Načítám...

Bronzový Bludný balvan v kategorii jednotlivců za rok 2015 - MUDr. Libor Němec za kvalifikovanou propagaci a využívání diagnostických metod non lege artis

MUDr. Libor Němec, oční lékař, provozuje ve Vyškově běžnou ambulantní praxi, přičemž nabízí i alternativní diagnostickou metodu − iridologii (irisdiagnostiku). Ta prý byla v Číně užívána již před 6 000 lety. V Evropě je známa již několik set let; v roce 1836 maďarský lékař Ignátz von Peczely nakreslil první z mnoha map duhovky, zachycující projekční místa jednotlivých orgánů. Náš laureát je rovněž přesvědčen, že „každý orgán má na duhovce své projekční místo“.

Uveďme, co si o této alternativní metodě myslí jiní odborníci.

Profesor Jiří Heřt: „Jde o zcela absurdní výmysl, který nemá nejmenší opodstatnění. Podle změn v lidském oku samozřejmě lze diagnostikovat řadu chorob (diabetes, hypertenze, hyperlipidemie, Wilsonova choroba, alkaptonurie i další), ale jde o patologické změny, které nemají žádnou preferenční lokalizaci v duhovce a které postihují především jiné tkáně lidského oka jako rohovka, bělima, čočka či sítnice. Kromě toho jde vždy o celkové, nikoli orgánové choroby.“ Německý oftalmolog profesor Eugen Schreck prohlásil: "Stojíme zde před neslýchaným paradoxem a groteskou až absurditou, v celém lékařství ojedinělou, která spočívá v tom, že lidé chtějí poznávat nemoci z normální tkáně."

Iridologie není teoreticky vysvětlitelná a nebyla potvrzena ani experimentálně. Na důvěryhodnosti jí nepřidává okolnost, že neexistuje jednotná mapa duhovky, že schéma domnělé projekce orgánů v lidském oku se u jednotlivých iridologů liší. Je ostatně podivné, že iridologie nezískala za celá staletí obecné uznání. Ani v posledních válkách, při kterých medicína velice pokročila, se taková levná a na přístroje nenáročná metoda neujala. Na rozdíl například od antibiotik.

Doktor Němec se kritickými úvahami nezatěžuje a iridologii praktikuje. Na svých stránkách ji propaguje nejen jako solidní diagnostickou metodu, ale dokonce jako prostředek prevence, protože údajně dokáže nemoc odhalit dříve než propukne. Při jejím praktikování zasahuje do dalších oborů medicíny, jako interna, neurologie, ortopedie a další.

Neomezuje se jen na iridologii, zasvěceně se kupř. vyjadřuje i ke vlivu geopatogenních zón na organizmus a doporučuje podložku, která jejich účinky ruší. Především je nadšeným propagátorem celostní medicíny, absolvoval kurzy homeopatie, akupunktury a mnohé další. Jako své učitele jmenuje nositele Bludných balvanů Mgr. Kateřinu Konrádovou a MUDr. Josefa Jonáše, přičemž opomíjí Milana Calábka, jehož Sisyfem oceněnou Univerzitu Nové doby rovněž absolvoval.

Přestože jako lékař zná přísná kritéria, která musí každá klinická studie splňovat – např. musí být experiment dvojnásobně zaslepen − svá tvrzení zaštiťuje údajnými studiemi, které tyto podmínky ani vzdáleně nesplňují a navíc zlepšení diagnózy potvrzuje pomocí krajně pochybné metody EAV.

MUDr. Libor Němec je městským zastupitelem za ANO ve |Vyškově a vykazuje rozsáhlou přednáškovou i publikační činnost. Bohužel, to vše dodává jeho nesmyslným medicínským alternativám na vážnosti a nebezpečnosti.

Bludný balvan udílíme, pochybujíce, že náš laureát plní akademický lékařský slib, neboť se odklání k podivným praktikám, které jsou sotva v zájmu pacientů.

Video - Bludný balvan za rok 2015

Kam dál?

Zlatý Bludný balvan za rok 2022 v kategorii jednotlivců - JUDr. Daniela Kovářová Zobrazit

Zlatý Bludný balvan za rok 2022 v kategorii jednotlivců - JUDr. Daniela Kovářová

Český klub skeptiků Sisyfos uděluje zlatý Bludný balvan za rok 2022 v kategorii jednotlivců JUDr. Daniele Kovářové za nenormální právní guláš uvařený nad doutnajícími ostatky rodinného práva.
Pá 12. 5. 2023 Přečíst
Stříbrný Bludný balvan kategorii jednotlivců za rok 2015 - Prof. M.D. Tp.D. PhDr. Ján Šramo, Ph.D. za renezanci neomylné antropologické biotypologie; s úžasem nad jeho akademickou kariérou Zobrazit

Stříbrný Bludný balvan kategorii jednotlivců za rok 2015 - Prof. M.D. Tp.D. PhDr. Ján Šramo, Ph.D. za renezanci neomylné antropologické biotypologie; s úžasem nad jeho akademickou kariérou

Ján Šramo vystupuje od roku 1992 jako lékař a psycholog, veleúspěšný obnovitel zapomínané disciplíny...
Pá 1. 4. 2016 Přečíst
Dr Mike Yeadon je výhercem Rusty Razor za rok 2021 Zobrazit

Dr Mike Yeadon je výhercem Rusty Razor za rok 2021

Vítězem anticeny britských skeptiků Rusty Razor se stal hrdina COVIDových konspiračních teoretiků Dr Mike Yeadon.
Čt 9. 12. 2021 Přečíst
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie.
Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.
Další informace