Načítám...

Nadpřirozené jevy v České televizi

Ne, nejde o zprávu z hledačských aktivit příznivců záhad, ale o nový televizní seriál, který Česká televize začala od 2. října 2001 vysílat. Nadpřirozené jevy ve světle vědy, jak zní jeho český plný název, už možná někteří z vás začali sledovat. Vysílá se každé úterý ve 20,00 na ČT 2 a repríza každého dílu je posunuta o týden na následující úterý odpoledne na ČT 1. Seriál vznikl v koprodukci britské BBC a Discovery, televizní společnosti, která produkuje a na stejnojmenném televizním kanále v mnoha zemí světa vysílá populárně vědecké a dokumentární pořady z oblasti přírodních věd, historie, medicíny a techniky.
Uvádíme přehled jednotlivých dílů, jak je koncipovali autoři seriálu :

1. Živé mrtvoly (Buried Alive)
Ostrov Haiti, ležící 800 kilometrů na jih od Floridy, patří k nejpozoruhodnějším místům karibské oblasti. Žije zde jeden z prvních nezávislých černošských národů v Americe - potomci otroků, kteří před dvěma sty lety svrhli vládu francouzských kolonistů. Haitská kultura a jazyk mají s Francií dodnes mnoho společného. Zdejší populace má svoje kořeny v západní Africe. Specifická situace v nejchudší zemi Karibiku je kolem haitského náboženství - je zde 90 % katolíků, ale 100% přívrženců vúdú, směsice magie a mystické víry.

2. Zázraky nebo výsledky chemie? (Miracles of Faith)
Pijí indické sochy mléko, nebo je "zázrak" výsledkem kapilarity? Vědci totiž prokázali, že také figurka Mickey Mouse může "pít" mléko... V případě Turínského plátna se o jeho pravosti donedávna nemohly dohodnout ani ty největší vědecké autority. Turínské plátno patří k nejslavnějším textiliím na světě. Tento čtyři metry dlouhý kus lněné látky je údajně plátnem, do kterého zabalili Ježíše Krista, když ho sejmuli z kříže. Mezi skvrnami a sežehlými místy je patrný nezřetelný obraz ležícího muže. Během celé své historie Turínské plátno vyvolávalo projevy posvátné úcty i skeptické nedůvěry. Jedná se opravdu o pohřební plátno Ježíše Krista?

3. Jezerní příšery (Lake Monsters)
Je možné, aby v některých jezerech dodnes žila prehistorická zvířata? Tuto otázku si položilo několik badatelů, kteří se vydali k jezerům Loch Ness ve Skotsku, Champlain ve Vermontu a Seljord v Norsku. Pokoušeli se zjistit, co je skutečnost, co podvrh, a co zůstává v otázce záhadných jezerních příšer dosud nevyřešeným tajemstvím. Zprávy o "jezerních příšerách" většinou přicházejí z míst, která mají mnoho společného. Jde o vnitrozemní jezera ležící na severní polokouli mezi 45. a 55. rovnoběžkou. Jsou velmi dlouhá, úzká a hluboká. Po určitou dobu své historie byla všechna propojena s mořem...

4. Samovznícení člověka (Spontaneous Human Combustion)
Myšlenku, že lidské tělo může samo o sobě vzplanout a celé shořet, lze nalézt už v dávné minulosti. Stránky populárních knih a časopisů jsou plné detailů každého nového "případu". Po řádném přešetření se ale u mnoha z nich zjistí, že skutečnost byla mnohem prozaičtější. Přesto v pozadí těchto senzací stojí jedna z největších záhad lidstva. Existuje řada dobře zdokumentovaných případů záhadných požárů, při kterých z lidského těla zůstal kromě několika malých zbytků jen popel. Ještě podivnější je ale fakt, že okolí těla bylo poškozeno jen minimálně. Jak to je tedy ve skutečnosti?

5. Bermudský trojúhelník (Bermuda Triangle)
Poklidné vody "bermudského trojúhelníku" mají tu nejhorší pověst. V těchto vodách totiž v minulosti zmizely stovky plavidel. A letadla se tu ztrácejí bez nejmenší stopy. Různí badatelé se už dlouho snaží rozluštit záhadu tohoto místa. Někteří tvrdí, že původci těch neštěstí jsou obrovské mořské příšery, jiní, že je způsobují anomálie magnetického pole, erupce plynu ze dna oceánu nebo dokonce, že to jsou únosy prováděné mimozemšťany. Je poměrně snadné vytvořit nějakou záhadu. stačí dát dohromady několik skutečností, něco si přidat, něco naopak vynechat, hlavně to ale musíte okořenit něčím podivným. Je to jen pěkný námořnický příběh?

6. Byla nalezena Atlantida? (Atlantis Found?)
Podle starého příběhu zničil před dvanácti tisíci lety výbuch sopky a následné zemětřesení celý kontinent nazývaný Atlantis. Poté jej pohltilo zuřící moře a navždy zmizel pod jeho vodami. Bájnou Atlantidu dnes badatelé hledají na mnoha místech - od ruin řeckých měst až po zapomenuté civilizace v daleké Bolívii. Obsahuje snad tato starověká báje skutečně pravdivou informaci o ztracené civilizaci, která upadla v zapomnění a teprve nyní ji začínáme objevovat? Proč ale badatelé hledají na tak vzdálených místech (v Jižní Americe, v Řecku a Turecku), když cíl je úplně stejný? Co je to za příběh, který je tak zaujal?

7. Mezi životem a smrtí (Between Life and Death)
Lidé prožívají na hranici mezi životem a smrtí zvláštní zážitek. Někteří z těch, kteří se vrátili od samého prahu smrti, popisují obrazy podivného světa. Pro většinu to je nebe, pro ty ostatní zase peklo. Je skutečně zážitek blízkosti smrti krátkým nahlédnutím do posmrtného života? Nebo jen pomáhá vědcům osvětlit tajemství fungování našeho mozku? Svědkyně tohoto dokumentu říká: "Vznesla jsem se nad svoje tělo a dívala se na sebe dolů. Věděla jsem, že to je moje tělo, ale měla jsem pocit, že to nejsem já." Zážitek blízkosti smrti nenabízí jen obraz "nebe", které nás v našich snech čeká, ale pomáhá nám při studiu lidského myšlení. Vědci zkoumají, nakolik se tento stav podobá účinkům přetížení nebo halucinogenů na náš mozek.

8. Mimosmyslové vnímání (Extra Sensory Perception)
Lidé, pracující jako "média", pomáhají detektivům při vyšetřování těch nejsložitějších případů vražd. Tvrdí, že při této práci používají mimosmyslové vnímání. Dvacet roků pracovala tato "média" v americké zpravodajské službě. Mají snad nějaké zvláštní schopnosti, které jim pomáhaly odhalovat například sovětská tajemství? Vědci z Princetonské univerzity tvrdí, že psychická energie může ovlivnit práci strojů. Vyvolali mezi vědeckou veřejností vášnivé spory. Je mimosmyslové vnímání pouze projevem zjitřené představivosti nebo tyto zvláštní schopnosti skutečně existují? V suterénu jednoho z nejstarších parapsychologických ústavů v Americe je umístěna rozsáhlá kartotéka. Obsahuje neobyčejné příběhy psané obyčejnými lidmi.

9. Neuvěřitelné výkony (Physical Feats)
Schopnost hrát si s ohněm bez jakéhokoliv popálení byla dlouho spojována se záhadnými magickými silami. Výsledek je působivý, ale pro toho, kdo není obeznámen s potřebnou technikou, mohou být takové hrátky velice nebezpečné. Univerzitní profesor fyziky David Willey zorganizoval velkolepé představení. Patnáct lidí se pokusilo o nejdelší chůzi ohněm v historii. Podaří-li se jim překonat vzdálenost padesáti metrů, vytvoří v tomto zvláštním oboru světový rekord. Podívaná, která se uskutečnila na půdě Pittsburghské univerzity v Johnstownu přilákala spoustu diváků i pozornost tisku a televizních štábů. Odvážlivci pocházejí z celé Ameriky a někteří sem přijeli zdaleka. Například expert počítačové firmy, dřevorubec, žena z domácnosti nebo právník. Každý z nich má jinou formu přípravy.

10. Sugesce (Open to Suggestion)
Pavouci vyvolávají úzkost a strach u milionů lidí. Někteří z nich se ze své fóbie umí přes noc vyléčit. Anna se chystá podstoupit operaci bez použití anestetik. Připravila se na ni duševně natolik, že nebude cítit žádnou bolest. Bobby Joe pobyl za údajnou vraždu ve vězení patnáct roků. Díky hypnóze byl nalezen důkaz o jeho nevině. To vše bylo dosaženo pomocí schopnosti, kterou má v sobě každý z nás: sugesce. Tato schopnost je obestřena tajemstvím, kterému se věda od nepaměti snaží přijít na kloub. Obraz mozkové aktivity získaný v době maximální koncentrace se velice podobá záznamu hypnotického tranzu. Věříte na mentální výkonnost ?

11. Tajemství levitace (Secrets of Levitation)
Vyprávění o levitaci přicházelo nejčastěji z Východu, především z Indie - tradičního domova magie. Kočovní kouzelníci putující od vesnice k vesnici jsou dnes už ohroženým druhem a hrozí jim zánik. Jejich výkony vždy inspirovaly kouzelníky Západu. Indická kouzla jsou často humorná a někdy vysloveně bizarní. Patří k nim mnoho triků, které zdánlivě ruší moc zemské přitažlivosti. Ze všech ukázek levitace si ale žádná nevydobyla takovou proslulost jako indický trik s lanem. Jeho tradici lze vystopovat až do středověku. Kouzelník při tomto triku přinutí lano, aby se zvedlo z koše, ve kterém je stočené, a stoupalo vzhůru k obloze. Malý asistent pak po něm vyšplhá. Klasická verze je ještě rafinovanější a hrůzostrašnější...

12. Minulé životy (Previous Lives)
Miliony lidí věří v možnost znovuzrození - převtělování duší. Existují o ní ale nějaké důkazy? Je snad pravda, že procházíme řadou životů, na které si v určitých chvílích dokážeme vzpomenout? Moderní terapeutické metody prý umožňují některým pacientům znovu prožít bolestné okamžiky umírání z jejich "předchozích životů". Nebo je to pouhá iluze? Co se stane po smrti, je stále jen otázka víry, a ne faktů. Lidé zpravidla věří tomu, čemu chtějí věřit. Neexistuje zatím žádný způsob, jak to ověřit. To, jaké to je, se můžeme dozvědět pouze ze záhrobí, a to je pro vědu zatím uzavřené teritorium. Mohou tedy vzpomínky umírajícího člověka překonat čas a prostor a najít si nový domov? Miliony lidí hledají naději v myšlence na své znovuzrození. Věda v tomto ohledu klade jednu otázku za druhou.

13. Zázračné ruce (Electric Hands)
Téměř každé náboženství má svoje léčitele, navíc mnoho dnešních terapeutů tvrdí, že k léčení žádnou víru nepotřebují, pouze využívají energii, která prochází jejich rukama do pacientova těla. Je to jen výplod jejich představivosti, nebo může lidská ruka skutečně vést nějaký druh energie, kterou dosud neznáme? Například proutkaři provádějí své zaměstnání už celá staletí pomocí nejrůznějších nástrojů - proutků, drátů, ale i holýma rukama. Vyhledávají podzemní prameny, ropu a ložiska drahých kovů. Někteří navíc věří tomu, že umí diagnostikovat a léčit lidské choroby. Prý bezpečně zjišťují narušení energetické rovnováhy. Umí navodit původní rovnováhu pouhýma rukama. Věříte testům soudobé vědy?

2001.10.03. V. Kunz

Kam dál?

CDS uznán jako lék? Zobrazit

CDS uznán jako lék?

Mezi příznivci pomýlených léčebných postupů nemůže zavládnou větší radost, než když zjistí, že se ně...
Čt 12. 7. 2018 Přečíst
Český klub skeptiků Sisyfos zve své členy a příznivce na Evropský skeptický kongres Zobrazit

Český klub skeptiků Sisyfos zve své členy a příznivce na Evropský skeptický kongres

Český klub skeptiků Sisyfos spolu s Klubem polských skeptiků organizuje Evropský skeptický kongres v...
So 31. 12. 2016 Přečíst
Možnosti a limity psychosomatické medicíny Zobrazit

Možnosti a limity psychosomatické medicíny

Psychosomatická medicína je diskutována mezi laickou i odbornou veřejností. Postoj nejen laické ale ...
Pá 9. 11. 2018 Přečíst
Věda v hlavní roli Zobrazit

Věda v hlavní roli

Ta zpráva způsobila mezi skeptiky mírný rozruch: Prý se o vědě, potažmo o jejích obráncích ve spolku...
St 31. 10. 2018 Přečíst
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie.
Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.
Další informace