Načítám...

Enneagram

Enneagram je zajímavý obrazec, který má stejnou funkci jako mandala. Má zobrazovat devět typů osobností a být branou k sebepoznání i poznání světa. Enneagram se vytvoří tak, že se na obvod kružnice zakreslí do pravidelných vzdáleností devět bodů, které se očíslují od 1 do 9 s devítkou nahoře. Body se uvnitř kružnice spojí dvěma čarami. Jedna spojí body 3,6 a 9 a vytvoří trojúhelník. Další obrazec se do kružnice vepíše postupným spojením bodů 1,4,2,8,5,7 a opět 1. Obrazec to má být magický, protože výsledkem podílu 1:7 je právě nekonečně se opakující pořadí čísel 142857. Devět bodů má představovat jednotlivé lidské typy, určené podle základní povahové vlastností (hněv, pýcha, závist, lakomství strach atd.) nebo podle mohutnosti jejich energie. Z enneagramu, jednoduchého obrazce, odvodili G.I. Gurdjieff a O. Ichazo celý složitý "filosofický" systém, který nazvali rovněž enneagramem. Ten čerpá ze starých mystických učení, kabaly, Zen filosofie, Yogy, Buddhismu, Konfuciánství i alchymie. Enneagram je podle guruů tohoto systému psychologickým a spirituálním systémem s kořeny v dávných tradicích. Uvedení autoři spolu s jejich následovníky začali později používat pro jejich systém název Arica, a otevřeli v Chile školu, Arica Institut, kde začali enneagram vyučovat. V r.1990 již existovalo v Jižní i Severní Americe, ale také v Evropě a Austrálii 40 školicích center tohoto systému. Učení je také propagováno v řadě knižních publikací i ostatních médiích. Enneagram umožňuje každému, aby do něj vložil všechny své znalosti a zpětně je interpretoval. Arica systém obsahuje také souhrn všech praktických i teoretických znalostí lidstva, vše v devítistupňové hierarchii. Cílem každého žáka má být nejprve zharmonizovat základní vrozený rozpor mezi jeho "esencí" a charakterem a vrátit se k původní pravé esenci. To mu pak umožní najít v enneagramu všechny metafyzické systémy, náboženství, kosmologii a New Age filosofii a dospět k vyššímu vědomí a plnému bytí.

Tato "kvazipsychodiagnostika" pronikla v posledních letech i do České republiky. Poskytuje ji společnost VEVA, která pořádá semináře, "cvičí" lektory a metodu nabízí jako vhodnou pro firemní vzdělávání. Majitelkou společnosti je psycholožka, takže společnost budí dojem, že se jedná o spolehlivou metodu. Společnost a metodu enneagramu už využívají, dokonce jako povinné školení, některé firmy, které se údajně snaží rozvinout lidský potenciál jejich zaměstnanců.

Hodnocení: Jde o novodobý mystický systém, o jakousi novou variantu numerologie, a její "teorii" je blízká i Steinerova antroposofie. "Teorie" enneagramu byla vytvořena čerpáním snad ze všech náboženství a mystických systémů s bohatou příměsí vlastní fantazie. Samotný obraz v sobě nemá nic magického, jde o jednu z mnoha numerických hříček, která slouží k zábavě, v horším případě k ohlupování lidí a výdělečné činnosti šarlatánů.

Odkazy: The Skeptic´s Dictionary, www.skepdic.com

Kam dál?

Ben Goldacre: Prolhaná věda a Zkorumpovaná farmacie Zobrazit

Ben Goldacre: Prolhaná věda a Zkorumpovaná farmacie

V r. 2008 a 2012 napsal Ben Goldacre, lékař, komentátor a spisovatel, dvě knihy, které se setkaly s ...
Čt 6. 2. 2014 Přečíst
Oznámení akce: THE SISYPHUS PRIZE – 1 milion Euro Zobrazit

Oznámení akce: THE SISYPHUS PRIZE – 1 milion Euro

Dne 1. října 2012 vyhlásili belgičtí skeptici ve spolupráci s evropskou skeptickou společností ECSO ...
St 24. 10. 2012 Přečíst
A. Strunecká, J. Patočka: Doba jedová (Triton, Praha 2011) Zobrazit

A. Strunecká, J. Patočka: Doba jedová (Triton, Praha 2011)

Prof. RNDr. Anna Strunecká, DrSc. oslovila v letošním roce veřejnost další knihou s provokativním ná...
Po 13. 2. 2012 Přečíst
Autismus a prof. Strunecká Zobrazit

Autismus a prof. Strunecká

V poslední době se nás stále častěji obracejí rodiče autistických dětí s prosbou, abychom se vyjádři...
Ne 25. 11. 2012 Přečíst
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie.
Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.
Další informace