Načítám...

Dýchání léčebné

Snad už několik tisíc let je známo, že správné dýchání je podmínkou tělesného, duševního i duchovního zdraví. Školy správného dýchání byly v Indii součástí jogínského výcviku a v Japonsku existovaly podobné praktiky v rámci zen filosofie. Dnes jsou dýchací cvičení praktikována na celém světě v různých podobách, často v souvislosti se sportem, gymnastikou, tanečním uměním, psychoterapií. Dýchání je sice automatický nevědomý proces, řízený dýchacím centrem v prodloužené míše, které reaguje na hladinu kyslíku a oxidu uhličitého v krvi, jenže často dochází z různých důvodů, fyzických i psychických, k poruchám, k povrchnímu nebo nepravidelnému dýchání, kdy není krev dostatečně okysličována. Protože rychlost i hloubku dýchání můžeme ovládat i svou vůlí, využívá se této možnosti k prevenci nebo léčbě především plicních a průduškových chorob, ale i pro léčení potíží nebo chorob psychických. Hluboké dýchání nebo hra na dechové nástroje se využívá při léčbě astmatu, nácvik dýchání je součástí rehabilitace u řady plicních chorob, posiluje se i dýchací svalstvo apod. Bylo vypracováno množství racionálních systémů dechové terapie, kterou provádějí zkušení rehabilitační pracovníci a cvičitelé.

Existují ale i varianty podivuhodné, které používali už indičtí jogiíní, a které dnes doporučují léčitelé. Podle nich je důležité, zda dýcháme jednou nebo dvěma dírkami nebo s ucpaným nosem, nebo naopak jen nosem a v různém rytmu. Když dýcháme delší dobu jen jednou dírkou, má dojít k závažným zdravotním poruchám. U nás na toto téma vyšla kniha H. Johariho „Základní kniha dýchání“.

Hodnocení: Nácvik správného dýchání je racionální součástí sportovní výchovy i léčby fyzických i psychických chorob ve vědecké medicíně. Musí je ovšem provádět řádně školený pracovník. Pokud však jde o kuriózní léčitelské metody, tak ty nemají žádné opodstatnění, naopak mohou narušit správnou automatiku dýchání a vést k potížím. A nácvik různých jogínských metod nebo hluboké hyperventilace je dokonce nebezpečný, jak ukazuje příklad „holotropního dýchání“ - viz Holotropní dýchání.

Odkazy: Handbuch Die Andere Medizin

Kam dál?

Ben Goldacre: Prolhaná věda a Zkorumpovaná farmacie Zobrazit

Ben Goldacre: Prolhaná věda a Zkorumpovaná farmacie

V r. 2008 a 2012 napsal Ben Goldacre, lékař, komentátor a spisovatel, dvě knihy, které se setkaly s ...
Čt 6. 2. 2014 Přečíst
A. Strunecká, J. Patočka: Doba jedová (Triton, Praha 2011) Zobrazit

A. Strunecká, J. Patočka: Doba jedová (Triton, Praha 2011)

Prof. RNDr. Anna Strunecká, DrSc. oslovila v letošním roce veřejnost další knihou s provokativním ná...
Po 13. 2. 2012 Přečíst
(Ne)úspěch naší výzvy ČLK aneb „ať žije a vzkvétá alternativní medicína“ Zobrazit

(Ne)úspěch naší výzvy ČLK aneb „ať žije a vzkvétá alternativní medicína“

Před měsícem jsme si postěžovali, že většina oslovených orgánů na naši výzvu České lékařské komoře (...
Pá 16. 3. 2012 Přečíst
Oznámení akce: THE SISYPHUS PRIZE – 1 milion Euro Zobrazit

Oznámení akce: THE SISYPHUS PRIZE – 1 milion Euro

Dne 1. října 2012 vyhlásili belgičtí skeptici ve spolupráci s evropskou skeptickou společností ECSO ...
St 24. 10. 2012 Přečíst
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie.
Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.
Další informace