Načítám...

Rakouští lékaři vyzývají Rakouskou lékařskou komoru k ukončení podpory pseudomedicíny

Rakouská Iniciativa pro vědeckou medicínu vyzývá Rakouskou lékařskou komoru (Österreichische Ärztekammer), aby se plně distancovala od pseudovědecké medicíny a přestala podporovat formální vzdělání v pseudomedicíně.

Text otevřeného dopisu s výzvou je následující:

 

20. srpna 2022, Vídeň a Baden u Vídně

Otevřený dopis prezidentovi Rakouské lékařské komory

Výzva k reflexi lékařské vědy v lékařské komoře

 

Herrn                                                                                 

MR Dr. Johannes Steinhart

Präsident der Österreichischen Ärztekammer

Weihburggasse 10-12

1010 Wien

 

Vážený pane prezidente Steinharte,

 

V roce 2014 jsme založili „Iniciativu pro vědeckou medicínu“ s úmyslem působit proti podpoře pseudomedicíny ze strany lékařských sdružení a Ministerstva zdravotnictví.

Již léta požadujeme, aby se Rakouská lékařská komora distancovala od iracionálních, převážně esoterických pseudolékařských metod a zdržela se udělování diplomů v nich. Tyto požadavky jsme jménem příznivců Iniciativy (aktuálně 1142 příznivců, z toho 495 lékařů a 230 přírodovědců) vznesli v roce 2015 v diskuzi s bývalým prezidentem Wechselbergerem (bohužel tehdy neúspěšně).

Dovolujeme si upozornit na rozhodnutí valného shromáždění (Deutscher Ärtzetag) Německé lékařské komory (Bundesärztekammer) z roku 2022 o homeopatii a na rozhodnutí soudu prvního stupně v Německu na téma biorezonance, které ukazují, že naši sousedé evidentně začali s pseudomedicínou zacházet jako s tím, co je, tedy jako s falešnou medicínou.

126. valné shromáždění Německé lékařské komory v roce 2022 v Brémách přijalo dlouho odkládané rozhodnutí. Dodatečné označení "Homeopatie" bylo odstraněno ze (vzorového) řádu dalšího vzdělávání. Před tímto rozhodnutím již 12 ze 17 lékařských komor spolkových zemí učinilo podobné rozhodnutí samo.

V květnu 2022 byli dva vedoucí pracovníci společnosti, která vyrábí a prodává biorezonanční přístroje, odsouzeni ke 2 a 3 letům vězení a k pokutě 2,5 milionu eur a bývalý vedoucí obchodu k pokutě 90 denních sazeb (pozn.: pokuta odvíjející se od příjmů trestaného) za obchodní podvody a za porušení zákona o reklamě na léky. Verdikt zatím není pravomocný. Bohužel tuto pseudolékařskou metodu praktikuje i mnoho rakouských lékařů.

Je pro nás těžké pochopit, že řada kolegů nabízí svým pacientům esoterické a pseudolékařské „terapie“ bez jakéhokoli prokazatelného přínosu a že se mohou se odvolávat na diplomy a na akreditované doškolovací kurzy Rakouské lékařské komory/Lékařské akademie, zejména s ohledem na skutečnost, že většina akreditovaných vzdělávacích kurzů je vědecky kvalitnější. Lékařská komora, která tvrdí, že takové pseudolékařské praktiky je „lépe ponechat v rukou lékařů (spíše než „léčitelů“)“, popírá principy medicíny založené na důkazech, ačkoliv se na ně soustavně soustavně odvolává. Pandemie koronaviru nám ukázala veškerý škodlivý potenciál popírání vědy.

Jsme toho názoru, že v Rakousku nastal čas, aby se lékařská komora očistila. Vyzýváme Rakouskou lékařskou komoru, aby se bezpodmínečně přihlásila k vědecké medicíně, jasně se distancovala od pseudomedicíny, ukončila udělování diplomů v nevědeckých pseudomedicínských metodách a ukončila akreditaci pseudolékařských vzdělávacích kurzů Lékařskou akademií.

Tento otevřený dopis zveřejňujeme na našich webových stránkách a zveřejníme zde také vaše stanovisko k našemu otevřenému dopisu.

 

S kolegiálními pozdravy

 

Dr. Theodor Much, Facharzt für Dermatologie und Venerologie, Baden bei Wien

DDr. Viktor Weisshäupl, Facharzt für Anästhesiologie und Intensivmedizin i.R., Wien

 

Initiative für Wissenschaftliche Medizin

www.initiative-wissenschaftliche-medizin.at

E-Mail:  office@ initiative-wissenschaftliche-medizin.at

 


Kam dál?

Očkování proti COVID a Ukrajina Zobrazit

Očkování proti COVID a Ukrajina

Kanadská studie: Odmítání očkování a bagatelizace COVID je silně asociována s příklonem k Rusku a s obhajobou agrese na Ukrajině
Ne 20. 3. 2022 Přečíst
Žaloba na výrobce homeopatik Zobrazit

Žaloba na výrobce homeopatik

Americká skeptická organizace The Center for Inquiry bojuje soudně proti výrobci homeopatik Boiron.
Ne 17. 4. 2022 Přečíst
Medicína založená na důkazech, isoprinosine a "Sdružení mikrobiologů, epidemiologů a statistiků" Zobrazit

Medicína založená na důkazech, isoprinosine a "Sdružení mikrobiologů, epidemiologů a statistiků"

Sdružení mikrobiologů, epidemiologů a statistiků (SMIS) zveřejnilo článek, kterým se dostává zcela na stranu pseudomedicíny, pseudovědy a dezinformací.
Ne 22. 5. 2022 Přečíst
Rusty Razor za rok 2023 získal Dr Aseem Malhotra Zobrazit

Rusty Razor za rok 2023 získal Dr Aseem Malhotra

Britský magazín The Skeptic zveřejnil 23. září výherce anticeny The Rusty Razor určené pro nejhoršího propagátora pseudovědy v roce 2023. Vítězem se stal Dr Aseem Malhotra.
Ne 24. 9. 2023 Přečíst
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie.
Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.
Další informace