Načítám...

MUDr. Jaromír Šrámek

 

Životopis

Jaromír Šrámek vystudoval všeobecné lékařství na 1. lékařské fakultě Univerzity Karlovy. Několik let pracoval jako patolog v okresní nemocnici, v současné době se v Ústavu histologie a embryologie 1. lékařské fakulty Univerzity Karlovy věnuje kvantitativní analýze histopatologických změn spojených s chorobnými procesy, zejména s metabolickým syndromem. Od ledna roku 2018 je předseda Českého klubu skeptiků Sisyfos.


Přednáška 2019

(Ne)kvantové alternativní metody

Fyzikální jevy, které se z hlediska každodenní zkušenosti zdají podivné, byly předmětem zájmu lékařů a léčitelů již v dávné minulosti. Nešlo ani tak o systematické spojování medicíny se vznikající fyzikou, spíše šlo o magické přesvědčení, že šikovně uchopený tajemný jev může ovlivnit jiný tajemný jev, nemoc. Ve starobylých textech se tak můžeme dočíst o léčení magnety přikládanými i drceným, které mělo vést k úpravě poruch zraku i plodnosti. Ani dramatické změny v medicíně v 19. a 20. století zcela neočistily medicínu od tohoto magického myšlení. Temné dvojče medicíny, známé jako alternativní medicína, toto dědictví rozvíjí do řady směrů a proudů. Jak se s prohlubujícím poznáním fyziky objevuje víc a víc jevů, které jsou z hlediska každodenní zkušenosti podivné, kuriózní a protiintuitivní, košatí i bohatství způsobů, jakým lze tyto znalosti uchopit a zneužít magickým způsobem. Není ušetřen žádný obor fyziky, nejvíce je ale zneužívána kvantová fyzika. Kvantová fyzika, kvantové woo, česky třeba kvantové netopýří sádlo, může "vysvětlit" vše od homeopatie přes akupunkturu až po léčivé zaříkávání. Kvantová fyzika může diagnostikovat poruchy aury. Kvantová fyzika může léčit nehmotným působením, kvantovými vlnami nebo třeba spinováním vody. Kvantová fyzika dokonce může vysvětlit, proč homeopatie selhává ve dvojitě zaslepených studiích. Nebo spíše je to tak, že nápodoba jazyka kvantové fyziky může šarlatánství propůjčit roucho pokročilé vědy. V přednášce se pokusím na několika příkladech ukázat, jak může takové přestrojení za moderní fyziku vypadat.
 

 
 

Celý program 2019

 

Přednáška 2018

SIDS: Jak se dopátrat příčiny?

Syndrom náhlého úmrtí kojenců je tragická událost, která se naštěstí objevuje jen zřídka. Tragičnost znásobuje neočekávanost, smrt přichází náhle, bez patrných předchozích změn zdravotního stavu. V minulosti byla navržena řada možných mechanismů, které by vysvětlovaly příčinu smrti. V přednášce se pokusím nastínit, jak věda postupuje při pátrání po příčině i takového tajemného úmrtí. Vědecké úsilí v této oblasti dosud nebylo završeno úplnou odpovědí na příčinu smrti, ale výsledky v podobě zachráněných dětských životů jsou vidět ve statistikách dětské úmrtnosti.

 

Kam dál?

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie.
Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.
Další informace