Načítám...

Dopis předsedkyně Sisyfa akad. mal. Průchové

Věra Nosková
Český klub skeptiků Sisyfos
10. srpna 2003

Vážená paní akad. mal. Průchová,

ve Vašem posledním dopise Českému klubu skeptiků Sisyfos sdělujete, že jste ochotna přijmout špičkové odborníky ve svém ateliéru, a vysvětlit jim svou metodu psychosomatické arteterapie, event. ukázat výsledky svého výzkumu. Musím Vám sdělit, že takto věda a vědci nepracují. Pokud se mají odborníci k něčemu vyjádřit, potřebují pregnantní vysvětlení, definování nových nezvyklých výrazů a předložení důkazů o fungování metody v písemné podobě. Věda prostě nestaví na klábosení a přesvědčování tak říkajíc u kávy.

Protože Vaši činnost a její propagaci dlouhodobě sledujeme, podařilo se nám nashromáždit přece jen jakousi Vámi napsanou specifikaci psychosomatické arteterapie. Tyto materiály analyzoval náš přední biofyzik, přednosta Biofyzikálního ústavu Lékařské fakulty Masarykovy univerzity v Brně doc. RNDr. Mornstein.

Považujeme za užitečné a žádoucí jeho analýzu šířit všemi mediálními prostředky. Jistě nám toto právo nemůže nikdo upřít, ostatně také Vy šíříte svou metodu coby lidem prospěšnou nejrůznějšími způsoby, navíc jste vedena na rozdíl od nás komerčním zájmem. Domníváme se, že Vaše činnost v této oblasti nese známky klamání spotřebitele, ať už jste si toho či nejste vědoma.

Děkujeme Vám za pochopení.

Za Český klub skeptiků Sisyfos Věra Nosková

Kam dál?

Dvě reportáže o účasti Klubu skeptiků Sisyfos na Veletrhu vědy Zobrazit

Dvě reportáže o účasti Klubu skeptiků Sisyfos na Veletrhu vědy

Claire Klingenberg: I klub skeptiků Sisyfos rozhodně patří na Veletrh vědy, který se odehrával na le...
Čt 21. 6. 2018 Přečíst
Veletrh vědy 2019 Zobrazit

Veletrh vědy 2019

Přijďte se na nás podívat na Veletrh vědy, kde najdete náš stánek s připraveným programem. Těšíme se na Vás.
Pá 7. 6. 2019 | Výbor Sisyfos Přečíst
Nanoroušky a taky-nanoroušky Zobrazit

Nanoroušky a taky-nanoroušky

Článek se pokouší vysvětlit, co jsou roušky z nanovláken, a čím se liší od běžných textilních roušek – a to na popud reportáže ČT v pořadu Černé ovce. Reportáž monitorovala dovoz běžných textilních roušek z Vietnamu, které byly s pomocí technické zprávy doc. Ing. Frischera, Ph.D., označeny klamavým označením nanoroušky. Článek se pokouší vysvětlit, že analýza tkaniny roušky pomocí elektronového mikroskopu, byť provedená odborníkem na kybernetiku a digitální zpracování obrazu, je metodicky zcela zcestná. Záchyt mikroskopických částic na roušce se řídí zcela jinými zákony fyziky než je běžná laická představa síta, kterou částice v závislosti na své velikosti buď projde nebo neprojde.
Čt 10. 12. 2020 Přečíst
Možnosti a limity psychosomatické medicíny Zobrazit

Možnosti a limity psychosomatické medicíny

Psychosomatická medicína je diskutována mezi laickou i odbornou veřejností. Postoj nejen laické ale ...
Pá 9. 11. 2018 Přečíst
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie.
Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.
Další informace