Načítám...

Bronzový Bludný balvan 2010 - firma Green Way HHO

Komitét pro udělování Bludných balvanů při Českém klubu skeptiků SISYFOS oznamuje, že v kategorii družstev za rok 2010 získává
bronzový Bludný balvan

firma Green Way HHO

za zkonstruování a prodej přístroje prolamujícího zákon zachování energie

Oceňujeme firmu, která nabízí své produkty na stránce www.jednavodu.cz (Martin Bužek, Jeronýmova 423, 738 01 Frýdek-Místek). Tam popisuje princip přístroje, který umí vytvořit více energie, než kterou je mu potřeba dodat. Tento přelomový vynález nabízí za nemalé peníze k prodeji a použití v osobních automobilech. Po jednoduché montáži do motorového prostoru má docházet ke snížení spotřeby paliva o 20 až 30 procent. Firma se zřejmě neomezuje jenom na tuzemský trh.

Zařízení má být údajně elektrolyzér vody, který elektřinou vyrobenou alternátorem automobilu rozkládá vodu na vodík a kyslík. Ten je následně odváděn do sacího potrubí motoru, v němž se podílí na spalovacím procesu a tím uspoří konvenční palivo (benzín, LPG, naftu). Zařízení se sestává z několika komponent: elektrický obvod, několik hadic a přibližně litrový zásobník na vodu. Voda, která je zdrojem vodíku a kyslíku prakticky neubývá a je jen doporučeno ji vyměnit přibližně po ujetí 5000 km.

Je známo, že pro získání 1 kg vodíku, který vystačí automobilu jezdícímu plně na vodíkový pohon zhruba na 100 km, je potřeba 9 litrů vody a 60 kWh energie na její rozklad. A že elektrolýza je jedním z energeticky nejnáročnějších způsobů získávání vodíku vůbec. Též lze jednoduše ukázat, že popisované zvýšení výkonu (neboli snížení spotřeby běžného paliva) zdaleka nemůže stačit na produkci potřebného vodíku. Energetická spotřeba by také významně překročila možnosti běžného automobilového alternátoru. (Více uvádíme v článku L. Jelínka, V. Kotlana a L. Pekárka „Jeď na vodu“ aneb další pokus o klamání spotřebitele, www.sisyfos.cz.)

Na závěr je třeba vyzdvihnout jednu otázku z firemního webu ze sekce „Často kladené dotazy“: Jak velkou úsporu mohu dosáhnout? Na ni prodejce odpovídá, že přibližně 20 až 30 procent, ale že je nutné jezdit úsporně a sešlapovat pedál opravdu s citem. Velmi oceňujeme, že tato dobře míněná rada je zcela zdarma a že poplatek je tedy pouze za dobrý pocit z nové vodní nádobky pod kapotou.

Za statečnost vystoupit proti všemocné ropné lobby, čímž prodejce vysvětluje nezájem světových automobilek o tento produkt, udělujeme firmě Green Way HHO naši prestižní cenu.

Třinácté předávání Bludných balvanů 2010 - fotogalerie

Kam dál?

Stanovisko k vystoupení Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků v Poslanecké sněmovně Zobrazit

Stanovisko k vystoupení Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků v Poslanecké sněmovně

Stanovisko Českého klubu skeptiků Sisyfos k vystoupení Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků v Poslanecké sněmovně dne 20. 11. 2023.
Ne 19. 11. 2023 Přečíst
Bronzový Bludný balvan v kategorii jednotlivců za rok 2018 - Katarína „archanděl Uriel“ Kuňová Zobrazit

Bronzový Bludný balvan v kategorii jednotlivců za rok 2018 - Katarína „archanděl Uriel“ Kuňová

Bronzový Bludný balvan v kategorii jednotlivců za rok 2018 získala Katarína „archanděl Uriel“ Kuňová za používání alternativních technik vyšetřování a trestání těžkých zločinů.
So 16. 3. 2019 Přečíst
Zlatý Bludný balvan v kategorii jednotlivců za rok 2021 - Karel Janeček Zobrazit

Zlatý Bludný balvan v kategorii jednotlivců za rok 2021 - Karel Janeček

Komitét pro udělování Bludných balvanů při Českém klubu skeptiků SISYFOS oznamuje, že v kategorii jednotlivců za rok 2021 získává zlatý Bludný balvan Mgr. Karel Janeček, PhD, MBA, za důkaz, že "matematika" a "matení" možná přece jen mají společný slovní základ.
Pá 27. 5. 2022 Přečíst
Dr Mike Yeadon je výhercem Rusty Razor za rok 2021 Zobrazit

Dr Mike Yeadon je výhercem Rusty Razor za rok 2021

Vítězem anticeny britských skeptiků Rusty Razor se stal hrdina COVIDových konspiračních teoretiků Dr Mike Yeadon.
Čt 9. 12. 2021 Přečíst
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie.
Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.
Další informace