Načítám...

Prof. RNDr. Pavel Cejnar Dr., DSc.

Životopis

Pavel Cejnar studoval jadernou fyziku na Matematicko-fyzikální fakultě Univerzity Karlovy v Praze (MFF UK). V roce 1988 dokončil magisterské stuidim, v roce 1995 obhájil doktorát. V letech 1995-2003 byl odborným asistentem a v letech 2004-2012 docentem na MFF UK. Od r. 2012 je profesorem, působí v Ústav částicové a jaderné fyziky MFF UK. Pobýval na četných stážích v zahraničí. Vede popularizační přednášky pro veřejnost.
 

Téma 

Jak se kvantově (ne)teleportovat

Teleportace je velmi oblíbenou rekvizitou mnoha sci-fi příběhů. Jde o přenesení fyzikálního stavu nějaké soustavy částic (například kapitána Kirka) na úplně jiné částice kdesi daleko (na nichž se tedy Kirk znovu „zhmotní“). Když se teleportace podaří, jedná se o poměrně pohodlný způsob cestování.
V roce 1993 se ukázalo, že podle zákonů kvantové fyziky je teleportace v principu možná. Informaci o kvantovém stavu nějakého systému lze opravdu bezchybně (a bez porušení kauzality, tedy konečnou rychlostí) přenést na jiný systém. Praktická realizace však není zrovna lehká, a zdá se, že pro opravdového kapitána Kirka spíš zcela nemožná…


Kam dál?

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie.
Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.
Další informace