Načítám...

Rusty Razor za rok 2023 získal Dr Aseem Malhotra

Britský magazín The Skeptic zveřejnil 23. září výherce anticeny The Rusty Razor určené pro nejhoršího - nebo nejlepšího, to záleží na úhlu pohledu - propagátora pseudovědy v roce 2023. Vítězem se stal Dr Aseem Malhotra.

Dr. Aseem Malhotra je registrovaný britský kardiolog, který se dlohodobě profiloval jako bojovník proti používání statinů a propagátor svérázných dietních opatření. Jeho činnost se vystupňovala za pandemie. Vydal například knihu, ve které popsal dietu, která by údajně měla zlepšit odolnost proti infekcím. 

Významná část jeho veřejného vystupování se ale týkala šíření dezinformací/misinformací o vakcínách proti COVID-19. V pochybném časopise Journal of Insulin Resistance, na jehož chod má vliv, vydal článek, ve kterém bez důkazů tvrdil, že vakcíny proti COVID-19 představují vážné riziko pro kardiovaskulární zdraví. Nepodložená tvrzení o vážných kardiovaskulárních rizicích očkování vč. tvrzení o tom, že očkování je bezprostřední příčinou tisíců úmrtí na ischemickou chorobu srdeční, opakovaně pronesl i pro britská média. 

Více na stránkách The Skeptic.


Kam dál?

Rakouští lékaři vyzývají Rakouskou lékařskou komoru k ukončení podpory pseudomedicíny Zobrazit

Rakouští lékaři vyzývají Rakouskou lékařskou komoru k ukončení podpory pseudomedicíny

Rakouská Iniciativa pro vědeckou medicínu vyzývá Rakouskou lékařskou komoru, aby se plně distancovala od pseudovědecké medicíny a přestala podporovat formální vzdělání v pseudomedicíně.
Ne 21. 8. 2022 Přečíst
Očkování proti COVID a Ukrajina Zobrazit

Očkování proti COVID a Ukrajina

Kanadská studie: Odmítání očkování a bagatelizace COVID je silně asociována s příklonem k Rusku a s obhajobou agrese na Ukrajině
Ne 20. 3. 2022 Přečíst
Žaloba na výrobce homeopatik Zobrazit

Žaloba na výrobce homeopatik

Americká skeptická organizace The Center for Inquiry bojuje soudně proti výrobci homeopatik Boiron.
Ne 17. 4. 2022 Přečíst
Publikační zkreslení a homeopatie Zobrazit

Publikační zkreslení a homeopatie

Publikační zkreslení (publication bias) klinického výzkumu je problém, který pomáhá řešit registrace klinických studií. Analýza publikovaných a registrovaných klinických studií s homeopatiky ukázala, že v homeopatii je publikační zkreslení mimořádné a může zásadním způsobem ovlivnit metaanalýzu publikovaných výsledků.
Čt 17. 3. 2022 Přečíst
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie.
Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.
Další informace