Načítám...

Proč je v Dánsku méně obětí vražd?

Počet vražd v zemích Západu od 90. let minulého století soustavně klesá.[1] Jde o jev podmíněný působením řady faktorů, které ovlivňují rozhodnutí spáchat vraždu. V případě, že je vražda páchána, o přežití oběti rozhodují použitá zbraň, intenzita útoku, fyzické dispozice oběti a dostupnost zdravotnické pomoci. Typicky se ve statistice obětí objeví jen dokonaná vražda, tedy pokud vražedný útok vedl ke smrti oběti. Kvalita zdravotní péče, a to nejen vlastních lékařských zákroků, ale i lepší organizace, technické vybavení a dostupnost záchranné služby tak mohou hrát významnou roli v poklesu počtu hlášených vražd.

Příspěvek zlepšujících se zdravotních služeb k poklesu vražd testovali dánští autoři[2] na vývoji vražd způsobených bodným zraněním (pro vysvětlení pojmu viz stab wounds)  v Dánsku v letech 1992 až 2016. Analyzovali záznamy 428 obětí bodných zranění, jejichž smrt byla klasifikována jako vražda. U každé z obětí zpětně kvantifikovali závažnost poranění podle několika používaných škál.

Počty obětí mají zřetelně klesající trend, tento trend je způsoben poklesem obětí s jednou bodnou ranou, počty obětí s více ranami se v čase nemění. Pro testování hypotézy je zajímavé, že se zvýšil počet obětí, které se podařilo dopravit před smrtí do nemocnice, i když tento údaj vykazuje značnou proměnlivost v čase. Co je ale mnohem významnější je to, že u obětí, jejichž zranění spadala podle klasifikačních schemat do kategorie stavů s potenciálem zranění přežít, byla na konci studie delší doba přežívání v nemocnici než na začátku studie. Dále se ukazuje, že klesl počet obětí, jejichž zranění byla klasifikována jako středně závažná, zatímco počet obětí se zraněními klasifikovanými jako méně závažná a velmi závažná se statisticky významně neměnil. S vědomím řady limitací v dostupnosti dat týkajících se přeživších autoři uzavírají, že rychleji poskytnutá a kvalitnější lékařská péče je zřejmě jeden z faktorů, který snižuje počet obětí vraždy v případě, že oběť utrpěla jen jedno bodné zranění.

Studie ukazuje na jeden velký problém v analýze anonymních dat na populační úrovni. Velmi snadno může být ztracena důležitá informace, která má vliv na sledovaný faktor.

Zdroje
1. United Nations Office on Drugs and Crime. Global Study on Homicide 2019. online.
2. Thomsen AH et al. Improved medical treatment could explain a decrease in homicides with a single stab wound. Forensic Scicence, Medicine and Pathology 2020, doi: 10.1007/s12024-020-00246-z. online.


Kam dál?

Posouzení publikace „Inosine Pranobex Significantly Decreased the Case-Fatality Rate among PCR Positive Elderly with SARS-CoV-2 at Three Nursing Homes in the Czech Republic“. Beran J et al., Pathogens 2020 Zobrazit

Posouzení publikace „Inosine Pranobex Significantly Decreased the Case-Fatality Rate among PCR Positive Elderly with SARS-CoV-2 at Three Nursing Homes in the Czech Republic“. Beran J et al., Pathogens 2020

Posouzení publikace „Inosine Pranobex Significantly Decreased the Case-Fatality Rate among PCR Positive Elderly with SARS-CoV-2 at Three Nursing Homes in the Czech Republic“. Beran J et al., Pathogens 2020;9(12):1055
St 30. 12. 2020 Přečíst
Stanovisko Českého klubu skeptiků Sisyfos k publikaci Beran J et al. Pathogens 2020;9(12):1055 Zobrazit

Stanovisko Českého klubu skeptiků Sisyfos k publikaci Beran J et al. Pathogens 2020;9(12):1055

Stanovisko k publikaci, která má dokladovat klinickou efektivitu isoprinosinu v terapii onemocnění COVID. V publikaci jsou tak závažná pochybení, že nic takového dokladovat nemůže.
St 30. 12. 2020 Přečíst
Očkování, spalničky a léčba nádorů Zobrazit

Očkování, spalničky a léčba nádorů

V pořadu Máte slovo z 14. 2. 2019 zaznělo ze strany odpůrců očkování tvrzení, že spalničky dokážou vyléčit třeba leukémii. V diskuzích na sociálních sítích se tvrzení rozšiřuje i na další nádory. Jak to tedy je?
Pá 15. 2. 2019 Přečíst
Kouření snižuje riziko vzniku Parkinsonovy choroby Zobrazit

Kouření snižuje riziko vzniku Parkinsonovy choroby

Data ze slavné British Doctors' Study potvrzují, že kouření snižuje riziko vzniku Parkinsonovy choroby. Rozhodně to neznamená, že by bylo vhodné kouřit, ale poznatek pomůže lépe pochopit patogenezi Parkinsonovy choroby
Po 11. 5. 2020 Přečíst
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie.
Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.
Další informace