Načítám...

Spinal Touch

Spinal Touch je jednou z mnoha módních metod, které se v poslední době rychle šíří v naší republice. Uvádí se, že tuto variantu dotykové léčby vymyslel Dr. John Hurley v 20. letech 20. století pod názvem Aquarian Age Healing, což je hodně podivné, protože o Věku Vodnáře se začalo mezi léčiteli mluvit teprve v době New Age. V dnešní podobě metodu zavedl teprve dr. Rosquist v r.1970 pod novým názvem Spinal Touch. Tedy ve stejné době, kdy se objevila analogická metoda paní Dolores Krieger „Therapeutic Touch“. Metoda Spinal Touch se rychle rozšířila snad do všech západních zemí, existují speciální školicí centra, vydávají se licence, existuje i světová organizace pro Spinal Touch. Dnes existují různé varianty této metody pod různými názvy, např. Ishta Spinal Touch - Core Alignement, nebo metoda dle dr. Mary Staggs a jiné, jejichž zastánci si konkurují a ostře proti sobě vystupují.

Metoda vychází z představy, že mnohé bolestivé stavy, především páteře, ale i četné vnitřní a celkové choroby jsou způsobeny vadným držením páteře. Postupuje se tak, že se nejprve podle olovnice určí porucha páteře a pak se pacient podrobí masáži vleže na břiše po dobu cca 15 minut. Pomocí lehkých dotyků a povrchní masáže zad, krku a hýždí špičkami prstů v reflexních nebo akupunkturních bodech, nad meridiány nebo v místě svalových úponů lze nejen choroby diagnostikovat, ale také léčit. Dotyk údajně působí celostně, vyvolá změny proudění životní energie, vyplavování toxinů a změny svalového napětí, takže se páteř se vlastními silami organismu vyrovná, držení se upraví a těžiště těla se vrátí samovolně do správné polohy. Tím se odstraní základní příčina akutních i chronických chorob, které se tak vyléčí. Metoda je tedy údajně účinná nejen u bolestí páteře, ale i u zácpy, hemeroidů, křečových žil, nemocí ledvin a měchýře, impotence, menstruačních poruch, otoků, astmatu, u srdečních chorob, hypertenze, závratí, zánětů dutin, zánětů kloubů, mnohočetné sklerózy, chronických infekcí i u poruch zraku a samozřejmě u stresu a všech psychických a psychosomatických poruch.

Hodnocení: Jde o jednu z mnoha desítek manuálních metod, patřících do rámce alternativní medicíny, které nemohou mít žádný specifický léčebný efekt. Principy metody nedávají smysl, žádná životní energie v těle neproudí, nikdo nikdy nepotvrdil existenci akupunkturních bodů ani meridiánů, žádné toxiny se z těla nevyplavují a působení dotyku vždy přímo na místě choroby patří do říše fantazie,. K reflexnímu uvolnění svalového napětí sice může dojít, ale těžko může ovlivnit poruchu držení páteře, která je většinou důsledkem ochabnutí svalů. Že jde o léčbu iracionální, dosvědčuje i používání termínů jako životní energie, jemnohmotná substance, celostní léčba, harmonizace těla a pod., a také paralelně doporučovaná jiná alternativní léčba v léčebných centrech pro Spinal Touch.: Reiki, reflexologie, detoxikační léčba aj., což jsou vesměs metody odporující vědeckým poznatkům a prokazatelně neúčinné. Jde samozřejmě především o obchod, a proto se k léčbě vedle dotyků doporučují nejrůznější potravinové doplňky - vitaminy, prvky, enzymy i speciální Spinal Touch produkty. Tyto preparáty jsou zbytečné, protože normálně živený člověk má uvedených látek dostatek. Jako snad každá z metod alternativní medicíny, i Spinal Touch proklamuje, že je téměř všelékem - panacea. Že nic takového neexistuje, protože je množství různých příčin chorob, které vyžadují různou léčbu, je samozřejmě. Pokud dojde k zlepšení páteřních bolestí nebo jiných obtíží, pak je to proto, že se uplatní placebový efekt nebo že pacient si dává lepší pozor na držení svého těla.

Kam dál?

Oznámení akce: THE SISYPHUS PRIZE – 1 milion Euro Zobrazit

Oznámení akce: THE SISYPHUS PRIZE – 1 milion Euro

Dne 1. října 2012 vyhlásili belgičtí skeptici ve spolupráci s evropskou skeptickou společností ECSO ...
St 24. 10. 2012 Přečíst
(Ne)úspěch naší výzvy ČLK aneb „ať žije a vzkvétá alternativní medicína“ Zobrazit

(Ne)úspěch naší výzvy ČLK aneb „ať žije a vzkvétá alternativní medicína“

Před měsícem jsme si postěžovali, že většina oslovených orgánů na naši výzvu České lékařské komoře (...
Pá 16. 3. 2012 Přečíst
A. Strunecká, J. Patočka: Doba jedová (Triton, Praha 2011) Zobrazit

A. Strunecká, J. Patočka: Doba jedová (Triton, Praha 2011)

Prof. RNDr. Anna Strunecká, DrSc. oslovila v letošním roce veřejnost další knihou s provokativním ná...
Po 13. 2. 2012 Přečíst
Ben Goldacre: Prolhaná věda a Zkorumpovaná farmacie Zobrazit

Ben Goldacre: Prolhaná věda a Zkorumpovaná farmacie

V r. 2008 a 2012 napsal Ben Goldacre, lékař, komentátor a spisovatel, dvě knihy, které se setkaly s ...
Čt 6. 2. 2014 Přečíst
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie.
Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.
Další informace