Načítám...

Ve Strašicích dostrašilo

Český klub skeptiků SISYFOS má za úkol šířit racionální myšlení a potírat pověry. Proto se stará i o objasňování zpráv o jevech označovaných jako záhadné, nevysvětlitelné, odporující současným znalostem přírodních věd nebo ukazující údajně na porušování základních přírodních zákonů a na existenci nadpřirozených sil. Neobvyklé jevy, jaké se od konce září 2009 pozorovaly v rodinném domku ve Strašicích, připomínaly jevy známé z nedávné i dávné historie, které dostaly ještě v dobách, kdy se věřilo na duchy, název poltergeist (hřmotící duch). Název se zachoval do dneška a používá se k označení jevů, při kterých se v budově samovolně pohybují předměty a ničí nebo poškozují věci, aniž by byla zřejmá jejich fyzikální příčina. Protože se názory na neobvyklé jevy v rodinném domku ve Strašicích velmi lišily, rozhodl se náš klub věnovat pozornost výše zmíněným a neobvykle rozsáhle medializovaným jevům ohlašovaným z domku ve Strašicích a zjistit, zda i v tomto případě je za výskytem těchto „záhadných“ jevů úmyslná činnost člověka, či zda jde o důsledky málo obvyklých technických závad.

Po zprávách o záhadných jevech ve Strašicích se profesoru MUDr. Jiřímu Heřtovi podařilo uveřejnit v Lidových novinách článek „Poltergeist řádí. Tentokrát ve Strašicích“ (LN, 24.11.2009). V článku byl podán krátký přehled historie výskytu jevu a jeho vysvětlení s tím, že není důvod, proč by „záhadné jevy“ v rodinném domku ve Strašicích nemohly mít původ stejný jako ty, které se pod označením poltergeist objevovaly v minulosti. Článek mohl být cenným upozorněním především pro ty, kdo byli angažováni při řešení strašických „záhad“ a při vyřizování stížností členů rodiny na jevy, které jim prakticky znemožňovaly v domku bydlet a hrozily požárem. Představitelé obce i pracovníci distribuční firmy ČEZ však vysvětlení, popsané v článku profesora Heřta, odmítli.

Fyzikální sekce klubu SISYFOS si vzala za úkol shromáždit co nejvíce informací o jevech ve „strašidelném“ domku a najít odpověď na otázku o jejich příčině.

Přiložený článek Luďka Pekárka a Lukáše Jelínka popisuje a zdůvodňuje závěr fyzikální sekce klubu k případu „strašického strašení“.

1. Strasice_Pekarek_Jelinek_2010.pdf

2. Tiskova_zprava_CEZ.pdf


Doc. RNDr. Čeněk Zlatník, CSc.
místopředseda klubu SISYFOS

Kam dál?

Mýtus o Sisyfovi Zobrazit

Mýtus o Sisyfovi

Text vyšel původně ve Zpravodaji 3/2002, rozhodli jsme se jej ale připomenout.
Čt 29. 8. 2019 Přečíst
Když je Šarlatán skutečně šarlatán Zobrazit

Když je Šarlatán skutečně šarlatán

Film Agnieszky Holland o životě a díle léčitele Jana Mikoláška vyvolává hodně otázek – mimo jiné i tu, jak vůbec takové dílo posuzovat.
Po 18. 1. 2021 Přečíst
Ne, Plandemic není dokumentární film Zobrazit

Ne, Plandemic není dokumentární film

Možná jste již zaznamenali nové video kolující po internetu s názvem Plandemic. Jedná se o rozhovor s viroložkou Judy Mikovits, který ve vás má vzbudit dojem, že Covid-19 je jedná velká, naplánovaná pandemie. Proč se nejedná o dokumentární film, jaké nepřesnosti, polopravdy a lži ve videu jsou a jaké jsou užité techniky pro maximální působivost?
St 13. 5. 2020 Přečíst
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie.
Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.
Další informace