Načítám...

Stříbrný Bludný balvan za rok 2004 - Ing. Pavel Kozák

Komise pro udělování Bludných balvanů při Českém klubu skeptiků Sisyfos oznamuje, že v kategorii jednotlivců získává za rok 2004

stříbrný Bludný balvan
Ing. Pavel Kozák
za rozsáhlé bádání a osvětu odhalující vědě neznámé energie působící v české krajině.

Laureát patří k nejvýkonnějším českým badatelům. Napsal asi tucet knih, nejznámější vyšly v edici Tajemná místa v Nakladatelství MH Beroun. Dále publikoval desítky článků v tisku i rozmanité materiály na webu. Založil vlastní agenturu Archet, pravidelně organizuje přednášky a kurzy v jihočeském regionu.

Ústředním motivem je mu zjištění, že „kromě mléka, strdí a medoviny měla krajina českého vnitrozemí něco ještě důležitějšího – místa se silnou a prospěšnou energií, která prosvětlovala domy Předkeltů, Keltů, Germánů a Slovanů…“

Energie, nejfrekventovanější termín Kozákových spisů, se nedefinuje. Její význam se pokládá za zřejmý. Definici energie jako schopnosti konat práci autor neuznává. Nezajímají ho energie dnešní fyziky, ale „alternativní“ energie, které znali a cítili příslušníci starobylých národů, a které současný, duchovně pokleslý člověk už ani nevnímá. Prominentní výjimku tvoří senzibilové, k nimž ing. Kozák sám také patří. Rozlišuje energie: kosmické, zemské, životní a mentální. Ty podrobněji člení, především na energie pozitivní a negativní. Jejich vliv na člověka si lze domyslit. Energie se mohou v některých místech nebo předmětech hromadit, po staletí se tam držet a lidem prospívat anebo škodit. Kozákovy energie se zkoumají a ovládají nikoli metodami fyzikálními, leč psychotronickými.

Přesto tu je souvislost s fyzikou. Kozákovy publikace popisují přístroj, který měří různé druhy alternativní energie převodem na pohybovou energii podle údajného principu psychokineze. Kdyby tento přístroj předvedl známému eskamotéru Jamesu Radimu, jistě by ho neminula vyhlášená odměna milionu dolarů!

S Kozákovými teoriemi a přístroji lze mnohá tajemství vysvětlit. Třeba se střetne kosmická energie se zbytky druidského energetického systému – a už tu máme kruh v obilí nebo UFO. Jak prosté!

Ing. Kozák přesvědčivě ukazuje, jak je česká krajina plná energeticky aktivních bodů, linií, obrazců, tajemných kamenů a jejich útvarů,…ovšem pozor, tu a tam i energeticky negativních. Ostatně, který houbař se nesetkal s „bludným kořenem“? Popisuje i případ, kdy senzibilové, povolaní ku zkoumání bludné energie kořene, sami zabloudili! Zajímavých příkladů, fotografií a názorných schémat je v jeho knihách spousta, turisté a houbaři to oceňují, knihy se na pultech neohřejí.

Na akademické půdě oceňme i to, co prostému houbaři nic neříká. Vždyť náš laureát založil „energetickou geometrii“ – nový obor zabývající se energií geometrických obrazců a tvarů. Čtenář se tu mj. doví, že osa vyšší matematiky, Eulerovo číslo e=2,718… je poměrem megalitického yardu ku anglické stopě.

Opravdu vážně bereme Kozákovu prognózu, že matematika záhy splyne s numerologií. Máme však za to, že nikoli intelektuálním rozvojem numerologů, leč soustavným tlakem ministerstva a humanitní veřejnosti na další snižování nároků ve výuce matematiky.

fotogalerie

Kam dál?

Bronzový Bludný balvan v kategorii družstev za rok 2021 - kolektiv autorů knihy Achillovy paty evoluce Zobrazit

Bronzový Bludný balvan v kategorii družstev za rok 2021 - kolektiv autorů knihy Achillovy paty evoluce

Komitét pro udělování Bludných balvanů při Českém klubu skeptiků SISYFOS oznamuje, že v kategorii družstev za rok 2021 získává bronzový Bludný balvan kolektiv autorů knihy Achillovy paty evoluce v čele s překladatelem a autorem české předmluvy Liborem Votočkem za roszáhlý multioborový příspěvek unikátní disciplíně negativní evoluční teorie.
Pá 27. 5. 2022 Přečíst
Bronzový Bludný balvan v kategorii družstev za rok 2020 - redakce a spolupracovníci Jesenického týdeníku Zobrazit

Bronzový Bludný balvan v kategorii družstev za rok 2020 - redakce a spolupracovníci Jesenického týdeníku

Redakce a spolupracovníci Jesenického týdeníku za to, že díky jejich práci budou obyvatelé Jesenicka v učebnicích historie stát po boku těch, kdo se báli bleskosvodu.
Út 27. 7. 2021 Přečíst
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie.
Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.
Další informace