Načítám...

Informační diagnosticko-léčebné přístroje

Posledním výkřikem módy v oblasti diagnostických a terapeutických přístrojů jsou modifikované přístroje pro Vollovu elektroakupunkturu (viz Elektroakupunktura dle Volla), které údajně pracují se zjišťováním patologických informací a dodáváním informací léčebných. Vycházejí z teorie fyzika T. Stoniera. Její hlavní myšlenkou je, že vesmír je tvořen třemi složkami, hmotou, energií a informací, která je stejně reálná jako hmota a energie. Informace může existovat samostatně, i bez přítomnosti energie. Jednotkou informace je potom „infon“, „..těžko uchopitelná mezera, díra, která vzniká po vypuzených elektronech“.

Typickým přístrojem, založeným na této koncepci, je přístroj Salvia, který používá dr. Jonáš. Přístroj snímá „informace“ jedinou sondou ze středu dlaně ruky. Během několika vteřin získá kompletní informaci o organizmu i jeho chorobách, o všech jeho buňkách, orgánech a jedech, toxinech v těle a také o fokusech, infekčních ložiscích. Informace se přenášejí „holografickou technologií“ do počítače, kde se určí toxická mapa organismu a podle ní také potřebné léčivé informace. Jiným podobným přístrojem je tzv. „Komplex Medicínský Expertní (KME 001.000.00 No), nabízený nyní na českém trhu, který je podle vyjádření firmy založen na analýze „bioinformace o organismu“ a na „rozboru dynamiky spektrálního stavu organismu“. Třetím přístrojem této řady je Metatron - Oberon firmy IPP, Institutu praktické psychofyziky se sídlem v Omsku. Dalšími podobnými výrobky této firmy jsou např. Aurum, Sensitive a jiné. Cena přístroje v ČR se pohybuje od 150.000 Kč výše.

Hodnocení: Všechny tři popsané přístroje, podobně jako řada podobných, se dnes rychle šíří na světovém trhu a jsou jen další etapou ve vývoji módních přístrojů, vycházejících z Vollovy elektroakupunktury, založené na akupunktuře. Teorie akupunktury je však mylná a specifický účinek je vyloučen. Elektroakupunktura je syntézou akupunktury s řadou dalších pseudovědeckých metod a prvků, a je jednoznačně považována na metodu iracionální, neúčinnou (viz Elektroakupunktura dle Volla). Informační teorie T. Stoniera je rovněž chybná, buňky ani chemické látky v těle nevysílají žádné specifické materiální signály, které by bylo možno detekovat. Žádný biomagnetismus neexistuje ani biorezonance nebyla vědecky ověřena.

Jde nesporně o přitažlivou, zdánlivě vědeckou generaci šarlatánských výrobků , které se nyní masově objevují na trhu pod různými jmény a které se odvolávají na poslední vymoženosti počítačové techniky. Principy přístrojů, ať už jde o detekci „duchovní“ informace, EMG záření, biomagnetismu nebo o biorezonanci, jsou ve zřejmém rozporu s vědeckými poznatky biologickými i technickými i z oblasti informatiky. Neexistuje jediná studie, který by účinnost těchto přístrojů prokazovala. Diagnózu, tak jak ji zná medicína, uvedenými přístroji získat nelze. Pseudovědecká hantýrka, která budí zdání serióznosti, slouží jen k matení veřejnosti.

Kam dál?

(Ne)úspěch naší výzvy ČLK aneb „ať žije a vzkvétá alternativní medicína“ Zobrazit

(Ne)úspěch naší výzvy ČLK aneb „ať žije a vzkvétá alternativní medicína“

Před měsícem jsme si postěžovali, že většina oslovených orgánů na naši výzvu České lékařské komoře (...
Pá 16. 3. 2012 Přečíst
Oznámení akce: THE SISYPHUS PRIZE – 1 milion Euro Zobrazit

Oznámení akce: THE SISYPHUS PRIZE – 1 milion Euro

Dne 1. října 2012 vyhlásili belgičtí skeptici ve spolupráci s evropskou skeptickou společností ECSO ...
St 24. 10. 2012 Přečíst
Autismus a prof. Strunecká Zobrazit

Autismus a prof. Strunecká

V poslední době se nás stále častěji obracejí rodiče autistických dětí s prosbou, abychom se vyjádři...
Ne 25. 11. 2012 Přečíst
Ben Goldacre: Prolhaná věda a Zkorumpovaná farmacie Zobrazit

Ben Goldacre: Prolhaná věda a Zkorumpovaná farmacie

V r. 2008 a 2012 napsal Ben Goldacre, lékař, komentátor a spisovatel, dvě knihy, které se setkaly s ...
Čt 6. 2. 2014 Přečíst
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie.
Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.
Další informace