Načítám...

Silvova metoda

Tzv. „Silvova metoda ovládání mysli“ je svépomocný program, který má zvyšovat inteligenci, získat schopnosti jasnozření, schopnost ovládat a léčit své tělo a navazovat kontakt s Bohem. Metoda patří do rámce léčení vírou, je tedy založena na autosugesci při relaxaci. Vymyslel ji v 60. letech 20. století Mexičan José Silva (1914-1999), původně inženýr elektrotechniky. Studium psychologie a parapsychologie ho přivedlo k přesvědčení, že lidský mozek lze naladit na hladinu alfa, kdy elektroencefalografické vlny kmitají s frekvencí 8-10 Hz. Na této hladině, která odpovídá stavu klidu, relaxace nebo snění, získává prý mozek zvláštní schopnosti. Sestupem na hladinu alfa může prý člověk ovládat svou mysl a tělesné funkce. Má se zvyšovat představivost a schopnost vizualizace. Za tohoto stavu údajně mohou vyškolené osoby transformovat své duševní síly tak, aby mohly pronikat do libovolně vzdálených jedinců, zjistit jejich choroby a silou vůle je vyléčit. Pomocí „vnitřní obrazovky“, „mentální vizualizace“ prý mohou vyškolené osoby ve stavu alfa nahlížet do minulosti i budoucnosti posunem obrazovky doleva nebo doprava. Ve stavu alfa lze dokonce komunikovat s Vyšší inteligencí. Podle Silvy je možné i trvalé „naprogramování“ mozku tak, aby měl člověk jen prospěšné myšlenky. Silva a jeho organizace organizuje čtyřdenní kurzy. První den se žák, resp. pacient naučí vstupovat do hladiny alfa, druhý den se učí meditovat, podobně jako při autogenním tréninku, třetí den se rozvíjí schopnost vnímání, zejména mimosmyslového, a schopnost přenášet se v čase na různá místa, poslední den je žák již schopen vyvolávat vyšší inteligenci a ovládat fyzické funkce svého těla.

Silvova metoda se rozšířila údajně už do celého světa, používá se ve 105 zemích, do České republiky pronikla koncem 90. let po překladu dvou jeho knih do češtiny. V posledních letech však zájem o ni v našich zemích upadá.

Hodnocení: Silvův výklad mechanismu činnosti mozku, tedy významu alfa vln a možnosti dosáhnout alfa hladiny, nebo jeho názory na asymetrii funkcí mozkových hemisfér sice vycházejí ze současných neurofyziologických poznatků, ale jsou zkreslené, chybně interpretované a spojené s magickými prvky. Kuriózní a samozřejmě zcela mylný je např. jeho názor, že 90% lidí používá jen levou hemisféru, pracující na beta hladině, a jen 10% lidí, především géniové, jen hemisféru pravou, která pracuje na alfa hladině. Proto se Silva snažil prostřednictvím převodu na alfa hladinu naučit lidí používat hemisféru pravou, tu lepší, pozitivní. Další jeho představy o vnitřní obrazovce nebo o dálkovém, mimosmyslovém přenosu léčebných informací patří už do oblasti pavědy, do parapsychologie. Silvova metoda nesporně může zlepšit subjektivní pocity a odstranit některé psychické i psychosomatické potíže, ale její možnosti jsou na stejné rovni jako možnosti všech ostatních autosugestivních a relaxačních metod, jakými jsou např. meditace, autogenní trénink, pozitivní zdraví, Křesťanská věda, audiovizuální stimulace aj.

Kam dál?

(Ne)úspěch naší výzvy ČLK aneb „ať žije a vzkvétá alternativní medicína“ Zobrazit

(Ne)úspěch naší výzvy ČLK aneb „ať žije a vzkvétá alternativní medicína“

Před měsícem jsme si postěžovali, že většina oslovených orgánů na naši výzvu České lékařské komoře (...
Pá 16. 3. 2012 Přečíst
Autismus a prof. Strunecká Zobrazit

Autismus a prof. Strunecká

V poslední době se nás stále častěji obracejí rodiče autistických dětí s prosbou, abychom se vyjádři...
Ne 25. 11. 2012 Přečíst
Ben Goldacre: Prolhaná věda a Zkorumpovaná farmacie Zobrazit

Ben Goldacre: Prolhaná věda a Zkorumpovaná farmacie

V r. 2008 a 2012 napsal Ben Goldacre, lékař, komentátor a spisovatel, dvě knihy, které se setkaly s ...
Čt 6. 2. 2014 Přečíst
Oznámení akce: THE SISYPHUS PRIZE – 1 milion Euro Zobrazit

Oznámení akce: THE SISYPHUS PRIZE – 1 milion Euro

Dne 1. října 2012 vyhlásili belgičtí skeptici ve spolupráci s evropskou skeptickou společností ECSO ...
St 24. 10. 2012 Přečíst
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie.
Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.
Další informace