Načítám...

Kryptozoologie

Kryptozoologie je disciplína, ležící na hranici vědy, pseudovědy a fantasy literatury. Kryptozoologové předpokládají, že existuje velké množství dosud nepoznaných tvorů včetně velkých savců, pátrají po nich, pořádají expedice do míst jejich předpokládaného výskytu a o svých údajných nálezech informují veřejnost. Jako disciplínu založil kryptozoologii zoolog a publicista B. Heuvelmans (1916 - 2001) v polovině 20. století. Někteří tuto disciplínu dělí na několik větví, např. na dracontologii, která pátrá po vodních živočiších, hominologii, zabývající se primáty, na mytologickou kryptozoologii, která studuje historii vzniku představ o pohádkových bytostech aj. Heuvelmans shromáždil tisíce zpráv, legend a představ o výskytu skrytých, neznámých zvířat a publikoval sérii bestsellerů na toto téma. V r.1982 založil "Mezinárodní společnost pro kryptozoologii" se sídlem v Tusconu v Arizoně, která vydávala i vlastní časopis. Jejím nástupcem je německý, v r.2005 založený "Spolek pro kryptologické bádání". Zabývá se pěti skupinami "kryptid": dosud neznámými tvory, zvířaty považovanými za vymřelá, zvířaty podobnými dnešním, ale zatím neodlišenými, atypickým výskytem známých zvířat a konečně tvory mýtickými.

Kryptozoologové předpokládají, že vedle téměř dvou milionů dosud poznaných živočišných druhů existují miliony dalších, především mezi hmyzem, pavouky a pod., ale svou pozornost soustřeďují především na velké obratlovce včetně těch , kteří se podle jejich názoru mylně pokládají za vymřelé. Jejich víru v takovou možnost posílil např. objev lalokoploutvé ryby Latimeria chalumnae nebo nových druhů jako horská gorila, okapi a jiné.

Hodnocení: Kryptozoologie byla založena jako seriózní disciplína, ale časem v ní převládly pseudovědecké představy a ve veřejnosti ji prezentují většinou senzacechtiví novináři a autoři science-fiction literatury. Předmětem jejich zájmu jsou především obluda z Loch Ness, "lochneska", himálajský yetti, resp. americký Bigfoot, obrovské krakatice a chobotnice, ale i mnoho jiných tvorů, často lokálního významu, jako jsou Chupacabra z Nicaraguy, vysávající krev dobytku, Mokéle-mbembe - africký dinosaur, Ogopogo, Igopogo a Manipogo - obludy z různých amerických jezer a pod. Některé"nálezy", ve skutečnosti buď místní legendy nebo spíše výmysly a podvržené dokumenty, předvádějí kryptozoologové ve všech médiích, v tisku, rozhlasu, filmu i v televizi. Mnozí "objevitelé" částí těl nebo stop těchto tvorů byli usvědčeni z podvodu, jiní se sami přiznali.

Odkazy: The Skeptic´s Dictionary, www.skepdic.com

Kam dál?

Oznámení akce: THE SISYPHUS PRIZE – 1 milion Euro Zobrazit

Oznámení akce: THE SISYPHUS PRIZE – 1 milion Euro

Dne 1. října 2012 vyhlásili belgičtí skeptici ve spolupráci s evropskou skeptickou společností ECSO ...
St 24. 10. 2012 Přečíst
(Ne)úspěch naší výzvy ČLK aneb „ať žije a vzkvétá alternativní medicína“ Zobrazit

(Ne)úspěch naší výzvy ČLK aneb „ať žije a vzkvétá alternativní medicína“

Před měsícem jsme si postěžovali, že většina oslovených orgánů na naši výzvu České lékařské komoře (...
Pá 16. 3. 2012 Přečíst
Ben Goldacre: Prolhaná věda a Zkorumpovaná farmacie Zobrazit

Ben Goldacre: Prolhaná věda a Zkorumpovaná farmacie

V r. 2008 a 2012 napsal Ben Goldacre, lékař, komentátor a spisovatel, dvě knihy, které se setkaly s ...
Čt 6. 2. 2014 Přečíst
A. Strunecká, J. Patočka: Doba jedová (Triton, Praha 2011) Zobrazit

A. Strunecká, J. Patočka: Doba jedová (Triton, Praha 2011)

Prof. RNDr. Anna Strunecká, DrSc. oslovila v letošním roce veřejnost další knihou s provokativním ná...
Po 13. 2. 2012 Přečíst
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie.
Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.
Další informace