Načítám...

Goldenes Brett vorm Kopf 2020

15. prosince v 21:00 byl zveřejněn výherce jubilejního desátého ročníku německé satirické ceny Das golnede Brett form Kopf (Zlaté prkno před hlavou). Ze stovky nominovaných se do závěrečného boje o zlato dostali tři finalisté: Attila Hildmann, Michael Ballweg a Sucharit Bhakdi.

Attila Hildmann je vzděláním fyzik. Sám sebe popisuje jako ultrapravicového německého nacionalistu, je také autorem veganských kuchařek. Attila Hildmann je antisemita nejhrubšího zrna. Když bylo v srpnu kvůli pandemii uzavřeno berlínské Pergamonské muzeum, tvrdil, že je to ve skutečnosti záminka, aby mohly být na Pergamonském oltáři prováděny satanistické rituály. Kromě toho je německá vláda v žoldu Billa Gatese.

Michael Ballweg je podnikatel v IT, proslavil se jako zakladatel iniciativy Querdenken 711, skupiny, která je zodpovědná za organizování velkých demonstrací proti koronavirovým opatřením. I když jde podle Ballwega o mírové hnutí, je hnutí zřejmě podporováno pravicovými extrémisty včetně příznivců hnutí Reichsbürger a konspiračními teoretiky.

Sucharit Bhakdi je vystudovaný lékař, penzionovaný profesor lékařské mikrobiologie. Navzdory své předešlé reputaci se od začátku pandemie projevuje způsobem, kterým se i u nás projevují nejrůznější pseudoexperti: Významná část populace je již proti SARS-CoV-2 imunní, nebude žádná druhá vlna infekce, lidé by měli sundat roušky. Pozoruhodná je jeho zarputilost. Zatímco naši hlasatelé velké imunity a žádné druhé vlny se buď stáhli, nebo o tomto svém předešlém tvrzení diskrétně mlčí, Dr. Bhakdi si na těchto svých výrocích trvá, i když se už dávno neúspěšně srazily s dalším vývojem epidemie. Jeho kniha "Corona Fehlalarm?" se stala bestsellerem a protože má formální autoritu profesora lékařské mikrobiologie, je považován popírači pandemie za odbornou záštitu jejich nebezpečného sebeklamu. Bohužel jeho formální autorita způsobuje, že je v rámci novinářského kultu falešné neutrality zván do médií jako oponující odborník k tomu, co říkají seriózní odborníci.

Udělení Goldenes Brett má řadu kritérií. Hodnotí se, absurdita tvrzení, rezistence ke kritice a konfrontaci s fakty, finanční zájem na šířených nesmyslech, rozšířenost produkovaných nesmyslů, jejich vydávání za skutečnou vědu a jejich nebezpečnost. Bucharit Bhakdi boduje ve všech těchto kategoriích snad jako nikdo v minulosti, proto je zaslouženým výhercem ceny Das goldene Brett vorm Kopf za rok 2020.

Vedle hlavní ceny je součástí ceremoniálu i cena za celoživotní dílo. Tu získal zpravodajský portál KenFM. Portál byl založen německým moderátorem, antisemitou a konspiračním teoretikem Kenem Jebsenem. Portál šíří celou řadu konspiračních teorií, ve kterých dominují zcela očekávaní padouši George Soros nebo Bill Gates. Záběr je ale mnohem větší, takže pečlivý divám se mohl dozvědět třeba i alternativní pravdu, podle které byl útok na redakci Charlie Hebdo zinscenovaný. Na portálu KenFM dostali prostor mnozí slavní, včetně čerstvého držitele Goldenes Brett Sucharita Bhakdiho, nositele Goldenes Brett  za rok 2013 Ruedigera Gahlkeho nebo nositele Bludného balvanu za rok 2006 Ericha von Dänikena.



Kam dál?

Rakouští lékaři vyzývají Rakouskou lékařskou komoru k ukončení podpory pseudomedicíny Zobrazit

Rakouští lékaři vyzývají Rakouskou lékařskou komoru k ukončení podpory pseudomedicíny

Rakouská Iniciativa pro vědeckou medicínu vyzývá Rakouskou lékařskou komoru, aby se plně distancovala od pseudovědecké medicíny a přestala podporovat formální vzdělání v pseudomedicíně.
Ne 21. 8. 2022 Přečíst
Medicína založená na důkazech, isoprinosine a "Sdružení mikrobiologů, epidemiologů a statistiků" Zobrazit

Medicína založená na důkazech, isoprinosine a "Sdružení mikrobiologů, epidemiologů a statistiků"

Sdružení mikrobiologů, epidemiologů a statistiků (SMIS) zveřejnilo článek, kterým se dostává zcela na stranu pseudomedicíny, pseudovědy a dezinformací.
Ne 22. 5. 2022 Přečíst
Očkování proti COVID a Ukrajina Zobrazit

Očkování proti COVID a Ukrajina

Kanadská studie: Odmítání očkování a bagatelizace COVID je silně asociována s příklonem k Rusku a s obhajobou agrese na Ukrajině
Ne 20. 3. 2022 Přečíst
Rusty Razor za rok 2023 získal Dr Aseem Malhotra Zobrazit

Rusty Razor za rok 2023 získal Dr Aseem Malhotra

Britský magazín The Skeptic zveřejnil 23. září výherce anticeny The Rusty Razor určené pro nejhoršího propagátora pseudovědy v roce 2023. Vítězem se stal Dr Aseem Malhotra.
Ne 24. 9. 2023 Přečíst
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie.
Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.
Další informace