Načítám...

Stříbrný Bludný balvan za rok 2007 - ENNEA ČR, o.p.s.

Komise pro udělování Bludných balvanů při Českém klubu skeptiků SISYFOS
oznamuje, že v kategorii družstev za rok 2007 získává

stříbrný Bludný balvan
ENNEA ČR, o.p.s.
za šíření znalostí o enneagramu a posuzování osobnosti esoterikou

Každá doba má své rituály a v postmoderní epoše postindustriální doby je základním rituálem znevažování vědy. Protože však věda je tvůrkyní této doby, nezbývá, než se přizpůsobit obecnému poznání. Velekněží postmodernismu proto doporučují svým ministrantům, aby vědu zlehčovali metodami, které vědu aspoň trošinku připomínají, a to vědeckým, nejlépe řeckým nebo latinským popraškem názvů jednotlivých esoterických škol a směrů. Na důvěryhodnosti dodává výklad prošpikovaný překrouceninami vědeckých termínů. Výhodné je i propojení názvu metody se jménem významné vědecké instituce. A tak vznikl také novodobý enneagram, často připomínaný jako tzv. stanfordský enneagram. Ennea znamená řecky devět, grammos písmeno nebo bod. Enneagram sestrojíme, když na kružnici vezmeme 9 stejně od sebe vzdálených bodů, které označíme číslicemi v hodinovém směru. Dále připomeňme principy numerologie, jmenovitě magická čísla 9, 3 a 7. Na vrcholu, tedy tam, kde na našich hodinách máme dvanáctku, je číslice 9. Tři body (3, 6, 9) se spojí do trojúhelníka, ostatní tvoří jakýsi šestiúhelník v pořadí 1, 4, 2, 8, 5, 7, 1. Důležité je číslo 142857, které vynásobené mystickou sedmičkou dá číslo 999999. Geometrický tvar vzniklý v kružnici má symbolický význam, který prý umí vyložit tajemství vesmíru i osobnosti. Vysvětlení je podle české školy prosté: „Celý kruh opisuje sám sebou se obnovující cyklický systém, člověk prochází tímto kruhem a dochází k pozvolným změnám energie. Převládající typ energie v sobě obsahuje i části obou sousedních typů, které naši osobu dotvářejí. Bezprostředně sousedící typy jsou našimi křídly. Energie obou křídel mohou působit ve všech formách (dezintegrace, stagnace, integrace).“ K jednotlivým číslicím je přiřazena základní vášeň a tím i typ člověka. Přímky vycházející z bodu – typu označují, jakým směrem se mohou měnit vlastnosti člověka vystaveného buď stresu nebo spokojenosti. Celý systém je velice komplikovaný, a proto je nutné uživatele do něj uvést patřičným školením na seminářích, které jsou vedené zkušenými lektory. Semináře nejsou zadarmo. Klienti se oslovují čísly: Já jsem osmička, co jsi ty? Pak dodá, jaký je podtyp, atd. Když jsem 8, jsem bojovník a šéf a vyznačuji se nestydatostí a nevinností jako základními vášněmi. Můžu mít třeba sexuální podtyp žárlivost.

Do České republiky pronikl enneagram zásluhou psycholožky PhDr. Evy Velechovské, která spolu s Emanuelem Byrtusem absolvovala školení u zakladatelů metody H. Palmerové a lékaře C. Naranja. Oba Češi založili v r.1992 vzdělávací agenturu VEVA a později sesterskou společnost ENNEA ČR, o. p. s., což je nezisková organizace pro školení v oboru emoční inteligence. Termín založení, 1. 9. 1999, má nahromaděním devítek přinést úspěch. A tak se také stalo. Program je akreditován Ministerstvem školství, mládeže a tělovýchovy ČR a je určen pro vzdělávání pedagogických pracovníků, dotován z fondů EU a hlavně je využíván pro školení manažerů, pedagogů a v personalistice.

Konečně máme syntézu spirituálních tradic s psychologií a naplňujeme tak poslání naší doby. Společnost ENNEA překonala klasické metody posuzování osobnosti čirou esoterikou.

Fotografie z předávání X. Bludných balvanů Sisyfa

Video z předávání X. Bludných balvanů Sisyfa

Kam dál?

Stříbrný Bludný balvan v kategorii jednotlivců za rok 2020 - Jan Válek Zobrazit

Stříbrný Bludný balvan v kategorii jednotlivců za rok 2020 - Jan Válek

PhDr. Jan Válek, Ph.D. za vedení a podporu kvalifikační práce, která má za cíl zavedení výukové látky plné diagnostických bludů.
Út 27. 7. 2021 Přečíst
Bronzový Bludný balvan za rok 2022 v kategorii jednotlivců - Veronika Vendlová Zobrazit

Bronzový Bludný balvan za rok 2022 v kategorii jednotlivců - Veronika Vendlová

Český klub skeptiků Sisyfos uděluje bronzový Bludný balvan za rok 2022 v kategorii jednotlivců Veronice Vendlové za objev jemnohmotné struktury emocí a aplikaci tohoto objevu v politickém marketingu.
Pá 12. 5. 2023 Přečíst
Zlatý Bludný balvan v kategorii jednotlivců za rok 2020 - Karel Nejedlý Zobrazit

Zlatý Bludný balvan v kategorii jednotlivců za rok 2020 - Karel Nejedlý

Karel Nejedlý za metodu RUŠ, její neúnavnou a letitou propagaci, jakož i za zneužívání odborných pojmů z oblasti psychologie a fyziky.
Út 27. 7. 2021 Přečíst
Bronzový Bludný balvan v kategorii družstev za rok 2021 - kolektiv autorů knihy Achillovy paty evoluce Zobrazit

Bronzový Bludný balvan v kategorii družstev za rok 2021 - kolektiv autorů knihy Achillovy paty evoluce

Komitét pro udělování Bludných balvanů při Českém klubu skeptiků SISYFOS oznamuje, že v kategorii družstev za rok 2021 získává bronzový Bludný balvan kolektiv autorů knihy Achillovy paty evoluce v čele s překladatelem a autorem české předmluvy Liborem Votočkem za roszáhlý multioborový příspěvek unikátní disciplíně negativní evoluční teorie.
Pá 27. 5. 2022 Přečíst
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie.
Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.
Další informace