Načítám...

Skepticismus v Evropě 21. století

Kdy: 9. 4. 2019 18:00
Kdo: Claire Klingenberg
Kde: Hvězdárna a planetárium Brno
Organizátor: Hvězdárna a planetárium Brno

SKEPTICISMUS V EVROPĚ 21. STOLETÍ

Claire Klingenberg
Evropská rada skeptických organizací (ECSO), předsedkyně

MUDr. Jaromír Šrámek
Ústav histologie a embryologie 1. LF UK, předseda ČKS Sisyfos

Moderní skeptické hnutí vzniklo v USA v 70. letech, z velké části jako reakce na propagaci věštců, léčitelů a charismatických pastorů v médiích, obzvlášť tedy v televizi. U jeho zrodu stáli například Carl Sagan a James Randi. Za posledních čtyřicet let se skeptický přístup, tedy snaha o ověření informací, než je jim uvěřeno a jsou šířeny dál, rozšířil napříč obory. Na evropské úrovni skeptický proud a aktivismus začal splývat s příbuznými myšlenkovými směry, humanistickými, sekularizačními a racionalistickými. Dnešní skeptické hnutí proto zahrnuje vše od pro-očkovacího aktivismu, kritický přístup k užívání projektivních metod v psychologii, po upozorňování na člověkem způsobené změny klimatu.

Český klub skeptiků Sisyfos funguje od roku 1995 a za tu dobu má na svém kontě úctyhodné množství pravidelných vzdělávacích přednášek a vědecko-popularizačních akcí. Kromě výborných českých a slovenských odborníků zve Sisyfos i zahraniční osobnosti, jako jsou právě James Randi, Debora Hyde, Scott Lilienfeld a Michael Marshall. Sisyfos pravidelně upozorňuje veřejnost na šarlatány, podvodníky a zdraví-nebezpečné metody, například o "kauze AKTIP" informoval už v roce 2017. Český klub skeptiků Sisyfos je členem Rady vědeckých společností Akademie věd České republiky.

Odborná přednáška se uskuteční v sále velkého planetária (tzv. digitária) s kapacitou 189 míst k sezení. Vstupné činí 100 Kč (k zakoupení zde). Jste všichni srdečně zváni!


Kam dál?

Plenární schůze 2021 ve středu 27. 10. 2021 od 18:00 v online formě Zobrazit

Plenární schůze 2021 ve středu 27. 10. 2021 od 18:00 v online formě

Na online plenární schůzi se prosím registrujte na mail Pierzynovaa@gmail.com do pondělí 25. 10. 2021 do 24:00, abychom vám mohli zaslat veškeré informace a podklady e-mailem.
St 27. 10. 2021 | Sisyfos Přečíst
Hypnóza v zločinu a zločin v hypnóze Zobrazit

Hypnóza v zločinu a zločin v hypnóze

Možnost zneužití sugesce či hypnózy k nemorálnímu chování, protispolečenskému jednání, ke zneužití subjektu samotného nebo ke spáchání zločinu, je projednávána v lékařských i právních kruzích od okamžiku, kdy věda začala brát tyto fenomény vážně. U laické veřejnosti tomu bylo pravděpodobně mnohem dříve. Fantazie v tomto směru lze dobře stopovat v tajemných kriminálních zápletkách krásné literatury a nověji i u filmů a seriálů.
St 18. 1. 2023 | Sisyfos Přečíst
Bývalý homeopat Edzard Ernst 21. 1. 2020 v Praze Zobrazit

Bývalý homeopat Edzard Ernst 21. 1. 2020 v Praze

Bývalý homeopat, dnes skeptik, Edzard Ernst poprvé v Praze.
Út 21. 1. 2020 | Claire Klingenberg Přečíst
Biorytmy a světlo v noci Zobrazit

Biorytmy a světlo v noci

Odkaz na stream v článku.
Pá 5. 3. 2021 | Zdeňka Bendová Přečíst
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie.
Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.
Další informace