Načítám...

Zlatý Bludný balvan za rok 2006 - Erich von Däniken

Komise pro udělování Bludných balvanů při Českém klubu skeptiků SISYFOS
oznamuje, že v kategorii jednotlivců za rok 2006 získává

zlatý Bludný balvan
Erich von Däniken
za matení veřejnosti v oblasti historie, archeologie, medicíny, kosmonautiky
a dalších oborů, a zejména za grandiózní nedůvěru ke schopnostem předků

Dlouhá desetiletí jsme mohli jen závistivě pokukovat po našich šťastnějších sousedech, kde Erich von Däniken pořádal svá přednášková turné. V posledních letech však tento švýcarský hoteliér, brilantní mystifikátor a nositel v historii první ceny Ignáce Nobela, opakovaně navštívil i nás.

Jsme šťastni, že si konečně uvědomil význam naší země, což jistě není způsobeno jeho slábnoucí popularitou, ale naopak zkušeností a širokým rozhledem, jichž lze nabýt pouze léty.

Jeho zásluhy jsou obrovské: již více než tři desítky let může lidstvo s úžasem sledovat vývody, které se dotýkají takřka všech zajímavých objektů a oborů na naší matičce Zemi.

I když bychom si tou „naší“ „matičkou“ vůbec neměli být jistí, protože podle teorií pana Dänikena jsme výsledkem jakéhosi vesmírného experimentu, kdy se inteligentní mimozemšťané křížili s tupými pozemskými opicemi, aby získali inteligentní rasu k osídlení Země.

Asi se jim to moc nepovedlo, protože – jak vyplývá z jiných jeho bádání – i nadále bylo našim předkům nutno pomáhat s kdečím, megalitickými stavbami počínaje, přes obyčejné kamenické řemeslo a zavodňovací systémy, až po umění a medicínu.

Protože péče o nepovedené lidstvo je zřejmě nuda, pobaví se inteligentní nepozemšťané občas na náš účet a podle oblíbené vychovatelské zásady, že zahálka je matkou neplechy, donutí například naše nebohé předky s jejich skrovnými možnostmi vybudovat Cheopsovu pyramidu.

Její postavení, poměr stran, umístění pohřebních komor a další parametry odrážejí polohy hvězd v Orionově pásu i vzdálenost vnitřních planet od Slunce. Nedivíme se, vždyť nalézt na obloze tři i více hvězd ve vhodném poměru vzdáleností řekněme k Národnímu divadlu není problém. A co na tom, že pan Däniken nezmiňuje, kterou že to vzdálenost planet od Slunce vlastně myslí, takže jejich eliptické dráhy skýtají prostor pro nejrůznější aritmetické kejkle…nad záhadou Cheopsovy pyramidy si lidstvo láme hlavu celá staletí a zlomyslní mimozemšťané se zatím smějí do tykadel.

Pochybnosti o jejich charakteru vyvolávají i často zmiňované náročné operace mozku, patrné ze zhojených kosterních nálezů. Ty bývají přisuzovány právě mimozemšťanům.

Proč ale ty lebky vypadají, jakoby operace někdo prováděl primitivními nástroji? Naši soudobí chirurgové to dělají mnohem lépe - a to si o nějakých mezihvězdných letech můžeme nechat leda zdát – to je opravdová záhada.

Vlastně jsou to právě oni, tito Dänikenovi moudří a laskaví mimozemšťané – byť trochu fušeři –, kdo by měl dostat ten nejzlatější Bludný balvan. Vždyť matou lidstvo již předlouhá tisíciletí, kladouce mu k rozlousknutí nejrůznější záhady a tajemství.

Jenomže my jsme skeptici a tak pochybujeme, že by se pubertálně poťouchlí mimozemšťané vůbec dostavili, a tedy zlatý Bludný balvan udělujeme panu Dänikenovi, jenž se asi také nedostaví, ale o jeho existenci alespoň nepochybujeme.

LP

fotogalerie

Kam dál?

Bronzový Bludný balvan v kategorii jednotlivců za rok 2020 - Daniela Drtinová Zobrazit

Bronzový Bludný balvan v kategorii jednotlivců za rok 2020 - Daniela Drtinová

Novinářka a moderátorka Daniela Drtinová za excelentní ukázku špatné novinářské práce ve vleku vlastních kognitivních zkreslení.
Út 27. 7. 2021 Přečíst
Bronzový Bludný balvan v kategorii družstev za rok 2020 - redakce a spolupracovníci Jesenického týdeníku Zobrazit

Bronzový Bludný balvan v kategorii družstev za rok 2020 - redakce a spolupracovníci Jesenického týdeníku

Redakce a spolupracovníci Jesenického týdeníku za to, že díky jejich práci budou obyvatelé Jesenicka v učebnicích historie stát po boku těch, kdo se báli bleskosvodu.
Út 27. 7. 2021 Přečíst
Zlatý Bludný koviďák v mimořádné covid kategorii jednotlivců za rok 2020 - Jiří Beran Zobrazit

Zlatý Bludný koviďák v mimořádné covid kategorii jednotlivců za rok 2020 - Jiří Beran

Prof. MUDr. Jiří Beran, CSc., za obohacení epidemiologie a medicíny založené na důkazech o nástroje založené na vnuknutí.
Út 27. 7. 2021 Přečíst
Stříbrný Bludný balvan v kategorii jednotlivců za rok 2021 - Radim Grebeníček Zobrazit

Stříbrný Bludný balvan v kategorii jednotlivců za rok 2021 - Radim Grebeníček

Komitét pro udělování Bludných balvanů při Českém klubu skeptiků SISYFOS oznamuje, že v kategorii jednotlivců za rok 2021 získává stříbrný Bludný balvan Radim Grebeníček za vytvoření zcela nového modelu uzdravování skrz myšlenkou indukovanou změnu genové exprese.
Pá 27. 5. 2022 Přečíst
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie.
Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.
Další informace