí” Karel Kožíšek. Pracoval s ústřižky vlasů, které ho stimulovaly k automatické kresbě “astrálního těla”. Z ní vyčetl vše důležité o nositeli vlasů - rozpoznal nádory, amputované končetiny, zda dosud žije nebo zemřel. Spolehlivost diagnóz byla vědecky doložena v legendární Kahudově Psychoenergetické laboratoři. (MF DNES, 23.1.2004)

Ve zmíněné laboratoři se prokázaly i jiné “zázraky”. Například bioenergeticky disponovaná léčitelka tu dokázala ovlivnit klíčivost semen. Jacísi odborníci to jednoznačně potvrdili při oponentním řízení. (MF DNES 26.9.2003)

Léčivou energií je rovněž nabit vnitřní prostor pyramid, nejen těch monumentálních, egyptských, ale i jejich zmenšených kopií, jaké si může postavit každý domácí kutil. V pyramidě se nekazí potraviny, lidem se tu lépe hojí rány a popáleniny. Český badatel Karel Drbal si již před padesáti lety všiml, že uvnitř malé pyramidy se samovolně nabrousí žiletka, a tuto metodu broušení si dal patentovat. (MF DNES 31.10.2003).

Nejen to! V pyramidě lze vyhlazovat vrásky, čistit pleť a též dobíjet léčivé byliny a energetizovat vodu – jak slibné! (“Domácí pyramida dokáže léčit”, ROVNOST, 6.12.2003.)

V článku “Kineziologie – návrat ke starým čínským metodám léčení” (ROVNOST, 10.11.2003) se píše: “Všichni chápou, když má vnučka modré oči po babičce. Ale když má vnučka problémy v sexuální oblasti a kineziologie jako příčinu odhalí, že babička byla za války znásilněna, toto zjištění nechtějí přijmout. A při tom jde o stejný přenos genetické informace”. Ano, čtete dobře, kineziologové konečně vyvrátili Darwina. Z toho kouká nobelovka!

Několik odvážných českých lékařů stále praktikuje absurdní clusterovou medicínu a tahá tím tisíce z kapes pacientů. Dočetli jsme se, že dívka s atopickým ekzémem, po neúspěchu přípravků běžné medicíny, “začala užívat vakcínu z vlastní moči pětkrát denně pět kapek. Ekzém po roce zmizel.” (“Autovakcíny úspěšně léčí nejen alergiky”, ROVNOST, 20.9.2003)

Konečně došlo i těm nejčtenějším deníkům, že postmoderní čtenář se neobejde bez alternativního rozumu. Jaké dobrodružství poznání nám chystají redakce MF DNES a ROVNOST pro tento týden?

fotogalerie

Kam dál?

Bronzový Bludný balvan za rok 2022 v kategorii družstev - firma Deaktivátor K Zobrazit

Bronzový Bludný balvan za rok 2022 v kategorii družstev - firma Deaktivátor K

Český klub skeptiků Sisyfos uděluje bronzový Bludný balvan za rok 2022 v kategorii družstev firmě Deaktivátor K z Hronova za výrobu a prodej přístroje k absorbci vln vyvěrajících z geopatogenních zón.
Pá 12. 5. 2023 Přečíst
Zlatý Bludný balvan za rok 2022 v kategorii jednotlivců - JUDr. Daniela Kovářová Zobrazit

Zlatý Bludný balvan za rok 2022 v kategorii jednotlivců - JUDr. Daniela Kovářová

Český klub skeptiků Sisyfos uděluje zlatý Bludný balvan za rok 2022 v kategorii jednotlivců JUDr. Daniele Kovářové za nenormální právní guláš uvařený nad doutnajícími ostatky rodinného práva.
Pá 12. 5. 2023 Přečíst
Bronzový Bludný balvan v kategorii družstev za rok 2020 - redakce a spolupracovníci Jesenického týdeníku Zobrazit

Bronzový Bludný balvan v kategorii družstev za rok 2020 - redakce a spolupracovníci Jesenického týdeníku

Redakce a spolupracovníci Jesenického týdeníku za to, že díky jejich práci budou obyvatelé Jesenicka v učebnicích historie stát po boku těch, kdo se báli bleskosvodu.
Út 27. 7. 2021 Přečíst
Stříbrný Bludný balvan v kategorii jednotlivců za rok 2020 - Jan Válek Zobrazit

Stříbrný Bludný balvan v kategorii jednotlivců za rok 2020 - Jan Válek

PhDr. Jan Válek, Ph.D. za vedení a podporu kvalifikační práce, která má za cíl zavedení výukové látky plné diagnostických bludů.
Út 27. 7. 2021 Přečíst
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie.
Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.
Další informace