Načítám...

Ezoterička milující vědu

Jako vždy jsme se po jistém vypětí při udělování Bludných balvanů sešli i s ideovými protivníky u číše vína, neboť nás spojuje to, že jsme lidé, můžeme spolu hovořit a také jsme trochu zvědaví na způsob uvažování těch na druhém břehu.

Letos se s komisí pro udělování bludných balvanů přemístila na Přírodovědeckou fakultu do Viničné také čerstvá nositelka ceny Stříbrný bludný balvan za rok 2002, akademická malířka Jiřina Průchová. Pronesla pak nad plným pohárem: připíjím na vědu.

Měla přitom pohnutý hlas. Muselo ji dojmout i to, že ji obklopila parta studentů a studentek z matematicko-fyzikální fakulty a s účastí naslouchali jejímu popisu svého vědeckého objevu. Jedna studentka po rozpuštění kroužku soucitně pravila: Ona tomu asi opravdu věří!

Oděvní výtvarnici s akademickým titulem, která už 15 let nevýtvarničí, naše cena jako vůbec prvního laureáta Bludného balvan pobouřila, urazila. Vyzvala k omluvě nejen nás, ale i matematicko-fyzikální fakultu, která nám zdarma už druhý rok pronajala na akci Bludný balvan posluchárnu. Rozpoutala se elektronická korespondence. Samozvaná vědkyně k sobě do ateliéru lákala Jiřího Grygara, ten ovšem byl dlouhodobě v cizině, a tak jsme se na návštěvu vypravili ve dvojici Věra Nosková, Čeněk Zlatník.

Velký zasedací stůl. My na jedné straně, malířka naproti nám. Před sebou má rozložené složky a šanony s dokumentací. Rovnou nám sděluje, že nám nic nepůjčí, a že nesmím nahrávat náš rozhovor na diktafon. Protokol o naší návštěvě má ovšem už připravený. Protože mi nezakázala opisování, snažím se alespoň něco z materiálů opsat, zároveň ale i zachytit a zapsat něco z toho, co říká. Hostitelku to zlobí, a beze slova, velitelsky, natahuje ruku po materiálech, z nichž si opisuji.

Je to novinářská dřina a fušeřina. Kdo chce předávat informace, ten přece dovolí, aby se nahrávaly, a navíc dodá tiskovou zprávu, kde je vše popsáno.Vysvětluji paní Průchové tento postup, který je v oblasti podávání informací normou, stěžuji si na ztížené podmínky.

Říká: Vy, skeptici, jste propásli svou příležitost. Předala bych vám vše potřebné, kdybyste se o mou práci zajímali dříve, než jste mi Balvan udělili. Teď už vám nic nedám, schovám si to až k soudu.

Své postupy a “vědecká zdůvodňování” měla nějakou dobu na různých ezoterických serverech zároveň s nabídkou kouzelných obrázků, které harmonizují a léčí. Ty nechává aplikovat na šálky a talířky a za monstrózní ceny prodává. Především ale její atelier nabízí a prodává samolepky, které mají chránit před zářením z počítačů a mobilů. Je to stará vesta, už trochu únavný manévr různých ezoteriků. Nejen oni, ale i někteří nesolidní publicisté tvrdí občas v médiích, že mobily, počítače, potažmo všechny elektrospotřebiče vydávají nebezpečné záření. Ignorují fakta, měření, přísné normy, informace Světové zdravotnické organizace. Straší obyvatelstvo poškozováním zdraví a dokonce nádory na mozku, aniž mají nějaké důkazy příčinné souvislosti. Z těchto obav a strachu ezoterici a senzibilové těží, a někteří pak vyrábějí a prodávají různé odstiňovače a harmonizátory. Ty fungují vlastně jako amulety. Když jim budete věřit, přestanete se ošklivého záření bát. Ale báli jste se vlastně jen proto, že vám kdosi strach naočkoval. Klasický příklad manipulace spotřebitelem.

Samolepky jsou tím nejjednoduším zbožím. Náklady na jednu samolepku činí dejme tomu pětikorunu, ale tito zdatní obchodníci je prodávají za tři a více stovek. Malířka Průchová není jediná, na trhu operují agresivnější firmy. Ale naše laureátka se dovolává vědy, vědců, pokouší se jakoby vědecky pracovat. Také proto vnímá jako krajně nespravedlivou ironickou cenu Bludný balvan. I když je úsilí paní výtvarnice svým způsobem sympatické, musíme v zájmu pravdy a vědy konstatovat, že v jejím případě o žádný vědecký výzkum nejde (viz níže odborná analýza biofyzika doc. RNDr. Vojtěcha Mornsteina).

Výsledky jejího výzkumu posuzovali: Doc. Ing. Karel Melzoch – VŠCHT, Ústav kvasné chemie a bioinženýrství, Ing. Josef Náhlík, CSc. – VŠCHT, Fakulta chemické technologie – Ústav inženýrství pevných látek, Ing. Eduard Prchal – Výzkumný zkušebný a letecký ústav a. s. letecké vrtule, Mgr. Alena Švantnerová – Poradna společenských věd..

Návštěva v ateliéru GA/MO byla dvouhodinová, únavná a bezvýsledná. Zachytila jsem některé zajímavé výroky naší hostitelky. Zde jsou:

- Nejsem už malířka. Už 15 let jsem nevzala štětec do ruky.
- Zkoumám, je-li možné pomocí obrazů léčit.
- My vůbec nevíme, jaké informace hypothalamus dostává, my jen víme, že je dezorientován.
- Lupičev má pravdu.
- Nepoužívám nic jiného než fyziku. Já nejsem odborník na fyziku, mohu se mýlit, ale Jiří Grygar by se v tom našel.
- Držím objev, který fyzika nezná. My jsme fyziku předběhli o řadu let.
- Mění se nám rytmus mozkových hesmisfér – když se pod ruku zavedly určité barvy, tak mozek fungoval v hladině delta. (Osoba má prý přitom zavřené oči, obrázek vytvořený malířkou Průchovou se vložil bezdotykově pod dlaň.)
- Během roční práce jsme zjistili, že imunitní systém nic neudělá proti tělu. (A co autoimunitní reakce a choroby, počínaje alergiemi a konče třeba roztroušenou sklerózou? Pozn. aut.)
- Jde o harmonizaci vnějšího a vnitřního prostředí, to způsobuje modulované elektromagnetické záření, fotoelektrický efekt a interakce polí.
- Ing. Musil ze SUKL se k mému výzkumu odmítl vyjádřit a odkázal mě na ČVUT. A tam mi řekli, že umí měřit kvantitu nějakého záření, ale ne kvalitu
- Spravila jsem si obrázkem průjem.
- Otec byl voják z povolání. Naučil mě kázni, představoval pro mě ztělesnění pravdy, spravedlnosti. (S otcem také svůj “výzkum” započala. Pozn. aut.)
- Uvědomila jsem si moc psychoterapie, když jsem “udělala rukama” asi deset lidí. A to mi nikdo nic neřekl o odpadních energiích. Dnes už můžu s psychotroniky komunikovat, ale oni jsou jak zakletí.
- Mně strašně pomáhají fyzikální zákony.
- Některé mé obrazy jsou proti virům. Dokáží aktivovat imunitní systém.
- Jezdím na kongresy akupunktury, věřím v meridiany.
- Kubeš z Lenory má pravdu se svými rezonančními poli. Proměřil mi jedno místo na zahrádce, kde jsem se špatně cítila, a tam se to všechno křížilo a sčítalo.
- Všichni, kdo se blíž seznámili s psychosomatickou artterapií jsou šokováni mými výsledky. (Například PhDr. Dana Kutálková působící v dětském oddělení nemocnice Na Homolce, MUDr. Karel Erben ze Svazu pacientů, MUDr. Pekárek – onkolog – léčitel.) - Předání Bludného balvanu je… arogance moci. Vy skeptici máte zodpovědnost před lidstvem.

--------------------------------------------------------------------------------

Laureátka žádala veřejnou omluvu a stažení ceny Bludný balvan. Hrozila žalobou a soudem. Předsednictvo Českého klubu skeptiků Sisyfos jednomyslně schválilo žádosti Jiřiny Průchové nevyhovět.

Kam dál?

Očkování, spalničky a léčba nádorů Zobrazit

Očkování, spalničky a léčba nádorů

V pořadu Máte slovo z 14. 2. 2019 zaznělo ze strany odpůrců očkování tvrzení, že spalničky dokážou vyléčit třeba leukémii. V diskuzích na sociálních sítích se tvrzení rozšiřuje i na další nádory. Jak to tedy je?
Pá 15. 2. 2019 Přečíst
Věda v hlavní roli Zobrazit

Věda v hlavní roli

Ta zpráva způsobila mezi skeptiky mírný rozruch: Prý se o vědě, potažmo o jejích obráncích ve spolku...
St 31. 10. 2018 Přečíst
Dvě reportáže o účasti Klubu skeptiků Sisyfos na Veletrhu vědy Zobrazit

Dvě reportáže o účasti Klubu skeptiků Sisyfos na Veletrhu vědy

Claire Klingenberg: I klub skeptiků Sisyfos rozhodně patří na Veletrh vědy, který se odehrával na le...
Čt 21. 6. 2018 Přečíst
Veletrh vědy 2019 Zobrazit

Veletrh vědy 2019

Přijďte se na nás podívat na Veletrh vědy, kde najdete náš stánek s připraveným programem. Těšíme se na Vás.
Pá 7. 6. 2019 | Výbor Sisyfos Přečíst
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie.
Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.
Další informace