Načítám...

Proslov při předávání VIII. Bludných balvanů SISYFA za r. 2005

(čtvrtek 27. dubna 2006, MFF UK Praha, Ke Karlovu 5, posluchárna F1)

Vážené - leč bezpochyby skeptické - předvolební shromáždění!

Z pohledu obyvatele podsvětí, odkud přicházím, nejsou nadcházející volby něčím, co by mohlo jakkoliv ovlivnit odpovědnou práci Komitétu pro udělování bludných balvanů Sisyfa (dále jen BlB). Proto zde nehodlám komentovat ani současnou českou volební kampaň ani předvolební průzkumy, jakkoliv začínají svými údaji dosti silně připomínat výkony některých předešlých laureátů našeho prestižního ocenění, které letos udělujeme již poosmé.

Odpusťte, prosím, žvanivému starci, že se ohlíží za minulostí: Když jsme na počátku r. 1999 posuzovali první nominace za r. 1998 a udělili 3 + 3 bludné balvany (pro jednotlivce a pro družstva), kladli jsme si otázku, zda bude dost uchazečů o tehdy ještě téměř neznámé ocenění. Nakonec jsme však museli tajně hlasovat v předkole i v hlavním kole. Odtud postoupilo 12 nejlepších borců do semifinále a boj o medailová místa byl překvapivě urputný. Přitom vůbec nebojovali budoucí laureáti - jakkoliv by to bylo mediálně zajisté atraktivní - nýbrž členové Komitétu BlB, kteří při vychvalování předností svých favoritů používali přesně těch mediálních dovedností, které dnes můžeme sledovat v současné předvolební kampani našich politiků. Máme tedy know-how, které by nám leckterý volební štáb mohl právem závidět, ale to je tak všechno, co s tím může dělat.

Ani po úspěšném I. ročníku BlB jsem netušil, že zásoba nominovaných nebude vbrzku vyčerpána: pokaždé povstali noví bojovníci, dychtivi vystoupit na bednu vítězů. Prestiž naší každoroční soutěže o bludné balvany totiž rostla úměrně tomu, jak se rozšiřoval záběr nominací. Návrhy už nepodávají jen členové Komitétu BlB, ale i četní mimopražští členové Sisyfa a zejména naše nepodplatitelná široká veřejnost. Proto se též laťka pro vítěze neustále posouvá vzhůru.

Z dosavadních 42 bludných balvanů získali čeští pavědci plných 45%, například díky tajným vysílačkám životabudících ódických polí nebo odstiňováním elektromagnetického smogu pomocí samolepek na mobilech. Čtvrtinu ocenění obdrželi neprávem zneuznávaní léčitelé, kteří dosahují úžasných výsledků třeba pomocí kvantových vysavačů nádorů či ještě kvantovější homeopatie. Zato mnou tak protežovaná astrologie zřejmě upadá, neboť na ni zbylo necelých 15% udělených balvanů.

Vzápětí přidáme do bludné mozaiky dalších 6 kamínků a budeme tak moci s uspokojením konstatovat, že podivuhodný svět jurodivých - leč i cynických obchodníků s lidskou hloupostí - u nás vzkvétá přibližně tím tempem jako HDP. Možná se časem ukáže, že jde o dosud nepopsaný ekonomický zákon: čím větší bude HDP, tím ochotněji naši spoluobčané míní podpořit ty, kdo k růstu HDP opravdu, ale opravdu nijak nepřispívají - jen hbitě naskakují na pádící žebřiňák ekonomické prosperity naší milované vlasti.

Dříve než přistoupíme k slavnostnímu vyhlášení loňských celebrit, chtěl bych všechny přítomné ujistit, že i letos jsme zachovali náročný způsob výběru těch nejlepších v kategoriích jednotlivců i družstev.

Po celý loňský rok všichni členové Komitétu BlB usilovně vyhledávali nominace a dostávali tipy doslova z celé republiky. Tradičně o večeru Tříkrálovém se konala první schůzka komitétu, tzv. oťukávací. Na další schůzce Komitétu počátkem února 2006 už šlo do tuhého - začala bitva o balvany a jejich zbarvení. Definitivní rozhodnutí pak padlo koncem března, protože podle tradice je potřebí poslat laureátům osobní zvací dopisy s potřebným předstihem před vlastním ceremoniálem.

Chtěl bych poděkovat všem členům Komitétu za aktivní účast v nominačním procesu i v přípravě slavnostního ceremoniálu. Děkuji též děkanovi MFF UK prof. Zdeňkovi Němečkovi za laskavé poskytnutí proslulé posluchárny, jež svou dispozicí podtrhuje výjimečnost této chvíle.

Jiří Grygar
Mimořádný a zplnomocněný velvyslanec Strašného Sisyfa

fotogalerie

Kam dál?

Bronzový Bludný balvan za rok 2022 v kategorii družstev - firma Deaktivátor K Zobrazit

Bronzový Bludný balvan za rok 2022 v kategorii družstev - firma Deaktivátor K

Český klub skeptiků Sisyfos uděluje bronzový Bludný balvan za rok 2022 v kategorii družstev firmě Deaktivátor K z Hronova za výrobu a prodej přístroje k absorbci vln vyvěrajících z geopatogenních zón.
Pá 12. 5. 2023 Přečíst
Bronzový Bludný balvan v kategorii jednotlivců za rok 2020 - Daniela Drtinová Zobrazit

Bronzový Bludný balvan v kategorii jednotlivců za rok 2020 - Daniela Drtinová

Novinářka a moderátorka Daniela Drtinová za excelentní ukázku špatné novinářské práce ve vleku vlastních kognitivních zkreslení.
Út 27. 7. 2021 Přečíst
Zlatý Bludný koviďák v mimořádné covid kategorii družstev za rok 2020 - Gardisté a kadeti Zobrazit

Zlatý Bludný koviďák v mimořádné covid kategorii družstev za rok 2020 - Gardisté a kadeti

Bludné koviďáky Gardistům a kadetům v mimořádné covid kategorii družstev za rok 2020.
Út 27. 7. 2021 Přečíst
Stříbrný Bludný balvan za rok 2022 v kategorii družstev - Dokonalá láska, s. r. o. Zobrazit

Stříbrný Bludný balvan za rok 2022 v kategorii družstev - Dokonalá láska, s. r. o.

Český klub skeptiků Sisyfos uděluje stříbrný Bludný balvan za rok 2022 v kategorii družstev firmě Dokonalá Láska s. r. o. stříbrný Bludný balvan za rok 2022 za praktický důkaz toho, že Dokonalou Lásku lze vyjádřit i nevyjádřeným louhem či kadidlem.
Pá 12. 5. 2023 Přečíst
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie.
Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.
Další informace