Načítám...

Proslov při předávání XVI. Bludných balvanů Sisyfa za r. 2013

Video z Bludných balvanů Sisyfa za rok 2013:
http://www.youtube.com/watch?v=eVPsCaz54lc


Proslov při předávání XVI. Bludných balvanů Sisyfa za r. 2013

Strouhalova posluchárna MFF UK; Ke Karlovu 5; Praha 2
(Pá 28. 3. 2014)

Slovutní laureáti a jejich fanynky, vzácní hosté, příznivci i odpůrci kritického skeptického myšlení, dámy a pánové!

V zastoupení Strašného Sisyfa předstupuji před toto tradiční slavnostní shromáždění již pošestnácté. Byl to rok v naší středoevropské kotlince plný veletočů. Vyměnili jsme si staršího prezidenta za mladšího, ten starší vypustil na svobodu něco přes 111 tisíc odsouzených a obviněných, čímž Vězeňská správa uspořila proti předešlému roku téměř 180 milionů Kč a kriminalita v uplynulém roce vzrostla proti předešlému jen o 7 %. Zajímavým nevyřešeným problémem zůstává, kdo ten text amnestie napsal. Podle dosud nepotvrzených zpráv to byli proslulí Paroubkovi Marťani.

V průběhu roku pak propukaly a zase tiše mizely v propadlišti dějin různé skandály, které v poněkud barvotiskové formě zasáhly i vládu, takže ta se nám poroučela v půlce června, aby již koncem téhož měsíce byla nahrazena vládou nestranických odborníků, která pak nezískajíc důvěru počátkem srpna vládla v demisi až do konce ledna letošního roku, čímž ustavila nový český rekord. Během té doby se jí mimo jiné podařil další zářez, protože jako první stát světa jsme měli naráz dva policejní prezidenty. Ostatně, co jiného lze čekat od vlády takových odborníků?

Pro Bludný komitét Sisyfa to byly samé dobré zprávy, protože z předešlých ročníků víme, jak vážně je ohrožována bezpečnost členů Komitétu po vynesení výročního ortelu. Zde cituji z e-mailu jednoho z loňských laureátů, který v odpovědi na mou diskrétní pozvánku k převzetí bludného balvanu napsal:

_________________________________________________________________

Slovutny pane Grygare,

dekuji vam za navrh udelit mi bludny kamen. S radosti vas bludny kamen na verejnosti prijmu v pripade, ze vy jste ochoten na verejnosti prijmout moji odmenu za vas bludny kamen obratem. Moji odmenou za vas bludny kamen je rana pesti do nosu pred celym publikem, kde se budou predavat bludne kameny. Paklize nejste ochoten prijmout moji odmenu, pak radeji zapomente moje jmeno a zapatrejte mezi lidi, kteri se vami beztrestne nechaji ztrapnovat na verejnosti. Ja mezi ne rozhodne nepatrim.

P.S.:
Sezenem jeste par lidi a rozbijem mu hubu?
Co si to vubec dovoluje? Kdo mu k tomu, co dela, dava pravo?
_________________________________________________________________


Teď už jistě chápete, že se dvěma policejními prezidenty v zádech jsme se cítili v bezpečí. Již v předvečer Tříkrálový jsme za přísných bezpečnostních opatření zahájili v našem osvědčeném protiraketovém bunkru náročný úkol vyznat se v bezmála stovce nominací, které jsme v průběhu uplynulého roku dostali. Pro osvěžení paměti připomínám, že v předešlém XV. ročníku se nám sešla polovina obvyklého počtu nominací. Nápadný pokles jsme přičítali tomu, že fáma o konci světa v prosinci 2012 utlumila zájem o naši taškařici, protože kdo by se v takovém případě staral o něco, co by se bylo bývalo odehrálo až čtvrt roku po konci světa?

V loňském proslovu jsem nabízel alternativní vysvětlení, že pokles počtu nominací je důsledkem ekonomické krize, takže lidé nemají tolik energie a času na vymýšlení pitomostí. Něco na té hypotéze přece jen asi je, protože, jak nám sdělili analytici koncem roku, Česko se vymanilo z recese. Šarlatáni a jurodiví tak ucítili novou příležitost podílet se na blahodárnému růstu HDP odčerpáním případných finančních přebytků v kapsách daňových poplatníků nabídkami, kterým se prostě nedá odolat. Ostatně už za chvíli uvidíme, že to pouštění žilou našim překvapivě důvěřivým spoluobčanům dosáhlo nových, již docela EUropských parametrů.

Bludný komitét je tvořen tak vyrovnaným týmem odborníků, že proti tomu by Rusnokova vláda mohla v našem bunkru hrát jen třetí housle nebo čtvrtou basu. Díky této kvalifikaci poroty jsme během pouhých dvou hodin a šesti a půl minuty byli s to většinu nominací vyřadit kvůli formálním nedostatkům. Ve XXI. století to zní neuvěřitelně, ale představte si, že mnoha uchazečům např. chyběly výpisy z rejstříku trestů ne starší než dva měsíce, anebo neměli aktivovánu svou datovou schránku!

Druhá rozhodující schůze našeho Komitétu pak proběhla neméně hladce v polovině února. Souhlasné mručení šlo opravdu ráz na ráz a čtvrt.Vzápětí jsme se dohodli na definitivních zněních všech laudatií a pak už jsme se mohli věnovat přípravě slavnostního ceremoniálu.

Můj dík za hladký průběh oponentního řízení patří všem až neuvěřitelně nezávislým odborníkům našeho Komitétu; byla to excelentní ukázka toho, co dokáží profesionálové každým coulem až palcem. Podobně děkuji všem, kdo se nejrůznějším způsobem podíleli na přípravě, organizaci a programu dnešního večera. Nemohu zapomenout ani na všechny příznivce, ba i nepříznivce našeho Klubu, kteří v průběhu celého roku dodávali do naší databáze výživné nominace. V neposlední řadě děkuji děkanovi Matematicko-fyzikální fakulty UK prof. Janu Kratochvílovi za poskytnutí Strouhalovy posluchárny pro bludnou slavnost.

Protože však mým úkolem je navíc poskytnout tomuto vybranému shromáždění vizi do budoucnosti, mohu s potěšením sdělit, že nepochybuji o přílivu velmi nadějných nominací za rok 2014. Uvážíme-li, že máme za sebou teprve necelé čtvrtletí roku, kdy ekonomika teprve nabírá dech, tak jedna z nejčtenějších domácích zpráv poslední dekády března měla titulek:

____________________________________________________________________

Ekologové mají továrnu na zmije a vysazují je z letadel, bojí se na Moravě

LUHAČOVICE/BRNO - Z vrtulníku se snáší krabice na padáčku, dopadne na povrch, otevře se - a z ní se do všech stran plazí zmije. Ochranáři bojují s novou fámou, podle níž ohrožují vysazováním těchto hadů nic netušící lidi a děti.
___________________________________________________________________


Teprve po přečtení této zprávy jsem pochopil, proč se ochranářům začalo říkat ekoteroristi.

Jiří Grygar
mimořádný a zplnomocněný velvyslanec Strašného Sisyfa, vrr.


Šestnácté předávání Bludných balvanů 2013 - fotogalerie

Video z šestnáctého předávání Bludných balvanů Sisyfa

Kam dál?

Bronzový Bludný balvan v kategorii družstev za rok 2021 - kolektiv autorů knihy Achillovy paty evoluce Zobrazit

Bronzový Bludný balvan v kategorii družstev za rok 2021 - kolektiv autorů knihy Achillovy paty evoluce

Komitét pro udělování Bludných balvanů při Českém klubu skeptiků SISYFOS oznamuje, že v kategorii družstev za rok 2021 získává bronzový Bludný balvan kolektiv autorů knihy Achillovy paty evoluce v čele s překladatelem a autorem české předmluvy Liborem Votočkem za roszáhlý multioborový příspěvek unikátní disciplíně negativní evoluční teorie.
Pá 27. 5. 2022 Přečíst
Stříbrný Bludný balvan v kategorii družstev za rok 2020 - Robert Frischer a Univerzita Hradec Králové Zobrazit

Stříbrný Bludný balvan v kategorii družstev za rok 2020 - Robert Frischer a Univerzita Hradec Králové

Doc. Ing. Robert Frischer, Ph.D., a Univerzitě Hradec Králové za originální a výpočty téměř podpořené chápání procesů probíhajících v nanostrukturních materiálech.
Út 27. 7. 2021 Přečíst
Stříbrný Bludný balvan za rok 2022 v kategorii jednotlivců - JUDr. Jindřich Rajchl Zobrazit

Stříbrný Bludný balvan za rok 2022 v kategorii jednotlivců - JUDr. Jindřich Rajchl

Český klub skeptiků Sisyfos uděluje stříbrný Bludný balvan za rok 2022 v kategorii jednotlivců JUDr. Jindřichovi Rajchlovi za úspěšné přetavení strachu, zloby a dezinformace na zboží.
Pá 12. 5. 2023 Přečíst
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie.
Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.
Další informace