Načítám...

Šamanismus

Termín šaman a šamanismus měl ve starých kulturách přesný význam. Šaman představoval zřejmě už od dob raného paleolitika (36.000 - 8.000 let před naším letopočtem) významnou, zřejmě první společenskou kmenovou „instituci“. Hrál významnou roli ve společnostech asijských, zejména sibiřských, kde také termín šaman z tunguzského kořene „sa-„ (vědět, chápat) vznikl. Dnes se termín šaman používá i pro medicinmany severo-i jihoamerických indiánů a pro medicinmany africké. Funkcí šamana bylo starat se o duše členů kmene, zprostředkovat spojení mezi zdejším a mimozemským světem a s jeho vyššími bytostmi, bohy, získávat od nich cenné informace (o počasí, výskytu zvěře) a vyžadovat pomoc. Dokázal se uvést pomocí tance a zpěvu do transu a pomocí různých rituálů a někdy i psychotropních látek dovedl přesvědčit společnost o svých vyšších schopnostech Jeho úkolem bylo také léčit psychické i fyzické nemoci. Plnil tak funkci věštce, lékaře, kněze i vykladače snů. Byl váženou osobnosti s vysokou autoritou a zpravidla měl značné znalosti o přírodě a bylinách. Jeho vláda nad členy kmene byla obrovská, jeho verbální odsouzení viníka ke smrti skutečně takový účinek mělo (viz Placebo - nocebo efekt). Byl pečlivě vybírán, dlouhodobě vychováván, prošel náročným iniciačním obřadem a veškerou svou činnost musel věnovat prospěchu kmene.

Dnešní zájem o šamanismus a západních zemích vyvolal teprve v 70. letech 20. století román Carlose Castanedy „Cesta do Ixtlanu“. Neznamená to však, že jde o jakousi renesanci původního šamanismu. Jde o komerční záležitost. Neo-šamani dnes imitují staré rituály, tancují a bubnují pod vlivem drog ve volné přírodě, nebo v uzavřených chatrčích tančí kolem ohně a rozžhavených, vodou polévaných kamenů, aby ve stavu extáze vyvolávali halucinace nebo vzpomínky na minulý život. Šamanismus se dnes stal pro některé skupiny novým náboženstvím. Pro české příznivce a propagátory šamanismu nejde ani o náboženství ani o šarlatánství ani o magii. Podle nich je to praxe, jak komunikovat s duchovním světem, cesta k sebepoznání, možnost, jak „odkrýt naši slovanskou spiritualitu“. Přitažlivého obrazu šamana využívají i různí šarlatáni a léčitelé. Mnozí z nich, zejména v USA, pořádají kurzy šamanismu, s Rusku zase vystupují jako šamani za tučné odměny v televizi, jiní se věnují léčitelství a předstírají nadpřirozené schopnosti. V dnešní běžné řeči má však dnes termín šaman spíše negativní význam.

Hodnocení: Historický šamanismus plnil důležitou, vitální funkci v tehdejší kmenově uspořádané společnosti. Svou činností udržoval životaschopnost a kontinuitu kmene. Dnešní šamanismus je ovšem jen esoterickými hrátkami potomků New Age, komerční aktivitou podvodníků nebo má být přitažlivým termínem k ozdobení léčitele. Většinově má však termín šaman spíše negativní konotaci.

Kam dál?

Autismus a prof. Strunecká Zobrazit

Autismus a prof. Strunecká

V poslední době se nás stále častěji obracejí rodiče autistických dětí s prosbou, abychom se vyjádři...
Ne 25. 11. 2012 Přečíst
Ben Goldacre: Prolhaná věda a Zkorumpovaná farmacie Zobrazit

Ben Goldacre: Prolhaná věda a Zkorumpovaná farmacie

V r. 2008 a 2012 napsal Ben Goldacre, lékař, komentátor a spisovatel, dvě knihy, které se setkaly s ...
Čt 6. 2. 2014 Přečíst
A. Strunecká, J. Patočka: Doba jedová (Triton, Praha 2011) Zobrazit

A. Strunecká, J. Patočka: Doba jedová (Triton, Praha 2011)

Prof. RNDr. Anna Strunecká, DrSc. oslovila v letošním roce veřejnost další knihou s provokativním ná...
Po 13. 2. 2012 Přečíst
Oznámení akce: THE SISYPHUS PRIZE – 1 milion Euro Zobrazit

Oznámení akce: THE SISYPHUS PRIZE – 1 milion Euro

Dne 1. října 2012 vyhlásili belgičtí skeptici ve spolupráci s evropskou skeptickou společností ECSO ...
St 24. 10. 2012 Přečíst
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie.
Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.
Další informace