Načítám...

Tisková zpráva k March for Science 2019

Třetí ročník Pochodu za vědu se bude věnovat sci-fi tématům

PRAHA, 4. 5. 2019 – Už potřetí se na jeden den celý svět promění v oslavu vědy. Mimozemšťané, teleportování ale také cesty do vesmíru, to vše jsou témata letošního Pochodu za vědu (March for Science). Tentokrát se organizátoři zaměřili na vědeckofantastické motivy, ve stejný den totiž probíhá Den Hvězdných válek.

„Rozhodli jsme se zvolit témata, která buďto sci-fi jsou, jako je třeba teleportace, nebo mimozemšťané, nebo nám jako sci-fi dřív připadala, ale dnes je třeba se jimi zabývat,“ vysvětlila organizátorka české verze pochodu Claire Klingenberg. Jedním z takových témat je třeba editace lidského genomu, anebo čím dál tím palčivější následky klimatických změn.

Pochod se bude konat v sobotu 4. 5. 2019 a začne v 9:00, kdy se účastníci setkají u sochy sv. Václava na Václavském náměstí v Praze. Vědci, studenti ale i veřejnost pak oslaví vědu pochodem k Akademii věd, kde pak začne série přednášek světově uznávaných odborníků. „Pochodem chceme upozornit na zpolitičtění naprosto apolitických, vědeckých témat a na důležitost kvalitního vzdělávání,“ upozornila Klingenberg. „Pochod za vědu usiluje o silnější a zdravější vztah mezi veřejností a vědou,” dodala Valorie V. Aquino z předsednictva March for Science.

Akce bude ukončena informativním panelem mapujícím současný stav klimatických změn a jejich vliv na lidstvo a naši planetu. Pochod za vědu se současně koná po celém světě. Prvního ročníku se účastnilo přes 600 měst, dokonce i výzkumná centra na Antarktidě. „Sjednocujeme se jako různorodé, nestranické skupiny, které požadují vědu, která bude usilovat o společné blaho, a které chtějí, aby se političtí vůdci a tvůrci legislativy zasazovali o legislativu založenou na důkazech a ve prospěch veřejnosti,” vysvětluje mezinárodní tým organizátorů.

Českou verzi pochodu pořádá Český klub skeptiků Sisyfos. Vstup je zdarma.

 

Další informace:

Claire Klingenberg 
czechskepticsclub@sisyfos.cz

www.marchforscience.cz

 

PROGRAM

 


Kam dál?

Nominace na Bludné balvany Sisyfa za rok 2019 Zobrazit

Nominace na Bludné balvany Sisyfa za rok 2019

E-mail pro nominace: balvany@sisyfos.cz
Čt 12. 12. 2019 | Výbor Sisyfos Přečíst
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie.
Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.
Další informace