Načítám...

Quigong

Quigong (Qi gong, Chi Kung) je starou čínskou lidovou meditační a léčebnou technikou, která je označována jako „věda a praxe“ síly čchi (viz Akupunktura). Doslovný překlad slov Qi gong je „kultivace energie“. Postupně se Quigong rozvinul do různých forem, meditačního i bojového charakteru. Podle čínských představ lze zlepšit fyzické i psychické zdraví, když se naučíme svou vůlí ovládat dýchání, pohyby i své činy. Cvičení Quigong sestává proto v podstatě ze tří složek: tělesného cvičení, uvědomovaného a kontrolovaného dýchání a hluboké koncentrace na různé části nebo funkce těla.

V Číně byl Quigong v době kulturní revoluce zakázán, ale v 80. letech 20. století byl zákaz zrušen a Quigong prodělal obrovský rozvoj. Dnes se učí i na čínských univerzitách, a to spíše v jeho klidných, meditačních podobách. V Číně také existuje mnoho Quigong-léčitelů, kteří pomocí svých prstů aktivují čchi pacienta nebo ji do pacientů vlévají. Mistři Quigongu dokonce tvrdí, že jsou schopni pomocí energie čchi léčit pacienty na dálku. V dnešní době se zastánci Quigongu domnívají, že schopnosti mistrů jsou důkazem parapsychologických schopností a že léčebné efekty jsou zprostředkovány ovládáním imunitního systému. Quigong se stále rychleji šíří i v západním světě, ale zpravidla není praktikován v plném rozsahu, ale spíše jen v zjednodušených formách, meditacích, „kung fu“ a “tai či“. První je bojové umění, druhé je jakési taneční cvičení,“vnitřní bojové umění“.

Hodnocení: Představa o existenci duchovní energie čchi má samozřejmě nevědecký charakter, ale přesto lze Quigong hodnotit pozitivně, protože tělesná a mentální cvičení spolu s důrazem na řádnou životosprávu zvyšují tělesnou zdatnost, sebevědomí i schopnost sebeovládání. Léčebný efekt u psychických poruch i u některých funkčních tělesných potíží je srozumitelný, protože se zde vedle zvýšení tělesné zdatnosti uplatní i placebový efekt a autosugestivní působení, jako při každém jiném způsobu léčení relaxačními, autosugestivními metodami nebo při léčení vírou.

Odkazy: Handbuch Die Andere Medizin
The Skeptic´s Dictionary, www.skepdic.com

Kam dál?

Ben Goldacre: Prolhaná věda a Zkorumpovaná farmacie Zobrazit

Ben Goldacre: Prolhaná věda a Zkorumpovaná farmacie

V r. 2008 a 2012 napsal Ben Goldacre, lékař, komentátor a spisovatel, dvě knihy, které se setkaly s ...
Čt 6. 2. 2014 Přečíst
Autismus a prof. Strunecká Zobrazit

Autismus a prof. Strunecká

V poslední době se nás stále častěji obracejí rodiče autistických dětí s prosbou, abychom se vyjádři...
Ne 25. 11. 2012 Přečíst
Oznámení akce: THE SISYPHUS PRIZE – 1 milion Euro Zobrazit

Oznámení akce: THE SISYPHUS PRIZE – 1 milion Euro

Dne 1. října 2012 vyhlásili belgičtí skeptici ve spolupráci s evropskou skeptickou společností ECSO ...
St 24. 10. 2012 Přečíst
A. Strunecká, J. Patočka: Doba jedová (Triton, Praha 2011) Zobrazit

A. Strunecká, J. Patočka: Doba jedová (Triton, Praha 2011)

Prof. RNDr. Anna Strunecká, DrSc. oslovila v letošním roce veřejnost další knihou s provokativním ná...
Po 13. 2. 2012 Přečíst
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie.
Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.
Další informace