Načítám...

Sisyfové vyzývají magnetického Moraváka: zkuste to přes satén

Jednatelka Českého klubu skeptiků Sisyfos, Ing. Olga Kracíková tvrdí, že je podobně „magnetická“ jako Roman Valíček z Frýdku-Místku. Stejných kousků jsou prý schopni všichni čeští skeptici, pokud na takové taškařice mají náladu a čas.

Za tyto pouťové atrakce je odpovědná jen adheze (přilnavost) kůže a pomáhá i jistý svalový tonus. Pokud na sebe chcete „nalepit“ dokonce dítě, musíte se zaklonit a dítě také. Návodná je fotografie pana Valíčka z předváděcí akce, která proběhla před časem médii. Styčné plochy obou aktérů musí být samozřejmě bez oděvu.

Urostlý Moravák sice přiznává, že tělesný magnetizmus je v každém člověku, jak řekl – stačí ho ze sebe vypudit – nicméně ho jaksi spojuje s paranormálními aktivitami, které jsou pro něj prý nejen zálibou, ale i oborem činnosti.

Skeptici ovšem shodně s fyziology tvrdí, že holá kůže je prostě přilnavá, a při troše cviku, ale i bez něj, na ní předměty z nejrůznějších materiálů zůstanou chvíli přichycené. Už v televizním pořadu TV Prima Záhady a mystéria, který byl před dvěma roky oceněn Bludným balvanem se objevila coby záhada „magnetická“ žena, kterou schopnost adheze kůže tak zmátla, že se domnívala být nadána zvláštními schopnostmi a usoudila, že je vlastně léčitelka. Také Roman Valíček je přesvědčen, že jeho tělesný magnetizmus je stejně mimořádný jako jeho další paranormální schopnosti.

Český klub skeptiků Sisyfos vyzývá slavného ezoterického živnostníka, aby svůj mocný tělesný magnetizmus převedl pokryt na místě doteku saténovou látkou. Pokus s dítětem v takovém případě nedoporučují.

Skeptici jdou ještě dál a tvrdí, že takto „magnetičtí“ jsou všichni lidé, pokud jsou na místech doteku s předměty holí a nejsou na něm hustě ochlupeni. Adheze může být nižší, někdy výrazně, po důkladné koupeli, poté, co je kůže na čas zbavena vnější ochranné vrstvy.

Profesor MUDr. Petr Arenberger, přednosta kožní kliniky Fakultní nemocnice Královské Vinohrady v Praze, adhezi lidské kůže vysvětluje takto: „Nejpovrchnější vrstva kůže – rohová – je složena z několika řad buněk, které jsou již prakticky odumřelé a před zahájením odlupování zodpovídají za mikroskopicky patrný hrubý a nerovný vzhled kožního povrchu. Ve spolupráci s kožními sekrety – potem a mazem – je pak kůže schopna pod vhodným úhlem udržet krátkodobě některé předměty.“

Tento poznatek z fyziologie se ale nedostal k dvěma fyzikům Ostravské univerzity. Tam Romana Valíčka zkoumali docenti Ladislav Sklenák a Vladimír Lysenko. Druhý z jmenovaných se domnívá, že jde o jev spojený s elektrickými silami, a připomíná schopnosti elektrických úhořů či rejnoků. Pan Valíček zatím elektrické výboje nevydává. A přesto že byl měřen mnoha fyzikálními přístroji, páni vědci vědci na kloub nepřišli. Budou prý ve výzkumu pokračovat náročnějšími přístroji. I jim doporučuje Sisyfos prověřit mocný tělesný magnetizmus pana Valíčka a dalších senzibilů či ezoteriků tenkou hladkou látkou. Český klub skeptiků skepticky očekává výsledky tohoto testu.

Kam dál?

Na návštěvě u léčitele Zobrazit

Na návštěvě u léčitele

Spisovatel Ivan Klíma popisuje své setkání s vyhlášeným léčitelem Jindřichem Pasekou (1928 - 2005). Článek vyšel ve Zpravodaji Sisyfa 3/2004.
Ne 3. 11. 2019 Přečíst
Očkování, spalničky a léčba nádorů Zobrazit

Očkování, spalničky a léčba nádorů

V pořadu Máte slovo z 14. 2. 2019 zaznělo ze strany odpůrců očkování tvrzení, že spalničky dokážou vyléčit třeba leukémii. V diskuzích na sociálních sítích se tvrzení rozšiřuje i na další nádory. Jak to tedy je?
Pá 15. 2. 2019 Přečíst
March for Science - Přidejte se k nám! Zobrazit

March for Science - Přidejte se k nám!

March for Science, aneb Pochod za vědu, je celosvětová akce, které se můžete zúčastnit i v Praze a t...
Pá 14. 4. 2017 Přečíst
A co když někdo s COVID zemře při autonehodě? Zobrazit

A co když někdo s COVID zemře při autonehodě?

Stručná informace o principu hlášení "úmrtí na COVID" ve zdravotnických statistikách.
Út 14. 4. 2020 Přečíst
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie.
Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.
Další informace