Načítám...

Lékař Heřt napsal kritickou knihu o alternativní medicíně

Praha 1. února (ČTK) - Lékař, anatom a univerzitní profesor Jiří Heřt napsal knihu o alternativní medicíně a léčitelství. Tyto obory lidské činnosti nepropaguje, ale je k nim naopak kritická. Je výsledkem déle než čtvrt století trvajícího sledování vývoje a nových směrů v těchto oborech.

Argumenty i pochybnosti v knize naleznou lékaři i vědci, psychologové, čtenáři, kteří léčitelství a alternativní medicínu vyznávají, ale i ti, kteří jsou na rozpacích, či ji odmítají.

Astrofyzik a jeden z předních skeptiků Jiří Grygar spatřuje polistopadový boom alternativní medicíny a léčitelství v tom, že je média líčila jako "disidentské" obory pronásledované minulým režimem. Homeopatii navíc podporují mocné firmy, které vydělávají na homeopatických lécích.

Autor v publikaci, kterou vydalo nakladatelství Věra Nosková s podporou Českého klubu skeptiků Sisyfos, analyzuje alternativní medicínu a léčitelství a zamýšlí se nad jejich riziky. Užitečná je nejen pro lékaře praktikující alternativní medicínu a léčitele, ale také pro jejich klienty, kterým pomůže orientovat se v nabídce trhu a v efektech a rizicích těchto nabídek.

Zvláštní kapitolu autor, druhý předseda Českého klubu skeptiků Sisyfos, věnuje potravinovým doplňkům, bylinářství a legislativním věcem. Problém podle skeptiků totiž je v tom, že v Česku může být léčitelem každý, protože zákony tuto "profesi" nijak neupravují.

Zdroj: http://www.pharmnews.cz

Kam dál?

Bronzový Bludný balvan v kategorii jednotlivců za rok 2021 - doc. PhDr. Marie Macková, PhD Zobrazit

Bronzový Bludný balvan v kategorii jednotlivců za rok 2021 - doc. PhDr. Marie Macková, PhD

Komitét pro udělování Bludných balvanů při Českém klubu skeptiků SISYFOS oznamuje, že v kategorii jednotlivců za rok 2021 získává bronzový Bludný balvan doc. PhDr. Marie Macková, PhD, za zrození pro jasnovidectví, docenturu v oboru Zdravotně sociální péče, absolvování Olomoucké školy astrologie, ověřování nových modelů sociální péče a šíření světla svým studentům a klientům.
Pá 27. 5. 2022 Přečíst
Zlatý Bludný balvan v kategorii družstev za rok 2021 - Zdravé fórum a spol. Zobrazit

Zlatý Bludný balvan v kategorii družstev za rok 2021 - Zdravé fórum a spol.

Komitét pro udělování Bludných balvanů při Českém klubu skeptiků SISYFOS oznamuje, že v kategorii družstev za rok 2021 získává zlatý Bludný balvan Zdravé fórum, z.s., a spol. za obohacení Public Health o cherry picking, datovou magii a konspirační teorie vůbec.
Pá 27. 5. 2022 Přečíst
Stříbrný Bludný balvan v kategorii družstev za rok 2021 - Hnutí Pro život Zobrazit

Stříbrný Bludný balvan v kategorii družstev za rok 2021 - Hnutí Pro život

Komitét pro udělování Bludných balvanů při Českém klubu skeptiků SISYFOS oznamuje, že v kategorii družstev za rok 2021 získává stříbrný Bludný balvan Hnutí pro život ČR za odborné poradenství a objevy v oblasti vojenství, posunutí ochrany nenarozeného dítěte až do okamžiku ejakulace, za předcházení epidemii neexistujícího syndromu a za propagaci alternativní chirurgie.
Pá 27. 5. 2022 Přečíst
Zlatý Bludný balvan v kategorii jednotlivců za rok 2021 - Karel Janeček Zobrazit

Zlatý Bludný balvan v kategorii jednotlivců za rok 2021 - Karel Janeček

Komitét pro udělování Bludných balvanů při Českém klubu skeptiků SISYFOS oznamuje, že v kategorii jednotlivců za rok 2021 získává zlatý Bludný balvan Mgr. Karel Janeček, PhD, MBA, za důkaz, že "matematika" a "matení" možná přece jen mají společný slovní základ.
Pá 27. 5. 2022 Přečíst
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie.
Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.
Další informace