Načítám...

Prohlášení Českého klubu skeptiků Sisyfos, z.s., k pandemii COVID-19

V souvislosti se šířením nákazy virem SARS-CoV-2 se šíří i desinformace o tomto onemocnění. Některé z těchto desinformací mohou být bezprostředně nebezpečné, protože mohou vést k nepřiměřeně vysokým výdajům nebo k falešnému pocitu bezpečí po vykonání zdánlivě efektivního preventivního opatření. Důvodem pro šíření takových zpráv může být jak snaha obohatit se, mesiášovský komplex spojený s hloupostí, ale třeba i hrubší psychická patologie na straně autora, takže někdy není zcela snadné rozpoznat, že jde o desinformaci.

Několik komentářů k některým častým desinformacím:
    • Homeopatie postrádá důkaz klinické efektivity i biologicky akceptovatelný mechanismus účinku v jakékoliv indikaci. Jakékoliv tvrzení naznačující, že homeopatie může být klinicky efektivní v prevenci nebo léčbě koronavirové nákazy, je desinformací.
    • Potravinové doplňky nejrůznějšího typu nejsou klinicky testované a obvykle není ani biologicky jasné, jak by mohly pomáhat v prevenci nebo terapii virových onemocnění. Čím nadšenější je popis a tajemnější je složení, tím spíše jde o desinformaci šířenou s úmyslem vydělat na strachu.
    • Bylinné produkty, často registrované jako potravinové doplňky, se mohou opírat o analýzy in vitro nebo dokonce menší studie in vivo, někdy dokonce i s virem příbuzným SARS-CoV-2. Jde obvykle o bezpečné preparáty, ale jejich klinická efektivita, dokud nebyla ověřena řádnou studií, zůstává otevřenou otázkou.
    • Popíjení horké vody a vyhýbání se studeným nápojům, které doporučuje jeden poměrně rozšířený řetězový mail, velmi pravděpodobně nijak neovlivňuje životní cyklus  ani citlivost k nákaze. Může však – spolu s dalšími doporučeními SARS-CoV-2 v tomto řetězovém mailu – vyvolat falešný pocit ochrany dodržením několika doporučení.
    • Může dojít k chybnému posouzení rizik. Pro COVID-19 je typickým projevem suchý kašel, ale ve skutečnosti se může objevit i kašel produktivní nebo dokonce průjem.

V současné době mají vést opatření k tomu, aby se zpomalil nástup onemocnění. Z toho důvodu je ve skutečnosti nejlepším opatřením prostá ohleduplnost, jak jednoduše vysvětluje krátké video Ministerstva zdravotnictví ČR.

Nespolehlivé až desinformační zdroje mohou velmi snadno vést jak k nepřiměřené bagatelizaci probíhající pandemie, tak i k šíření paniky. Oba tyto extrémy mohou v konečném důsledku nadělat více škod než sama pandemie, proto vyzýváme všechny k obezřetnosti při práci s informacemi o probíhající pandemii. Spolehlivé informace lze získávat z oficiálních zdrojů, v českém jazyce je to například Státní zdravotní ústav, Ministerstvo zdravotnictví ČR nebo na webu krajských hygienických stanic (Praha, Středočeský kraj, Jihočeský kraj, Plzeňský kraj, Ústecký kraj, Liberecký kraj, Královéhradecký kraj, Pardubický kraj, Vysočina, Olomoucký kraj, Moravskoslezský kraj a Zlínský kraj). Ze zahraničních zdrojů je to například Světová zdravotnická organizace. Některé z těchto organizací používají i sociální sítě.

Pokládáme proto za nutné apelovat na každého, aby byl skutečně kritický k tomu, co se dočte někde na internetu, zejména pokud bude text bez uvedeného zdroje, zdroj bude obecný, podivný, nebo nedohledatelný. Pokud najdete články, jejichž věrohodností si nebudete jisti, pak se formou dotazu můžete obrátit na náš kontaktní e-mail: dotazy@sisyfos.cz.

 

Aktualizace 14. 3. 2020

Seznam hoaxů

Aktuální informace na webu Státního zdravotního ústavu, Ministerstva zdravotnictví

O koronaviru

 


12. března 2020


Kam dál?

Rakouští lékaři vyzývají Rakouskou lékařskou komoru k ukončení podpory pseudomedicíny Zobrazit

Rakouští lékaři vyzývají Rakouskou lékařskou komoru k ukončení podpory pseudomedicíny

Rakouská Iniciativa pro vědeckou medicínu vyzývá Rakouskou lékařskou komoru, aby se plně distancovala od pseudovědecké medicíny a přestala podporovat formální vzdělání v pseudomedicíně.
Ne 21. 8. 2022 Přečíst
Očkování proti COVID a Ukrajina Zobrazit

Očkování proti COVID a Ukrajina

Kanadská studie: Odmítání očkování a bagatelizace COVID je silně asociována s příklonem k Rusku a s obhajobou agrese na Ukrajině
Ne 20. 3. 2022 Přečíst
Medicína založená na důkazech, isoprinosine a "Sdružení mikrobiologů, epidemiologů a statistiků" Zobrazit

Medicína založená na důkazech, isoprinosine a "Sdružení mikrobiologů, epidemiologů a statistiků"

Sdružení mikrobiologů, epidemiologů a statistiků (SMIS) zveřejnilo článek, kterým se dostává zcela na stranu pseudomedicíny, pseudovědy a dezinformací.
Ne 22. 5. 2022 Přečíst
Žaloba na výrobce homeopatik Zobrazit

Žaloba na výrobce homeopatik

Americká skeptická organizace The Center for Inquiry bojuje soudně proti výrobci homeopatik Boiron.
Ne 17. 4. 2022 Přečíst
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie.
Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.
Další informace