Načítám...

Zlatý Bludný balvan v kategorii jednotlivců za rok 2014 - prof. Ing. Jiří Militký, CSc. za vývoj textilií proti „elektrosmogu“ a za desinformace o jeho působení na zdraví

Komitét pro udělování Bludných balvanů při Českém klubu skeptiků Sisyfos oznamuje, že v kategorii jednotlivců za rok 2014 získává zlatý Bludný balvan

prof. Ing. Jiří Militký, Csc. za vývoj textilií proti „elektrosmogu“ a za desinformace o jeho působení na zdraví

prof. Ing. Jiří Militký, Csc.: Vyjádření k laudatiu

Termín „elektrosmog“ je jeho zastánci používán pro označení nebezpečného rizikového faktoru v životním prostředí, o jehož působení na lidský organismus prý víme jen málo a proti kterému se musíme chránit pomocí rozličných, jimi nabízených, opatření. Ve skutečnosti se ale nejedná o nic jiného než o fyzice dobře známé elektromagnetické pole, jehož vlivu na člověka byla během více než 70 let systematického výzkumu věnována pozornost větší, než kterémukoli jinému potenciálně škodlivému faktoru a pro jehož negativní účinky byly již v minulém století stanoveny bezpečné expoziční limity, které jsou ve většině vyspělých zemí světa kontrolovány zákonem.

Za desinformace týkající se „elektrosmogu“, většinou spojené s nabídkou podvodných zařízení a služeb, bylo v minulosti podáno mnoho návrhů na Bludný balvan. Konkrétní jednotlivci však nedosahovali takových kvalit, aby jim bylo možné udělit tak významné ocenění. Situace se změnila, když se do boje za ochranu proti „elektrosmogu“ pustil Jiří Militký, profesor a vedoucí katedry textilních materiálů na Technické univerzitě v Liberci. Pod jeho vedením byla vyvinuta speciální textilie obsahující tenká ocelová vlákna, která je určena pro běžné nošení, a která má uživatele před „elektrosmogem“ chránit. Vývoj byl podpořen Ministerstvem průmyslu a obchodu ČR, byl součástí disertační práce, kapitoly v knize a v květnu letošního roku bude dokonce na trh uvedeno první „anti-elektrosmogové“ tričko jako prezentace úspěšné spolupráce akademické sféry a průmyslu.

Toto brnění proti „elektrosmogu“ je vzorovou ukázkou blátivého myšlení, jelikož se snaží chránit uživatele proti neexistujícímu nebezpečí. Expozice elektromagnetickému poli v jakýchkoli místech přístupných běžnému občanu je totiž hluboko pod bezpečně známým prahem působení. Středověcí rytíři také používali brnění, ale na rozdíl od profesora vysoké školy si uvědomovali skutečnou míru rizika, kterou v jejich případě představoval tasený meč.

Nezanedbatelným počinem profesora Militkého je i ukázkové strašení veřejnosti v jím publikovaných textech. Jako příklad uveďme tvrzení z popularizačního časopisu Vesmír, kde se píše, jak by jím vyvinutá textilie „[...] chránila biologickou 'mužnost' při používání kapes jako úložného prostoru pro mobilní telefon [...]“ a nebo jak při použití jím vyvinuté textilie „[...] vzrůstá šance na zachování zdraví i v našem světě [...]“.

Na závěr je zajímavé uvést výsledek našeho úsilí v hledání vědeckých pramenů, které stimulovaly profesora vysoké školy k zapojení se do boje proti „elektrosmogu“ a k započetí časově i finančně náročného vývoje „anti-elektrosmogové“ textilie. V jeho knize věnované tématu jsme však našli jen jediný odkaz na publikaci týkající se možných zdravotních účinků elektromagnetického pole na člověka. Vyšla v časopise Elekroinstalatér. Pramen poněkud neobvyklý pro akademického pracovníka.

Za uvedené významné počiny na poli účelového strašení veřejnosti a za ukázkovou ignoraci současného vědeckého poznání udělujeme profesoru Jiřímu Militkému zlatý Bludný balvan.

Sedmnácté předávání Bludných balvanů 2014 - fotogalerie

Video - Bludný balvan za rok 2014

Kam dál?

Zlatý Bludný koviďák v mimořádné covid kategorii družstev za rok 2020 - Gardisté a kadeti Zobrazit

Zlatý Bludný koviďák v mimořádné covid kategorii družstev za rok 2020 - Gardisté a kadeti

Bludné koviďáky Gardistům a kadetům v mimořádné covid kategorii družstev za rok 2020.
Út 27. 7. 2021 Přečíst
Zlatý Bludný koviďák v mimořádné covid kategorii jednotlivců za rok 2020 - Jiří Beran Zobrazit

Zlatý Bludný koviďák v mimořádné covid kategorii jednotlivců za rok 2020 - Jiří Beran

Prof. MUDr. Jiří Beran, CSc., za obohacení epidemiologie a medicíny založené na důkazech o nástroje založené na vnuknutí.
Út 27. 7. 2021 Přečíst
Bronzový Bludný balvan v kategorii družstev za rok 2020 - redakce a spolupracovníci Jesenického týdeníku Zobrazit

Bronzový Bludný balvan v kategorii družstev za rok 2020 - redakce a spolupracovníci Jesenického týdeníku

Redakce a spolupracovníci Jesenického týdeníku za to, že díky jejich práci budou obyvatelé Jesenicka v učebnicích historie stát po boku těch, kdo se báli bleskosvodu.
Út 27. 7. 2021 Přečíst
BENU Česká republika s.r.o. Zobrazit

BENU Česká republika s.r.o.

získává bronzový Bludný balvan v kategorii družstev za rok 2019 za prodej předražených cukříků vydávaných za léky a to bez záruky alespoň placebo efektu.
Pá 9. 10. 2020 Přečíst
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie.
Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.
Další informace