Načítám...

Luboš Perek

Luboš Perek
[*26. 7. 1919   +17. 9. 2020]
 
Významný český astronom a emeritní vedoucí úřadu OSN pro vesmírné záležitosti se narodil těsně po vzniku Československa v roce 1919. Vzdělání získal nejprve v Brně, později v Praze na Karlově univerzitě.
 
Je autorem více než 120 odborných článků v oblastech stellární astronomie, mlhovin, oběžných drah či kosmického smetí.
 
Od 60. let zastával řadu významných funkcí. Hostoval jako profesor na Northwestern University, byl generálním sekretářem Mezinárodní astronomické unie (1967 - 1970), působil jako ředitel Astronomického ústavu Akademie věd (1968 - 1975) a v neposlední řadě byl předsedou České astronomické společnosti (1989 - 1992).
 
Pan Perek byl rovněž dlouholetým členem Českého klubu skeptiků Sisyfos a Pátečníků, kde v letech 2009 a 2016 (ve věku 97! let) dvakrát přednášel. Zásluhy o náš klub má i v tom, že se u něj v Brně učili dva další význační astronomové Luboš Kohoutek a Jiří Grygar, náš nejznámější člen.
 
Je po něm pojmenován největší český dalekohled o průměru zrcadla 2 metry v Ondřejově, roku 1999 obdržel Nušlovu cenu.
 
Zemřel pokojně ve spánku 17. září 2020.

Kam dál?

Přínosné a nepřínosné postupy v popularizaci vědy Zobrazit

Přínosné a nepřínosné postupy v popularizaci vědy

Dr. Tom J. Carruthers je popularizátor vědy, myslitel a kreativec, který působí v australské Canbeře. Vášnivě se zasazuje o rozmanitost a rovnost, o potřebu zapojení do vědy, které přesahuje rámec vědecké gramotnosti, a o zvýšení společenské hodnoty odborných znalostí ve všech odvětvích.
St 19. 4. 2023 | 81 Přečíst
Mýty o domácím násilí Zobrazit

Mýty o domácím násilí

O tom, jak vypadá domácí násilí, kdo může být jeho pachatelem a jak je závažné, koluje spousta mylných představ. V této přednášce je Lucie Hrdá uvede na pravou míru.
St 22. 3. 2023 | 81 Přečíst
Kompetence učitelů a boj proti dezinformacím Zobrazit

Kompetence učitelů a boj proti dezinformacím

There is an urgent need for improved teacher training worldwide in order to better equip educators and their students with the essential critical thinking skills.
St 21. 6. 2023 | 81 Přečíst
„Švédský experiment″ - Koronovirová strategie, která neměla obdoby Zobrazit

„Švédský experiment″ - Koronovirová strategie, která neměla obdoby

Švédský přístup k pandemii kovidů se setkal s ostrou kritikou z domácích i zahraničních zdrojů. Byl to úspěch, nebo obrovské selhání? Hrály úřady s životy svých občanů ruskou ruletu? Po téměř třech letech se podíváme na to, co říká věda a co se vlastně stalo.
St 17. 5. 2023 | 81 Přečíst
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie.
Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.
Další informace