Načítám...

Výroční diamantový bludný balvan v kategorii družstev za rok 2017 - tým lobbistů prosazujících Tradiční čínskou medicínu do českého zdravotnictví za mimořádně úspěšné přezírání vědecké medicíny

Tradiční čínská medicína (TCM) je založena na původních šamanských léčebných praktikách dálného východu a čínském lidového léčitelství, protřepaných a potencovaných později socialistickou indoktrinací. Pokud ji lidé požadují, není Sisyfos proti. Nechceme zakazovat alternativy, které sice alternativami moc nejsou, spíš slepými cestami, ale víme, že poptávka po tzv. alternativní medicíně tu vždy bude. Vyhrazujeme si však právo odkrývat nefunkčnost většiny z alternativních terapií a kritizovat byznys kolem nich. Stejně tak jsme to činili i u TCM a vždy se snažili poukazovat na její rizika, neúčinnost mnohých jejích metod a preparátů, ale ani jsme nezakrývali případy, kdy některé z postupů TCM „fungují“, i když často jinak a v jiném rozsahu, než tvrdí zastánci TCM.

Donedávna byla u nás TCM provozována v soukromých institucích, byť ji nabízeli alternativně i někteří lékaři. V rámci čínské kulturní a ekonomické invaze posledních let však dochází ke změně, TCM proniká tam, kde dosud fungovala medicína postavená na důkazech. První vlaštovkou onoho průniku se stala od září 2015 ambulance TCM, dnes Česko-čínské centrum TCM Fakultní nemocnice Hradec Králové v  čele s MUDr. Františkem Musilem, Ph.D. Tento trend podporovali předchozí ministr zdravotnictví JUDr. Ing. Miloslav Ludvík, MBA i náměstek Prof. MUDr. Roman Prymula, CSc., Ph.D.

Další, ne snad vlaštovkou, ale přímo čínským drakem se stalo Společné prohlášení o navázání strategického partnerství mezi Českou republikou a Čínskou lidovou republikou z  března 2016, podepsané prezidenty obou zemí, v jehož části VIII. se objevila tato pasáž: „Obě strany vyjádřily připravenost posilovat víceúrovňovou, rozsáhlou, vzájemně výhodnou a  praktickou spolupráci mezi svými lékařskými institucemi, školami a  farmaceutickými podniky v  rámci Memoranda o  porozumění o  strategické spolupráci mezi zdravotními systémy ČR a  ČLR. Obě strany budou nadále podporovat šíření, propagaci a  používání tradiční čínské medicíny v  České republice a  střední a  východní Evropě a  podporovat výstavbu česko-čínských center tradiční čínské medicíny.“
V duchu tohoto prohlášení Poslanecká sněmovna jednomyslně schválila v  dubnu 2017 novelu, jíž uzákonila v  českém zdravotnictví profese terapeuta a specialisty TCM. Stalo se tak na doporučení Výboru pro zdravotnictví v čele s prof. MUDr. Rostislavem Vyzulou, CSc., navzdory kritice ze strany České lékařské komory i České lékařské společnosti. Novela byla v  červnu potvrzena Senátem, nicméně díky racionalitě mnohých senátorů se tak stalo jen těsnou většinou hlasů.

Problém spočívá v tom, že onen průnik nebyl způsoben požadavky českých pacientů, ty zcela uspokojí soukromá nabídka léčby TCM. Stejně tak nebyl dán snad nějakou poptávkou českého zdravotnictví, které by objevilo, že některé problémy pacientů dokáže TCM léčit lépe než medicína postavená na důkazech. To vše je jen výsledkem činnosti lobbistů, kteří se rozhodli prosadit TCM do českého zdravotnictví. Patří k nim část politiků, zákonodárců i nepolitických institucí jako je Komora tradiční čínské medicíny nebo Československá SinoBiologická společnost. |Jejich motivem mohou být jak zištné zájmy, tak i čirý idealismus. Výsledek je ale stejný a nebezpečný − hlavně proto, že pokud TCM prolomí dveře do našeho zdravotnického systému, může odčerpávat prostředky na skutečně ověřenou léčbu a nakonec uškodí nejen naší touze po tom, abychom léčili racionálně a efektivně, ale hlavně ohrozí ve svém důsledku životy českých pacientů. Bude to též precedent pro legalizaci dalších typů alternativní medicíny.

Nám nezbývá, než rozkošatělému týmu lobbistů pro Tradiční čínskou medicínu udělit jubilejní Bludný balvan nejvyšší kvality.

Vysoce si ceníme opačnou snahu, tedy pokusy se těmto lobbistům postavit. Podporujeme momentální úsilí Senátu zrušit legislativu uznávající čínské léčitele za součást českého zdravotnictví.

Kam dál?

Zlatý Bludný koviďák v mimořádné covid kategorii jednotlivců za rok 2020 - Jiří Beran Zobrazit

Zlatý Bludný koviďák v mimořádné covid kategorii jednotlivců za rok 2020 - Jiří Beran

Prof. MUDr. Jiří Beran, CSc., za obohacení epidemiologie a medicíny založené na důkazech o nástroje založené na vnuknutí.
Út 27. 7. 2021 Přečíst
Zlatý Bludný balvan v kategorii jednotlivců za rok 2021 - Karel Janeček Zobrazit

Zlatý Bludný balvan v kategorii jednotlivců za rok 2021 - Karel Janeček

Komitét pro udělování Bludných balvanů při Českém klubu skeptiků SISYFOS oznamuje, že v kategorii jednotlivců za rok 2021 získává zlatý Bludný balvan Mgr. Karel Janeček, PhD, MBA, za důkaz, že "matematika" a "matení" možná přece jen mají společný slovní základ.
Pá 27. 5. 2022 Přečíst
25. Bludné balvany Zobrazit

25. Bludné balvany

Pá 12. 5. 2023 | Sisyfos Přečíst
BENU Česká republika s.r.o. Zobrazit

BENU Česká republika s.r.o.

získává bronzový Bludný balvan v kategorii družstev za rok 2019 za prodej předražených cukříků vydávaných za léky a to bez záruky alespoň placebo efektu.
Pá 9. 10. 2020 Přečíst
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie.
Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.
Další informace