Načítám...

Nová hesla ve stručném výkladovém slovníku českých skeptiků

Protože skeptický slovník našeho klubu na sebe připoutal zvýšenou pozornost (návštěvnost našeho skeptického webu po jeho uveřejnění viditelně vzrostla), byl editor slovníku motivován k dalšímu rozšíření. Před několika dny byl slovník obohacen o dalších 26 hesel (celý slovník čítá nyní celkem 289 hesel). Jejich seznam je uveden níže. Průběžně jsou pak některá další hesla dle připomínek Vašich a odborníků na daná témata podle uvážení editora zpřesňována. Případné připomínky či náměty na hesla nová můžete zasílat na adresu editora - jiri.hert@tiscali.cz.

Nová hesla:

Antiscientismus
Kyvadlo siderické
Laserterapie
Léčba drahými kameny
Frenologie
Genetické inženýrství
Gnóze
Homocystein
Jmelí
Karteziánství
Keltománie
Kurtz Pavel
Mumio
Osvícenství
Perpetuum mobile
Redukcionismus
Sekularismus
Strukturalismus biologický
Svědci Jehovovi
Pověra
Teorie spiknutí
Trans
Věda
Víra
Vesmírní lidé
Volná myšlenka ČR


Stručný výkladový slovník českých skeptiků - http://www.sisyfos.cz/slovnik

Kam dál?

Když je Šarlatán skutečně šarlatán Zobrazit

Když je Šarlatán skutečně šarlatán

Film Agnieszky Holland o životě a díle léčitele Jana Mikoláška vyvolává hodně otázek – mimo jiné i tu, jak vůbec takové dílo posuzovat.
Po 18. 1. 2021 Přečíst
Ne, Plandemic není dokumentární film Zobrazit

Ne, Plandemic není dokumentární film

Možná jste již zaznamenali nové video kolující po internetu s názvem Plandemic. Jedná se o rozhovor s viroložkou Judy Mikovits, který ve vás má vzbudit dojem, že Covid-19 je jedná velká, naplánovaná pandemie. Proč se nejedná o dokumentární film, jaké nepřesnosti, polopravdy a lži ve videu jsou a jaké jsou užité techniky pro maximální působivost?
St 13. 5. 2020 Přečíst
Očkování, spalničky a léčba nádorů Zobrazit

Očkování, spalničky a léčba nádorů

V pořadu Máte slovo z 14. 2. 2019 zaznělo ze strany odpůrců očkování tvrzení, že spalničky dokážou vyléčit třeba leukémii. V diskuzích na sociálních sítích se tvrzení rozšiřuje i na další nádory. Jak to tedy je?
Pá 15. 2. 2019 Přečíst
Nanoroušky a taky-nanoroušky Zobrazit

Nanoroušky a taky-nanoroušky

Článek se pokouší vysvětlit, co jsou roušky z nanovláken, a čím se liší od běžných textilních roušek – a to na popud reportáže ČT v pořadu Černé ovce. Reportáž monitorovala dovoz běžných textilních roušek z Vietnamu, které byly s pomocí technické zprávy doc. Ing. Frischera, Ph.D., označeny klamavým označením nanoroušky. Článek se pokouší vysvětlit, že analýza tkaniny roušky pomocí elektronového mikroskopu, byť provedená odborníkem na kybernetiku a digitální zpracování obrazu, je metodicky zcela zcestná. Záchyt mikroskopických částic na roušce se řídí zcela jinými zákony fyziky než je běžná laická představa síta, kterou částice v závislosti na své velikosti buď projde nebo neprojde.
Čt 10. 12. 2020 Přečíst
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie.
Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.
Další informace