Načítám...

Poslední úšklebek "Tváře z Marsu"

V roce 1976 vzbudil mimořádnou pozornost snímek pořízený sondou Viking 1. Na snímku je vidět povrchový útvar na Marsu, který připomíná lidskou (popřípadě opičí) tvář. Útvar se nachází v oblasti Cydonia a je veliký asi 2 kilometry.

I když naprostá většina vědců soudila, že jde o hru světla a stínu na skalnatém povrchu planety, objevily se dohady (živené i několika vědci), že jde o "umělecké dílo", pochopitelně vytvořené mimozemskou civilizací. Spekulace šly tak daleko, že NASA byla obviňována i z toho, že předstírala havarii sondy Mars Observer, jejímž skutečným cílem prý měl být další průzkum tohoto "důkazu" o existenci mimozemšťanů.

Proto se netrpělivě čekalo, až k Marsu poletí další sonda, která by oblast znovu prozkoumala. To se stalo skutkem. V dubnu 1998 byl pořízen a ihned zveřejněn nový snímek s asi desetkrát jemnějším rozlišením. Zde předskládáme pro srovnání 3 snímky - vlevo starý záběr z Vikingu, uprostřed nový snímek pořízený sondou Mars Global Surveyor a vpravo týž snímek s obrácenou stupnicí šedi (negativní záběr se více podobá světelným poměrům na snímku z Vikingu).

Jak je vidět, jistý náznak tváře zde zůstává, ale každý jen trochu kritický posuzovatel snad už nebude útvar považovat za uměle vytvořené dílo.

Podotkněme ještě, že všechny 3 snímky byly zpracovány počítačem. Na "surových" originálech totiž není vidět prakticky nic. Pokud si chcete nový snímek prohlédnout detailněji, zde je ve větším (a poněkud jinak vyfiltrovaném) provedení:

Osobně si myslím, že ani původní ani nový snímek si nezasloužil tak velkou publicitu. Vždyť bizarních skalních útvarů, které tvarem připomínají ledacos najdeme na naší Zemi dost a dost. Málokdo ví, že i na Zemi máme obrovskou "lidskou tvář" - oproti té na Marsu je dokonce asi patnáctkrát větší. Nachází se na pobřeží africké Eritreje poblíž města Masawa (Massaua). Zde je její snímek pořízený z paluby raketoplánu (pokud byste chtěli konfrontovat snímek s mapou, Masawa tvoří "bradu").

Kam dál?

Protestujeme proti invazi čínského šarlatánství do českého zdravotnictví Zobrazit

Protestujeme proti invazi čínského šarlatánství do českého zdravotnictví

Šéfredaktor Zdravotnického deníku Tomáš Cikrt zveřejnil 17. 6. 2015 protestní text proti pronikání čínské...
Po 29. 6. 2015 Přečíst
Na návštěvě u léčitele Zobrazit

Na návštěvě u léčitele

Spisovatel Ivan Klíma popisuje své setkání s vyhlášeným léčitelem Jindřichem Pasekou (1928 - 2005). Článek vyšel ve Zpravodaji Sisyfa 3/2004.
Ne 3. 11. 2019 Přečíst
Mýtus o Sisyfovi Zobrazit

Mýtus o Sisyfovi

Text vyšel původně ve Zpravodaji 3/2002, rozhodli jsme se jej ale připomenout.
Čt 29. 8. 2019 Přečíst
Pozvánka na premiéru biografického dokumentu o Jiřím Grygarovi Zobrazit

Pozvánka na premiéru biografického dokumentu o Jiřím Grygarovi

Za účasti hlavní hvězdy snímku Grygar se odehraje pražská premiéra dokumentárního filmu o fenoménu č...
Út 6. 3. 2018 Přečíst
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie.
Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.
Další informace