Načítám...

Zlatý Bludný balvan v kategorii družstev za rok 2014 - Mgr. Kateřina Konrádová a spol. za propagaci a užívání irisdiagnostiky k léčbě s občas nečekanými vedlejšími účinky

Komitét pro udělování Bludných balvanů při Českém klubu skeptiků Sisyfos oznamuje, že v kategorii družstev za rok 2014 získává zlatý Bludný balvan

Mgr. Kateřina Konrádová a spol. za propagaci a užívání irisdiagnostiky k léčbě s občas nečekanými vedlejšími účinky

Sisyfos: Odpověď manželům Konrádovým

Konrádovi: Vyjádření k laudatiu

Nač složitě vyšetřovat pacienty? Nač krevní testy a jiné laboratorní metody? Vždyť se stačí mrknout z oka do oka a hned se zjistí, co dotyčnému schází, jakou nemoc má a jak ji případně léčit. To snadno dokáží naši laureáti, přední čeští irisdiagnostici (iridologové) Kateřina Konrádová, Petr Konrád, PaedDr. Ivana Lissniková a Marie Almásyová. Více ke zjištění zdravotního stavu není třeba. Jak nás na svých webových stránkách ujišťuje Marie Almásyová, díky studiu irisdiagnostiky „ ... jsem přesvědčená, že mohu pomáhat lidem s jejich zdravotními problémy“.

Z očí jde podle irisdiagnostiků vyčíst opravdu mnohé. Ivana Lissniková došla k tomu, že: „Můžeme dělit tři základní barvy duhovek (někteří iridologové uznávají pouze dvě): modrá – hnědá – šedá (smíchaná), ostatní barevné varianty bývají od nich odvozeny. Dá se říci, že podle barvy lze předurčit predispozice organismu. Modroocí mají náklonnost k onemocnění dýchacích orgánů, poruchám přeměny kyseliny močové, k revmatickým a alergickým onemocněním, onemocnění ledvin a srdce. Hnědoocí mají větší sklon k onemocnění trávicích orgánů, mívají žaludeční a duodenální vředy, zácpy, nadýmání, záněty žlučníku, apendixu, oslabení nervového systému (neurastenie, hysterie) a Šedoocí (smíchané oči) jsou náchylní k onemocnění kůže, revmatismu, katarům sliznic a mají problémy podobné modrookým lidem.“

Skeptik však namítá, že v případě irisdiagnostiky jde o absurditu bez nejmenšího opodstatnění. Podle změn v lidském oku samozřejmě lze diagnostikovat řadu chorob (diabetes, hypertenze, hyperlipidemie, Wilsonova choroba, alkaptonurie atd.), ale jde o patologické změny, které nemají žádnou preferenční lokalizaci v duhovce a které postihují především jiné tkáně lidského oka (rohovka, bělima, čočka, sítnice) než duhovku. Kromě toho jde vždy o celkové, nikoli orgánové choroby. Drobné strukturální nebo barevné odchylky, které iridologové popisují na duhovce, jsou jen fyziologickými variantami bez jakéhokoli pathognomonického významu. Projekce vnitřních orgánů na duhovku není vysvětlitelná ani anatomicky ani embryologicky, protože oční koule se vyvíjí z hlavové oblasti těla a nemá nejmenší vývojovou souvislost se segmenty hrudními a břišními. Mezi vnitřními orgány a duhovkou proto také není žádné nervové ani jiné spojení.
V klinických studiích vždy irisdiagnostici selhali a nerozpoznali ani jednoznačně definované choroby.

Ale kdo by naslouchal skeptikům?

Zkrátka, navzdory pochybám irisdiagnostika dokáže víc než moderní medicína. Například odhalí, když si šestileté dítě vsugeruje, že má cukrovku. Tedy, že jediný problém, který má, je to, že má „cukr v hlavě“. Alespoň takovou radu dal neznámý pár irisdiagnostiků matce malého chlapce s cukrovkou. A protože podle brilantní irisdiagnostiky se dá „cukr v hlavě“ léčit vysazením inzulinu, máme brzy uzdraveného pacienta − vlastně ne uzdraveného, ale mrtvého. Podle soudního znalce umíral v těžkých bolestech. Kupodivu mu nikdo do úmrtního oznámení nenapsal, že skonal na „cukr v hlavě“. Zatímco matka dítěte u soudu vyfasovala patnáct let, dotyční irisdiagnostici léčí dál.

Udělujeme Bludný balvan jako varování, že irisdiagnostika je nejen směšná, ale v rukou nekritických alternativců i velmi nebezpečná.

Sedmnácté předávání Bludných balvanů 2014 - fotogalerie

Video - Bludný balvan za rok 2014

Kam dál?

25. Bludné balvany Zobrazit

25. Bludné balvany

Pá 12. 5. 2023 | Sisyfos Přečíst
Bronzový Bludný balvan za rok 2022 v kategorii jednotlivců - Veronika Vendlová Zobrazit

Bronzový Bludný balvan za rok 2022 v kategorii jednotlivců - Veronika Vendlová

Český klub skeptiků Sisyfos uděluje bronzový Bludný balvan za rok 2022 v kategorii jednotlivců Veronice Vendlové za objev jemnohmotné struktury emocí a aplikaci tohoto objevu v politickém marketingu.
Pá 12. 5. 2023 Přečíst
Bronzový Bludný balvan v kategorii jednotlivců za rok 2020 - Daniela Drtinová Zobrazit

Bronzový Bludný balvan v kategorii jednotlivců za rok 2020 - Daniela Drtinová

Novinářka a moderátorka Daniela Drtinová za excelentní ukázku špatné novinářské práce ve vleku vlastních kognitivních zkreslení.
Út 27. 7. 2021 Přečíst
BENU Česká republika s.r.o. Zobrazit

BENU Česká republika s.r.o.

získává bronzový Bludný balvan v kategorii družstev za rok 2019 za prodej předražených cukříků vydávaných za léky a to bez záruky alespoň placebo efektu.
Pá 9. 10. 2020 Přečíst
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie.
Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.
Další informace