Načítám...

Analýza z vlasů

Agresivní nájezdy zahraničních firem do naší republiky s nabídkou nejrozmanitějších medikamentů, metod a supermoderních přístrojů ani zdaleka nekončí. Patří k nim i polská firma Biomed-Bio z Lodže, která slibuje, že analýzou vlasů zjistí všechny naše choroby a navrhne vhodnou léčbu. Vyšetření prvkového složení vlasů není ovšem metodou novou. Do vlasů se totiž deponují některé sloučeniny, především těžkých kovů, např. arsenu, olova, rtuti, kadmia aj., takže se možné vyšetřením vlasů prokázat např. otravu nebo dlouhodobou zátěž organismu těžkými kovy, nebo i obsah drog. Tyto metody patří plným právem do oblasti kriminalistiky, toxikologie nebo epidemiologie.

Na rozdíl od těchto osvědčených postupů má dnešní komerční vlasová analýza zhodnotit metabolismus organismu a být podkladem k terapii. Je doporučována jako preventivní vyšetření i k navržení léčby při poruchách hormonálních, kardiologických, neurologických, gastrologických i dermatologických, při obezitě, otravách, při nemocech kostí a kloubů aj. K vyšetření se odeberou vlasy o délce 3-5 cm, odstřižené těsně u kůže z několika míst na zadní straně hlavy. V laboratoři se pak po rozpuštění vlasů provede spektrografická analýza jejich složení a určí se, které prvky jsou nedostatkové nebo nadbytečné. Z toho se vyvodí závěry diagnostické i terapeutické. Na vyšetření navazuje doporučení a nabídka „mikroelementů“, vitaminů a antioxidačních preparátů. Propagátorem této metody u nás jsou především manželé Orlíkovi z Opavy, ale i řada dalších lékařů - viz webové stránky. Firma Biomed-Bio zajišťuje vyšetření a organizuje školení lékařů na kurzech v Olomouci.

Smysl metody není zřejmý. Existuje totiž dostatek daleko lacinějších standardních diagnostických postupů, jak zjistit zásobení organismu prvky a obsah sloučenin v tělních tekutinách. Jsou přesnější a směrodatnější, ať už je to vyšetření krve, moči, stejně tak jako vyšetření stolice nebo mozkomíšního moku. Vlasy jsou mrtvou tkání, nemohou informovat o aktuálním stavu metabolizmu v živých tkáních. Naměřené hodnoty prvků ve vlasech by mohly být jen nepřesným svědectvím situace v období, kdy se vlasy tvořily. Nepřesným proto, že zvýšený nebo snížený přísun je totiž zpravidla kompenzován zvýšenými ztrátami a depozity do kostí nebo mrtvých tkání. Vyšetření z vlasů kromě toho poskytuje jen částečnou informaci, protože důležité není jen prvkové složení, ale především hladina vitálně důležitých složitých chemických sloučenin.

Propagační sliby, např.: „Laboratoř zkoumá minerály, vitaminy a katabolické procesy. Ještě než se objeví fyzický problém, má organismus zapsány tendence k onemocnění, genetické a z prostředí“ jsou pak naprostou mystifikací. Žádné konkrétní prognostické závěry o vzniku budoucích chorob kromě výjimek nelze z obsahu prvků odvodit. Žádné jednotlivé vyšetření, včetně biochemického vyšetření krve, natož potom vyšetření mrtvých vlasů, nemůže stačit k určení přesné diagnózy a k určení léčebného postupu. Vyšetření musí být komplexní, je tedy nutná anamnéza, fyzikální, přístrojové, biochemické vyšetření moče a event. i jiných tkání a navíc jsou nutná specifická vyšetření v případě podezření na nějakou chorobu. Ale jsou i jiné problémy. Obsah prvků ve vlasech a výsledky analýzy závisejí na velkém množství faktorů (velké interindividuální rozdíly, koncentrační gradienty, časový průběh expozice a stavu organismu, délka a pozice analyzované části vlasů atd.). Dalším problémem je kontaminace vlasů kosmetickými prostředky a znečištěním z prostředí i při manipulaci se vzorkem.

Existuje řada dalších důvodů, proč je nutné metodu považovat za neseriózní. Pacient netuší, že za normálních podmínek při normální výživě v našich zemích obyvatelstvo netrpí nedostatkem ani minerálů ani vitaminů, takže jakákoli suplementace je zbytečná. Metodu propaguje jedna jediná firma a skupina několika praktických lékařů. Je zřejmé, že důvěru k metodě nezískali studiem odborné literatury. Nehájí ji žádné vědecké pracoviště nebo klinický odborník. Není uvedeno, zda byla metoda publikována v nějakém seriózním odborném tisku. Lékaři, kteří ji doporučují, pracují dalšími pseudovědeckými metodami, jako je homeopatie a akupunktura. Metoda se doporučuje především u chorob, které jsou typickým cílem alternativní medicíny a šarlatánů: alergické choroby, stres, snížená imunita, únavový syndrom, choroby sleziny a slinivky atd. Zjistí se vždy široká paleta poruch a hrozících nemocí. K léčbě se doporučuje vždy několik preparátů podle složitého schématu, které má dodat zdání vědeckosti. Samozřejmě se doporučují výrobky určité firmy. A vždy jsou vyšetření i léky patřičně drahé, protože i to vzbuzuje zdání účinnosti. Mnohomluvný pseudovědecký žargon je rovněž typický, právě tak jako mohutný marketing.

Ještě dodáváme, že vlasová diagnostika, módní na konci 20. století v západních zemích, je tam na rychlém ústupu, kromě výše uvedených důvodů i proto, že výsledky vyšetření různých firem se od sebe lišily až desetkrát. Je zřejmé, že vlasová diagnostika je bezcennou a při tom značně drahou záležitostí. Vyšetření stojí cca 1700 Kč a následná, zpravidla zbytečná léčba představuje další velké položky. Metoda má ovšem jednou obrovskou výhodu. Ustřižení vlasů je totiž zcela bezrizikové.

Kam dál?

Ne, Plandemic není dokumentární film Zobrazit

Ne, Plandemic není dokumentární film

Možná jste již zaznamenali nové video kolující po internetu s názvem Plandemic. Jedná se o rozhovor s viroložkou Judy Mikovits, který ve vás má vzbudit dojem, že Covid-19 je jedná velká, naplánovaná pandemie. Proč se nejedná o dokumentární film, jaké nepřesnosti, polopravdy a lži ve videu jsou a jaké jsou užité techniky pro maximální působivost?
St 13. 5. 2020 Přečíst
„Elektrosmog“ jako evergreen Zobrazit

„Elektrosmog“ jako evergreen

I. Úvod V letošním roce (2015) byl udělen zlatý Bludný balvan Sisyfa (za rok 2014) za tématiku „el...
Út 16. 6. 2015 Přečíst
Sisyfos: Kauza AKTIP není o selhání jednotlivců Zobrazit

Sisyfos: Kauza AKTIP není o selhání jednotlivců

Reportáž České televize o institutu AKTIP[1] rozbouřila vody veřejného mínění týkající se nejen AKTI...
Út 5. 6. 2018 Přečíst
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie.
Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.
Další informace