Načítám...

Automatické psaní

Tento termín se používá pro fenomény dost různorodé. Někdy se tím myslí rychlé nekontrolované psaní, které má pisateli přinášet informace z podvědomí, z "podvědomé mysli". Mají tak být dostupné hluboké a mystické myšlenky. Často je používají parapsychologičtí léčitelé k určení diagnózy pacienta nebo k zakreslení, event. symbolickému vyjádření choroby nebo její lokalizace. Často léčitelé pracují telepaticky. V České republice proslul takovými diagnostickými kresbami léčitel a malíř Kožíšek. Jindy se pod automatickým psaním nebo vyjadřováním chápe získávání informací ze záhrobního světa, které přenášejí spiritistická média Rovněž ve stavu hypnotického transu může hypnotizovaná osoba kreslit, psát nebo mluvit bez vědomé fyzické a duševní kontroly nad svými projevy. Tímto způsobem jsou podle některých psychoterapeutů dostupné "potlačené vzpomínky". Jejich vybavení má mít terapeutický efekt. Podle léčitelky E. Suttnerové automatická kresba má harmonizační účinek, relaxační účinky, odstraňuje stres, pomáhá při bolestech hlavy a zad, usnadňuje komunikaci mezi lidmi, uplatňuje se i v logopedické poradně.

Hodnocení: Při automatickém psaní je text nebo kresba řízena podvědomými impulsy, které ovlivňují svalstvo ruky bez plného vědomí pisatele nebo kreslíře. Jde v podstatě o tzv. ideomotorický pohyb, jaký se uplatňuje při proutkaření. Jako prostředek k relaxaci a odstranění stresů je to jistě metoda vhodná. Při automatickém psaní, používaném někdy k lepšímu sebepoznání nebo autoterapii, se sice mohou pisateli vyjevit některá skrývaná přání, emoce a myšlenky (podobně jako v opilosti), ale ty jsou nepochybně obsaženy i v jeho vědomé mysli. Podle amerických psychologů je však používání automatického psaní k autoterapii nebo k sebepoznání sporné: některým osobám může přispět k osobnímu růstu, jiným přinese psychický stres, "pro někoho je lepší, když neví, jaký kostlivec je ve skříni, pro dalšího je lépe, když nezjistí, že v jeho skříni není nic."

V případě léčitelů, kteří na základě nějaké jednoduché informace o pacientovi (datum narození, jméno, vlasy) automaticky do náčrtku jeho těla zakreslují místo choroby, jde ovšem o psaní dobře uvědomělé, sloužící jako výhodný výdělečný šarlatánský prostředek. Rovněž spiritistické seance a verbální nebo psané projevy médií jsou zpravidla podvodem. Skutečně nevědomými, automatickými projevy jsou pravděpodobně jen projevy sugerované v hypnotickém transu.

Odkazy: Mornstein V: Utopený Archimedes
The Skeptic´s Dictionary, www.skepdic.com
Suttnerová E. Automatická kresba. NAVA, Plzeň 2007

Kam dál?

Autismus a prof. Strunecká Zobrazit

Autismus a prof. Strunecká

V poslední době se nás stále častěji obracejí rodiče autistických dětí s prosbou, abychom se vyjádři...
Ne 25. 11. 2012 Přečíst
(Ne)úspěch naší výzvy ČLK aneb „ať žije a vzkvétá alternativní medicína“ Zobrazit

(Ne)úspěch naší výzvy ČLK aneb „ať žije a vzkvétá alternativní medicína“

Před měsícem jsme si postěžovali, že většina oslovených orgánů na naši výzvu České lékařské komoře (...
Pá 16. 3. 2012 Přečíst
Oznámení akce: THE SISYPHUS PRIZE – 1 milion Euro Zobrazit

Oznámení akce: THE SISYPHUS PRIZE – 1 milion Euro

Dne 1. října 2012 vyhlásili belgičtí skeptici ve spolupráci s evropskou skeptickou společností ECSO ...
St 24. 10. 2012 Přečíst
A. Strunecká, J. Patočka: Doba jedová (Triton, Praha 2011) Zobrazit

A. Strunecká, J. Patočka: Doba jedová (Triton, Praha 2011)

Prof. RNDr. Anna Strunecká, DrSc. oslovila v letošním roce veřejnost další knihou s provokativním ná...
Po 13. 2. 2012 Přečíst
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie.
Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.
Další informace