Načítám...

Zlatý Bludný balvan v kategorii družstev za rok 2015 - Fakultní nemocnice v Hradci Králové za příkladnou péči o dílo Velikého Mao Ce-tunga v oblasti zdravotnictví

V padesátých letech byly v Číně obzvláště krušné časy. Následkem komunistického řízení státu chyběli lékaři i léky. Miliony obyvatel se ocitly bez zdravotnické péče a tak Velký Mao rozhodl: „Čert vezmi vědeckou medicínu, obejdeme se bez ní“, a v roce 1955 v Pekingu založil „Centrální institut čínské lidové medicíny“. Cílem bylo vytvořit levnou medicínu, složenou z fragmentů vzpomínek a informací o dávném lidovém léčitelství, používání bylinek, akupunktuře a duchovních taoistických principů nahrazených marxismem a primitivním materialismem. Soudruzi vybrali co se hodilo, čímž stvořili novou, vlasteneckou, levnou a socialistickou medicínu, jež dala lidem pocit, že je o ně vládou postaráno.

Mao sám ale o tuhle péči nestál. „Stále neochvějně věřím, že máme propagovat čínskou medicínu. Osobně v  ní nevěřím. Nepoužívám čínskou medicínu,“ prohlásil Mao Ce-tung podle svědectví svého osobního lékaře Li Zhisui, který byv vychován v  duchu západní medicíny odmítal učení čínských lékařských knih (viz Li Zhisui: „Soukromý život předsedy Maa“).

Velký Kormidelník však pochopil, že nejen uspokojil masy, ale také pomohl vytvořit skvělý vývozní artikl. Ten podporuje čínská vláda dodnes.

Nyní u nás prožíváme čínskou ekonomickou invazi a její součástí se náhle stává i Tradiční čínská medicína. Její ambulance funguje od září 2015 v Královehradecké fakultní nemocnici. Nikoli v nějakém soukromém alternativním centru, jako dosud. Fakultní nemocnice slouží také ke vzdělávání lékařů ve vědecké medicíně. Té medicíně, jejíž nedostatek vedl k vytvoření náhražky známé dnes jako Tradiční čínská medicína. Tato náhražka, založená na čchi a meridiánech, je dnes přesto pro Evropany lákavá − navzdory své absurditě a nedostatku relevantních důkazů o jejím objektivním působení tak, jak nám zastánci Tradiční čínské medicíny předkádají.

V této fakultní nemocnici mají údajně v úmyslu Tradiční čínskou medicínu zkoumat. Na to jsme skutečně zvědaví. Co se asi stane, až naši výzkumníci, podobně jako stovky jiných ve světě, dojdou k tomu, že Tradiční čínská medicína nefunguje ani zbla tak, jak se tvrdí? Zavřou u Prymulů krám? Řeknou investorům: Sorry, mýlili jsme se? Anebo budou po kahudovsku mnohá desetiletí tvrdit, že další výzkum je nutný a přitom dál léčit pacienty, dle příruček pekingských soudruhů?

Udělujeme Balvan za byznys s Tradiční čínskou medicínou, kterou ač Veliký Mao zavedl, dokázal se jí vyhnout.

Kritická literatura k  tématu (zveřejněno též na www.sisyfos.cz):

Jiří Heřt: Alternativní medicína a léčitelství, s. 54 – 70
Tomáš Cikrt – dva články ve Zpravodaji SISYFOS 3/2015, 4/2015

Video - Bludný balvan za rok 2015

Kam dál?

Zlatý Bludný balvan za rok 2022 v kategorii družstev - Institut transformační psychologie Zobrazit

Zlatý Bludný balvan za rok 2022 v kategorii družstev - Institut transformační psychologie

Český klub skeptiků Sisyfos uděluje zlatý Bludný balvan za rok 2022 v kategorii družstev Institutu transformační psychologie za jejich podíl na rozšíření nabídky psychošmejdů, kteří to snad ani nemyslí zle.
Pá 12. 5. 2023 Přečíst
Zlatý Bludný balvan v kategorii jednotlivců za rok 2020 - Karel Nejedlý Zobrazit

Zlatý Bludný balvan v kategorii jednotlivců za rok 2020 - Karel Nejedlý

Karel Nejedlý za metodu RUŠ, její neúnavnou a letitou propagaci, jakož i za zneužívání odborných pojmů z oblasti psychologie a fyziky.
Út 27. 7. 2021 Přečíst
BENU Česká republika s.r.o. Zobrazit

BENU Česká republika s.r.o.

získává bronzový Bludný balvan v kategorii družstev za rok 2019 za prodej předražených cukříků vydávaných za léky a to bez záruky alespoň placebo efektu.
Pá 9. 10. 2020 Přečíst
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie.
Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.
Další informace