Načítám...

Skepticismus v Evropě 21. století

Kdy: 9. 4. 2019 18:00
Kdo: Claire Klingenberg
Kde: Hvězdárna a planetárium Brno
Organizátor: Hvězdárna a planetárium Brno

SKEPTICISMUS V EVROPĚ 21. STOLETÍ

Claire Klingenberg
Evropská rada skeptických organizací (ECSO), předsedkyně

MUDr. Jaromír Šrámek
Ústav histologie a embryologie 1. LF UK, předseda ČKS Sisyfos

Moderní skeptické hnutí vzniklo v USA v 70. letech, z velké části jako reakce na propagaci věštců, léčitelů a charismatických pastorů v médiích, obzvlášť tedy v televizi. U jeho zrodu stáli například Carl Sagan a James Randi. Za posledních čtyřicet let se skeptický přístup, tedy snaha o ověření informací, než je jim uvěřeno a jsou šířeny dál, rozšířil napříč obory. Na evropské úrovni skeptický proud a aktivismus začal splývat s příbuznými myšlenkovými směry, humanistickými, sekularizačními a racionalistickými. Dnešní skeptické hnutí proto zahrnuje vše od pro-očkovacího aktivismu, kritický přístup k užívání projektivních metod v psychologii, po upozorňování na člověkem způsobené změny klimatu.

Český klub skeptiků Sisyfos funguje od roku 1995 a za tu dobu má na svém kontě úctyhodné množství pravidelných vzdělávacích přednášek a vědecko-popularizačních akcí. Kromě výborných českých a slovenských odborníků zve Sisyfos i zahraniční osobnosti, jako jsou právě James Randi, Debora Hyde, Scott Lilienfeld a Michael Marshall. Sisyfos pravidelně upozorňuje veřejnost na šarlatány, podvodníky a zdraví-nebezpečné metody, například o "kauze AKTIP" informoval už v roce 2017. Český klub skeptiků Sisyfos je členem Rady vědeckých společností Akademie věd České republiky.

Odborná přednáška se uskuteční v sále velkého planetária (tzv. digitária) s kapacitou 189 míst k sezení. Vstupné činí 100 Kč (k zakoupení zde). Jste všichni srdečně zváni!


Kam dál?

Mýty o domácím násilí Zobrazit

Mýty o domácím násilí

O tom, jak vypadá domácí násilí, kdo může být jeho pachatelem a jak je závažné, koluje spousta mylných představ. V této přednášce je Lucie Hrdá uvede na pravou míru.
St 22. 3. 2023 | Sisyfos Přečíst
Pozvánka na předávání Ceny Jiřího Heřta Zobrazit

Pozvánka na předávání Ceny Jiřího Heřta

Srdečně Vás zveme na slavnostní předání 1. ročníku Ceny Jiřího Heřta, která se koná 15.11. od 15:00 hodin v Planetáriu Praha. K účasti je nutná registrace.
Po 15. 11. 2021 | redakce Přečíst
Bývalý homeopat Edzard Ernst 21. 1. 2020 v Praze Zobrazit

Bývalý homeopat Edzard Ernst 21. 1. 2020 v Praze

Bývalý homeopat, dnes skeptik, Edzard Ernst poprvé v Praze.
Út 21. 1. 2020 | Claire Klingenberg Přečíst
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie.
Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.
Další informace