Načítám...

BENU Česká republika s.r.o.

Komitét pro udělování Bludných balvanů při Českém klubu skeptiků SISYFOS
oznamuje, že v kategorii družstev za rok 2019 získává
bronzový Bludný balvan

lékárenský řetězec BENU
za prodej předražených cukříků vydávaných za léky a to bez záruky alespoň placebo efektu



Na lékárnách sítě BENU lze natrefit na obrovský reklamní nápis: Homeopatická lékárna.   Je to  označení z rodu podobných perel jako veganské řeznictví, zábavný infarkt nebo veselá kapavka. Žel, management této sítě, to myslí naprosto vážně.  Na webových stránkách BENU se dočteme například: „Nezabírá vám klasická léčba chřipky, kašle, bojujete se stresem či komplikacemi po porodu? Zkuste alternativu v podobě  homeopatik, jejichž užívání není rizikové a je vhodné pro děti i dospělé. Je však nutné se o vhodnosti daného typu homeopatika poradit s lékárníkem či lékařem a dodržovat pokyny, které se vztahují k jejich užívání.“ Oni odborníci se, samozřejmě, nacházejí v samotných lékárnách, kde doporučí, co si ze sortimetu předražených cukrových bonbónů zakoupit. Webová stránka lékárenského řetězce přímo vybízí: „Dopřejte vašemu tělu očistu od běžných léků a přejděte na přírodní léčbu pomocí homeopatik, které eliminují a předcházejí vzniku nejrůznějších chorob.“

Což o to, podobné výkřiky jsou kolem homeopatie běžné. Člověk by však počítal s tím, že se k homeopatickému mámení nebude uchylovat, homeopatii takto hlasitě propagovat a lákat k jejímu užívání své stávající i potenciální zákazníky právě síť lékáren, kde jsou základním sortimentem léky, které byly na rozdíl od homeopatie skutečně testovány na svou účinnost.
Díky legislativní zhůvěřilosti jsou homeopatika považována za léky a proto je lékárny musí mít pro své zákazníky k dispozici.  Avšak skutečnost, že jejich účinnost nebyla nikdy otestována klinickými studiemi - právě díky této legislativní výjimce. Od lékáren, mezi jejichž zaměstnanci jsou vystudovaní farmaceuti, bychom čekali přeci jen něco jiného, než reklamní kampaně na homeopatii. Jenže suchá je teorie vědy oproti bohaté praxi velkého byznysu. Ten se musí točit bez ohledu na to, že homeopatie není o nic účinější než lentilky, tedy ne víc než pouhé placebo. Zákazník navíc netuší, zda ho obsluhuje vystudovaný farmaceut či absolvent homeopatického kurzu. Hlavně, že zákazník platí, lístky EET lítají jeden za druhým a Česká lékárnická komora si nad tím myje ruce.

Míchání vědy, skutečných léků a pseudovědy s předraženým cukrem, je pro lékárenský řetězec jistě dobrý byznys. S tím nic neuděláme – jen házíme  bludným balvanem a doufáme, že časem v lékárnách BENU nepotkáme šamana v bílém plášti a vedle antibiotik nebudou skladována sušená netopýří křídla, která tam pacientům předepisuje certifikovaná manažerka pro magii.


Kam dál?

Stříbrný Bludný balvan v kategorii jednotlivců za rok 2021 - Radim Grebeníček Zobrazit

Stříbrný Bludný balvan v kategorii jednotlivců za rok 2021 - Radim Grebeníček

Komitét pro udělování Bludných balvanů při Českém klubu skeptiků SISYFOS oznamuje, že v kategorii jednotlivců za rok 2021 získává stříbrný Bludný balvan Radim Grebeníček za vytvoření zcela nového modelu uzdravování skrz myšlenkou indukovanou změnu genové exprese.
Pá 27. 5. 2022 Přečíst
Bronzový Bludný balvan za rok 2022 v kategorii družstev - firma Deaktivátor K Zobrazit

Bronzový Bludný balvan za rok 2022 v kategorii družstev - firma Deaktivátor K

Český klub skeptiků Sisyfos uděluje bronzový Bludný balvan za rok 2022 v kategorii družstev firmě Deaktivátor K z Hronova za výrobu a prodej přístroje k absorbci vln vyvěrajících z geopatogenních zón.
Pá 12. 5. 2023 Přečíst
Stříbrný Bludný balvan za rok 2022 v kategorii družstev - Dokonalá láska, s. r. o. Zobrazit

Stříbrný Bludný balvan za rok 2022 v kategorii družstev - Dokonalá láska, s. r. o.

Český klub skeptiků Sisyfos uděluje stříbrný Bludný balvan za rok 2022 v kategorii družstev firmě Dokonalá Láska s. r. o. stříbrný Bludný balvan za rok 2022 za praktický důkaz toho, že Dokonalou Lásku lze vyjádřit i nevyjádřeným louhem či kadidlem.
Pá 12. 5. 2023 Přečíst
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie.
Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.
Další informace