Načítám...

Audiovizuální stimulace

Audiovizuální stimulace (AVS) je metoda, vyvinutá v 70. letech 20. století, která se rychle rozšířila z výzkumných pracovišť do oblasti vědecké i alternativní medicíny. Jejím cílem je pomocí zvukových a světelných signálů o určité frekvenci, vysílaných speciálními sluchátky a brýlemi, ovlivnit mozkovou činnost. Vysílané signály mají přeladit mozek do jiných frekvenčních stavů, patrných na elektroencefalogramu. Předpokládá se, že se frekvence mozkových vln přizpůsobuje frekvenci signálu, že se synchronizuje činnost mozkových buněk a že se také mění produkce neurotransmiterů a endorfinů - látek, které mění náladu a zvyšují práh bolestivosti. Převedení na hladinu alfa (8-12 Hz) vede v jisté míře k relaxaci, na hladinu delta (1-4 Hz) k hlubokému útlumu a spánku, na hladinu beta (16-24 Hz) ke stimulaci, zvýšené bdělosti. Kromě ovlivnění psychiky může AVS ovlivnit i některé vegetativní funkce organizmu. AVS má tedy blízko metodám relaxačním, jako je meditace, autogenní trénink nebo biofeedback (který je však vybaven zpětnou vazbou). Na vývoji AVS se podílela i NASA a řada vědeckých pracovišť. V posledních desetiletích probíhá intenzivní výzkum této metody a ověřují se indikace pro její použití. Metoda se používá na řadě neurologických a psychologických pracovišť k odstranění lehčích mozkových dysfunkcí, např. dyslexie, hyperaktivity, nepozornosti a jiných problémů s učením u dětí. Používá se i v některých jazykových školách jako prostředek ke zvýšení efektivity výuky. Existuje široká škála přístrojů pro AVS, většinou americké výroby. Do široké veřejnosti v Česku AVS pronikla zásluhou firmy Galaxy, nabízející řadu AVS přístrojů, tzv. „psychowalkmanů“, s návody pro domácí použití.

Mezi hlavní indikace AVS patří odstraňování únavy, stresu, nesoustředěnosti, nespavosti, tenzních bolestí hlavy, ale i hypertenze a řady jiných funkčních poruch nebo i chronických bolestivých stavů. Při dlouhodobém používání se udává, že AVS může pozitivně ovlivnit koncentraci a paměť.

Hodnocení: Výše uvedené pozitivní účinky jsou ověřeny, ale firmy, které AVS přístroje nabízejí, neseriozně slibují efekty nedosažitelné. Firma Galaxy např. uvádí vyléčení ze zápalu plic, depresí nebo šedého zákalu a inzeruje i další absurdity: Naladění na frekvenci 7,82 Hz, což je frekvence pulsujícího Zemského jádra (!!), má vyvolat mystické zážitky. AVS není bez rizika, protože v reklamách obvykle není uvedeno, že existují jasné kontraindikace, především epilepsie. Použití „psychowalkmanů“ není vhodné ani u pacientů s ischemickou chorobou srdeční nebo latentní psychózou, protože může dojít k náhlému vzplanutí choroby. Někdy dojde paradoxně místo relaxace ke stresovým, křečovým nebo neurotickým reakcím. Závislost zatím zjištěna nebyla. Hlavním problémem je, že se AVS nepoužívá jen na seriózních pracovištích, ale že je léčba pomocí techniky nabízena mnoha nekompetentními léčiteli a šarlatány. Proto je zatím většinou řazena do rámce alternativní medicíny.

Odkazy: Handbuch die Andere Medizin
www.psychowalkman.cz

Kam dál?

A. Strunecká, J. Patočka: Doba jedová (Triton, Praha 2011) Zobrazit

A. Strunecká, J. Patočka: Doba jedová (Triton, Praha 2011)

Prof. RNDr. Anna Strunecká, DrSc. oslovila v letošním roce veřejnost další knihou s provokativním ná...
Po 13. 2. 2012 Přečíst
Oznámení akce: THE SISYPHUS PRIZE – 1 milion Euro Zobrazit

Oznámení akce: THE SISYPHUS PRIZE – 1 milion Euro

Dne 1. října 2012 vyhlásili belgičtí skeptici ve spolupráci s evropskou skeptickou společností ECSO ...
St 24. 10. 2012 Přečíst
Ben Goldacre: Prolhaná věda a Zkorumpovaná farmacie Zobrazit

Ben Goldacre: Prolhaná věda a Zkorumpovaná farmacie

V r. 2008 a 2012 napsal Ben Goldacre, lékař, komentátor a spisovatel, dvě knihy, které se setkaly s ...
Čt 6. 2. 2014 Přečíst
(Ne)úspěch naší výzvy ČLK aneb „ať žije a vzkvétá alternativní medicína“ Zobrazit

(Ne)úspěch naší výzvy ČLK aneb „ať žije a vzkvétá alternativní medicína“

Před měsícem jsme si postěžovali, že většina oslovených orgánů na naši výzvu České lékařské komoře (...
Pá 16. 3. 2012 Přečíst
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie.
Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.
Další informace