Načítám...

Mladá Fronta Dnes "oslavuje" Bolča

Reakce Mirko Navary
Od: navara@vision.felk.cvut.cz
Komu: mfdnes@mfdnes.cz
Předmět: Mate dluh vuci slovenske vede
Datum: 25. března 2002 11:37

Vazena redakce!

Vas redaktor, Ladislav Kerekes, zverejnil v MF Dnes 21.3.2002 clanek "Einstein se mylil, tvrdi vedci ze Slovenska". Formulaci i umistenim v listu se clanek tvari, jakoby mel byt bran vazne, coz nelze! Pise o vysledcich Artura Bolca, jednoho z "univerzalnich reformatoru vedy", ktery sam sebe prejmenoval na "Bolsteina" a pokousi se obratit naruby vedecke discipliny, jez dosud nepochopil.

Povazuji za eticke pochybeni, kdyz novinar pise o necem, cemu nerozumi, a nenecha si to ani zkontrolovat od odbornika. Ted to vypada, ze ve slovenske vede stoji za pozornost jediny clovek a ten je sarlatan. Jako by na Slovensku nebylo dost opravdovych vedcu na svetove urovni, o nichz je hodno psat (pravda, nesnadno a mene bombasticky). I bez znalosti teoreticke fyziky by se novinar mel pozastavit nad tim, ze tak zasadni vysledky budou publikovany v casopise, ktery neni ani predni, ani fyzikalni. A kdyby hledal, nasel by o Arturu Bolcovi vic, napr. recenzi (Vesmir 78 [1999], c. 9, str. 529), v niz jej prof. Vopenka velmi vtipne vykazuje do particnych mezi.

Nechme byt A. Bolca, ale autor clanku by mel hledet napravit spatny dojem, ktery o slovenske (i mezinarodni) vede pomohl vytvorit.
Zdravi Vas
Doc. Ing. Mirko Navara, DrSc.

PS: Prikladam cast zminene recenze, zaslane diky laskavosti Prof. Jiriho Grygara:

------- Forwarded message follows -------
Date sent: Wed, 5 Apr 2000 17:47:39 +0200 (MET DST)
From: Jiri Grygar grygar@fzu.cz

Autorem nasledujici recenze v popularne-vedeckem mesicniku Vesmir 78 [1999], c. 9, str. 529 je cesky matematik a filosof, profesor MFF UK v Praze, RNDr. Petr Vopenka. Z recenze vyjimam jeji prvni cast:

Arthur Bolstein: Obycejne selhani jedne neobycejne teorie

Jen velkorysosti viteze muzeme vdecit za to, ze nazev teto knihy nezni "Einstein na kolenou". Vskutku, specialni teorie relativity je zde vyvracena zpusobem, jemuz by mel porozumet kazdy stredoskolak. Autor knihy pan Bolco se prejmenoval na Bolsteina, patrne proto, aby jeho jmeno pripominalo kdysi nepravem oslavovaneho Einsteina. Tim je stastnou shodou okolnosti zachycena tez zdrcujici prevaha bolsinstva kamenu nad kamenem jedinym.

Po elementarnim dukazu neplatnosti nejen specialni teorie relativity, ale dokonce samotnych Lorentzovych transformaci venuje autor zbytek knihy sve trnite ceste za poznanim a nenechava nikoho na pochybach, ze mysleni se stalo jeho vasni. Prihody zde uvedene jsou vybrany tak, aby usnadnily praci budoucim zivotopiscum a nektere z nich mohly byt primo zarazeny do citanek. Ke knize je prilozen list fotografii "Tisic Bolsteinovych tvari", zachycujici jeho podobu od detskych let az do dnesni doby. Z titulni desky knihy na nas vedle ponekud zahanbene se tvariciho Einsteina hledi muzna tvar jeho premozitele.

Kam dál?

Věda v hlavní roli Zobrazit

Věda v hlavní roli

Ta zpráva způsobila mezi skeptiky mírný rozruch: Prý se o vědě, potažmo o jejích obráncích ve spolku...
St 31. 10. 2018 Přečíst
Nanoroušky a taky-nanoroušky Zobrazit

Nanoroušky a taky-nanoroušky

Článek se pokouší vysvětlit, co jsou roušky z nanovláken, a čím se liší od běžných textilních roušek – a to na popud reportáže ČT v pořadu Černé ovce. Reportáž monitorovala dovoz běžných textilních roušek z Vietnamu, které byly s pomocí technické zprávy doc. Ing. Frischera, Ph.D., označeny klamavým označením nanoroušky. Článek se pokouší vysvětlit, že analýza tkaniny roušky pomocí elektronového mikroskopu, byť provedená odborníkem na kybernetiku a digitální zpracování obrazu, je metodicky zcela zcestná. Záchyt mikroskopických částic na roušce se řídí zcela jinými zákony fyziky než je běžná laická představa síta, kterou částice v závislosti na své velikosti buď projde nebo neprojde.
Čt 10. 12. 2020 Přečíst
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie.
Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.
Další informace