Načítám...

Zlatý Bludný balvan v kategorii družstev za rok 2016 - Společnost Miroslav Skalický medicaHERBA a Česká gynekologická a porodnická společnost České lékařské společnosti JEP za šíření a podporu svérázné metody detoxikace vagíny dle receptu tibetských mnichů

Vezměte směs čínských bylin, vložte do pochvy, máte-li tu možnost, a ponechte 72 hodin. Můžete cítit pálení, bolest nebo u vás dojde k nepříjemnému výtoku, ale z toho si nic nedělejte. Vaše tělo, díky působení zázračných čínských bylin, jen vylučuje nebezpečné toxiny. Jděte do toho bez obav a naplno, protože dva roky po sobě bylinné detoxikační tělísko Scarlett, dovážené k nám a prodávané společností MedicaHERBA, získalo pečeť kvality od České gynekologicko-porodnické společnosti. A taková pečeť, to není jen tak. Výrobek musí mít deklarovanou klinickou účinnost. A samozřejmě musí na rok firma vysázet na dřevo padesát tisíc. Ale nebojte, to se vyplatí.

Alespoň tedy firmě a gynekologické společnosti. Otázkou je, zda se to vyplatí pacientům. Podle legendy, tibetští mniši na pokyn čínského císaře namíchali unikátní směs bylin pro jeho konkubíny, aby byly zdravé a čisťounké. Pokud byste toužili vědět více, neuspějete.

Tak například přesné složení výrobku a přesný obsah účinných látek je know how čínského výrobce a nikomu do toho nic není. Víme jenom, jaké byliny se ve výrobku vyskytují. Například Stemona sessilifolia, která obsahuje croomin. Ten může tlumit dechové centrum. Momordin obsažený v bylině Fructus kochiae má potenciálně cytostatické účinky, také zpomaluje srdeční akci a může u predisponovaných jedinců vyvolat poruchy srdečního rytmu. Látky Z-ligustilide a E-ligustilide obsažené v Angelica sinensis mohou zhoršovat hojení, zatímco ligustrazin z Ligusticum wallichii má skutečně protizánětlivé a antioxidační účinky. Jak to funguje dohromady, těžko říct. Žádné solidní vědecké důkazy předloženy nebyly nikde ve světě a to je problém.
Už samotný u veřejnosti a v alternativní medicíně oblíbený pojem detoxikace je pochybný. Vagína ve skutečnosti žádnou detoxikaci nepotřebuje. A už vůbec ne preparátem, který může v organismu vytvářet ideální podmínky pro rozvoj infekce.
Jediné dvě „studie“ a tady jsou na místě opravdu velmi silné uvozovky, byly provedeny doc. MUDr. Vítem Unzeitigem, CSc., propagátorem výrobku. První na skutečně masivním vzorku patnácti žen. O stavu pacientek před zahájením „studie“ nejsou dostupné žádné informace, takže těžko posoudit jaký efekt vlastně tělíska u nich měla či neměla.

Druhé „klinické hodnocení“ tělísek, jenž opět prováděl a současně dozoroval doc. Unzeitig, bylo prý provedeno na téměř 150 ženách, které docházely do Centra ambulantní gynekologie a primární péče Brno a na Gynekologicko-porodnickou kliniku Fakultní nemocnice Ostrava. Co je zajímavé - provádění každého klinického hodnocení na pacientech musí schválit etická komise, aby bylo zaručeno, že nemůže dojít k poškození jejich zdraví. Etická komise FN Ostrava však nikdy hodnocení tohoto přípravku neschválila. „U nás toto klinické hodnocení neprobíhalo“, konstatuje mluvčí nemocnice Tomáš Oborný. Záhada hodná přímo mystérií tibetských mnichů!

Zkrátka: detoxikační vaginální tělíska nejsou oficiálně lék, léčivý přípravek, ani zdravotnický prostředek. To by musel dovozce skutečně prokázat jeho účinnost a neškodnost. Nic takového se nestalo u nás ani nikde ve světě. Přesto Česká gynekologicko-porodnická společnost podlehla vábení mamonu nebo snad kouzlu trendu čínské medicíny a pomohla tak pochybnému byznysu.

Oběma laureátům udělujeme naší zlatokamennou pečeť kvality – a to zdarma.

Více informací viz - http://www.zdravotnickydenik.cz/2016/02/detoxikujte-si-vaginy-doporucuje-gynekologicka- spolecnost/

Kam dál?

Zlatý Bludný balvan v kategorii družstev za rok 2021 - Zdravé fórum a spol. Zobrazit

Zlatý Bludný balvan v kategorii družstev za rok 2021 - Zdravé fórum a spol.

Komitét pro udělování Bludných balvanů při Českém klubu skeptiků SISYFOS oznamuje, že v kategorii družstev za rok 2021 získává zlatý Bludný balvan Zdravé fórum, z.s., a spol. za obohacení Public Health o cherry picking, datovou magii a konspirační teorie vůbec.
Pá 27. 5. 2022 Přečíst
CDS uznán jako lék? Zobrazit

CDS uznán jako lék?

Mezi příznivci pomýlených léčebných postupů nemůže zavládnou větší radost, než když zjistí, že se ně...
Čt 12. 7. 2018 Přečíst
Zlatý Bludný koviďák v mimořádné covid kategorii jednotlivců za rok 2020 - Jiří Beran Zobrazit

Zlatý Bludný koviďák v mimořádné covid kategorii jednotlivců za rok 2020 - Jiří Beran

Prof. MUDr. Jiří Beran, CSc., za obohacení epidemiologie a medicíny založené na důkazech o nástroje založené na vnuknutí.
Út 27. 7. 2021 Přečíst
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie.
Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.
Další informace