Načítám...

Přednášky Sisyfa živě na webu ČT24

Zveme návštěvníky těchto webových stránek na sledování přednášek Českého klubu skeptiků Sisyfos v přímém přenosu, který zprostředkuje ČT24 a umístí je na svém portálu. Poté bude možnost přehrát si je z archivu. První přednášku najdete na:

Přímý přenos na ČT24:
http://www.ceskatelevize.cz/ct24/kultura/160444-sisyfos-on-line-inteligence-rostlin

Přímé přenosy a archiv na ČT24:
http://www.ceskatelevize.cz/porady/10000000063-cesky-klub-skeptiku-sisyfos-veda-kontra-iracionalita/dily

Upoutávka na ni tam bude umístěna v mírném předstihu (po technických zkouškách), přímý přenos začne ve středu 18. 1. od 17:00.

Akce: Přednáška prof. Zdeňka Opatrného s následnou diskuzí

Přednáška z cyklu Věda kontra iracionalita, který pořádá a organizuje Český klub skeptiků Sisyfos, člen Rady vědeckých společností se bude konat ve středu 18. 1. 2012 v budově Akademie věd ČR na Národní třídě 3 v Praze 1, v místnosti 206 od 17 hodin. Po přednášce bude následovat diskuze.

Středa 18. 1. 2012
Prof. RNDr. Zdeněk Opatrný, CSc.: Inteligence rostlin.

Inteligence rostlin: jak komunikují se světem, s námi a mezi sebou navzájem ?

Jsou rostliny jen „živé věci“ nebo osobité inteligentní bytosti ? Moderní věda soustavně studuje mechanizmy jejich komunikace a vnímání nejrůznějších signálů. Těch vnitřních, jimiž řídí život svých buněk ve prospěch celého organizmu i těch vnějších, jimiž reagují na podněty okolního prostředí. Klade si otázky o povaze jejich „inteligence“, možnostech existence jejich „nervového systému“ , o nástrojích, s jejichž pomocí rostliny vidí, slyší, hmatají, očichávají či ochutnávají svět pro ně přátelský i nepřátelský. Analyzuje signalizaci chemickou i fyzikální, zkoumá podstatu jejich reakcí na stresy či škůdce. A snaží se získané poznatky využít ve prospěch lidstva i budoucího světa, mimo jiné vytvářením rostlin kvalitativně nových.

Zdeněk Opatrný
Katedra experimentální biologie rostlin
Přírodovědecká fakulta
Univerzity Karlovy v Praze

Kam dál?

Věda v hlavní roli Zobrazit

Věda v hlavní roli

Ta zpráva způsobila mezi skeptiky mírný rozruch: Prý se o vědě, potažmo o jejích obráncích ve spolku...
St 31. 10. 2018 Přečíst
Vyšla nová skeptická kniha A PŘECE SE NETOČÍ profesora Vojtěcha Mornsteina Zobrazit

Vyšla nová skeptická kniha A PŘECE SE NETOČÍ profesora Vojtěcha Mornsteina

Vyšla nová skeptická kniha A PŘECE SE NETOČÍ profesora Vojtěcha Mornsteina. Má podtitul Podvody, léč...
Út 4. 9. 2012 Přečíst
Lékař, který spolupracuje s archanděli Zobrazit

Lékař, který spolupracuje s archanděli

MUDr. Josef Hrušovský je pediatr a pneumolog. Nyní má soukromou praxi, pronajal si malou místnost v Centru med., což je nestátní zdravotnické zařízení rozpínající ochranná křídla nad alternativními způsoby léčení kombinované s běžnou lékařskou péčí soukromých lékařů. Nedá se říci, že by vilku korunovanou labutí u stanice Nábřeží kap. Jaroše v Praze 7 obléhali pacienti. Je v ní ticho a klid, vzácně potkáte pacienta. Já ale jdu za lékařem – léčitelem jako novinářka. Mám v úmyslu o jeho léčebné metodě napsat do jistého deníku, také to panu doktorovi sděluji, a on je rád. Dr. Hrušovský je urostlý muž středního veku. Místo bílého pláště má na sobě černou košili, namísto stetoskopu má před sebou výstavku polodrahokamů. V malé vitrince jsou nepatrné lahvičky s homeopatiky.
So 15. 1. 2022 Přečíst
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie.
Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.
Další informace