Načítám...

Francouzský naturopat odpovědný za smrt několika klientů odsouzen

Vztah trestního práva a léčitelství/šarlatánství je komplikovaný řadě zemí. Na jedné straně nelze trestat odborné pochybení v oboru, který není uznaný jako skutečný zdravotnický obor. Na druhé straně lze jen těžko předpokládat, že uznáním neskutečného zdravotnického oboru za skutečný vzniknou v příslušné oblasti léčitelství nějaká pravidla správné praxe, která by mohl soud v případě pochybení přezkoumávat podobným způsobem, jakým soudy přezkoumávají podezření na pochybení v souvislosti s poskytováním skutečných zdravotních služeb.

Když už padne nějaký rozsudek s léčitelem, obvykle musí být v pozadí skutečně silný příběh, neoddiskutovatelná tragédie a hlavně alespoň náznak toho, že si příslušný šarlatán zkusil přisvojit odbornost skutečného zdravotníka. Přesně to je příběh francouzského naturopata Miguela Barthéléryho. Miguel Barthéléry podle svého LinkedIn vystudoval biochemii na Florida Institue of Technology, PhD z molekulární medicíny získal na  Pennsylvania State University College of Medicine a post-doc absolvoval na Dana-Farber Cancer Institute. Toto své vzdělání "využil" nejen k tomu, že se stal naturopatem, ale i k tomu, aby své oběti přesvědčil, že má medicínské vzdělání.

Jako naturopat "léčil" několik nemocných s nádory půsty, syrovou stravou a esenciálními oleji. U soudu se řešily dva případy nemocných, které zahubilo to, že Barthéléryho pokládali za odborníka a řídili se zcela jeho doporučeními. Obětí však nejspíš bylo více, ví se o dalších nejméně sedmi možných obětech šarlatánské ne-léčby.

Neoprávněné použití titulu spojeného s regulovanou profesí regulovanou je ve Francii trestný čin, který se trestá ročním odnětím svobody a pokutou ve výši 15 000 EUR. Miguel Barthéléry byl souzen za to, že se vydával za lékaře tím, že záměrně prezentoval své vzdělání v USA tak, aby si klient myslel, že jde o lékařské vzdělání. Vzhledem k tomu, že došlo k úmrtím, obhajoba zkusila zmírnit zavinění tvrzením, že obviněný ve skutečnosti nesliboval vyléčení, ale pomoci tělu očistit se. Rozsudek může šokovat, ale odpovídá tomu, že léčitelé jsou obtížně postižitelní: Podmíněný rozsudek, pokuta 5 000 EUR, povinnost publikovat omluvu pozůstalým a doživotní zákaz výkonu zdravotnické profese.

Zdroj: E. Ernst


Kam dál?

Žaloba na výrobce homeopatik Zobrazit

Žaloba na výrobce homeopatik

Americká skeptická organizace The Center for Inquiry bojuje soudně proti výrobci homeopatik Boiron.
Ne 17. 4. 2022 Přečíst
Rakouští lékaři vyzývají Rakouskou lékařskou komoru k ukončení podpory pseudomedicíny Zobrazit

Rakouští lékaři vyzývají Rakouskou lékařskou komoru k ukončení podpory pseudomedicíny

Rakouská Iniciativa pro vědeckou medicínu vyzývá Rakouskou lékařskou komoru, aby se plně distancovala od pseudovědecké medicíny a přestala podporovat formální vzdělání v pseudomedicíně.
Ne 21. 8. 2022 Přečíst
Rusty Razor za rok 2023 získal Dr Aseem Malhotra Zobrazit

Rusty Razor za rok 2023 získal Dr Aseem Malhotra

Britský magazín The Skeptic zveřejnil 23. září výherce anticeny The Rusty Razor určené pro nejhoršího propagátora pseudovědy v roce 2023. Vítězem se stal Dr Aseem Malhotra.
Ne 24. 9. 2023 Přečíst
Medicína založená na důkazech, isoprinosine a "Sdružení mikrobiologů, epidemiologů a statistiků" Zobrazit

Medicína založená na důkazech, isoprinosine a "Sdružení mikrobiologů, epidemiologů a statistiků"

Sdružení mikrobiologů, epidemiologů a statistiků (SMIS) zveřejnilo článek, kterým se dostává zcela na stranu pseudomedicíny, pseudovědy a dezinformací.
Ne 22. 5. 2022 Přečíst
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie.
Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.
Další informace